Caracteristica activitătii Curţii Supreme de Justiţie din Republica Moldova
Elaborarea şi aprobarea în regim de urgenţă a unor Instrucţiuni cu privire la lucrările de secretariat în instanţele judecătoreşti din ţară, constituie o iniţiativă a Curţii Supreme de Justiţie spriginită activ de Consiliul Superior al Magistraturii. Necesitatea unor asemenea documente de uz intern a fost determinată de mai mulţi factori obiectivi cum ar fi:
? reorganizarea sistemului judecătoresc în cadrul asigurării continuării reformei judiciare şi de drept prin trecerea de la 12 iunie 2003 la un sistem judiciar din 3 etape.
? Adoptarea şi punerea în aplicare începînd cu aceeaşăi dată a noilor coduri de procedură civilă şi de procedură penală, precum şi a noilor coduri civile şi penale.
Lucrul în Cancelarie se bazează pe : Instrucţiunea cu privire la ţinerea lucrărilor de secretariat în Curtea Supremă de Justiţie (abordată prin Hotărîre, Plenului Curţii Supreme de Justiţie nr. 36 din 22.12.2003)
Organizarea corectă a lucrărilor de secretariat în Curtea Supreme de Justiţie, este una din condiţiile principale a activităţii instanţei judecătoreţti supreme din stat, menită să asigure înfăptuirea unei justiţii eficiente în termene rezonabile şi unificarea practicii judecătoreşti.
Lucrările în secretariat în Curtea Supremă de Justiţie se realizează prin introducerea unor metode ştiinţifice avansate de organizarea muncii, a unor metode mai eficiente de lucru cu documentele.
Lucrările de secretariat în Curtea Supremă de Justiţie se efectuează în cadrul subdiviziunilor structurale ale:
- Aparatului Preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie
- Direcţiei documentare
- Direcţiei grefă
- Direcţiei generalizare a practicii judiciare şi analiză a statisticii judiciare
- Direcţiei evidenţă a legislaţiei şi informatică
- Direcţiei economico-administrative
Dosarele şi documentele primite la Curtea Supremă de Justiţie se înregistrează în registrele de intrare a corespondenţei sau după caz în secţia expediţie, secţia scrisori şi audienţă din cadrul Direcţiei documentare sau secţia respectare a Direcţiei grefă.
În secţia expediţie se înregistrează dosarele şi corespondenţa poştală. În secţiile civile şe de contencios administrativ, penale şi economice din cadrul Direcţiei grefă se înregistrează
? Recursurile împotriva deciziilor instanţei de apel, depuse în baza alin. (2) art. 436 Codul Procedură Civilă
? Recursurile împortiva deciziilor instanţei de apel depuse în baza al. (2) art. 429 Codul Procedură Civilă
? Recursurile în anulare depuse în baza al. 1 art. 452 Codul Procedură Civilă
? Restul documentelor se înregistrează în secţia scrisori şi audienţă
Se înregistrează separat:
- Dosarele civile
- Dosarele penale
- Dosarele economice
- Dosarele de contencios administrativ
Circulaţia documentelor de intrare trebuie să fie exercitată operativ cu un scop bine determinat.
Prelucrarea iniţială a corespondenţei de intrare în secţia expediţie se reduce la verificarea corectitudinii livrării şi înregistrării corespondenţei, la fixarea faptului de intrare a documentelor şi la programarea lor pentru a fi transformate conform destinaţiei.
Toate plicurile, cu excepţia celor cu menţiunea ?personal? se deschid. Astfel se controlează completivitatea plicurilor şi documentelor din ele. Dacă se atestă deteriorări, lipsa documentelor sau a anexei, precum şi necorespunderea numărului indicat pe plic cu numărul documentului, despre aceasta se întocmeşte un act în care se indică ce document lipseşte.
Pe toate documentele de intrare, în colţul drept de jos pe recto al primei pagini se aplică parafa de înregistrare, ce fixează data primirii documentelor (dosarelor) şi numărul de intrare.
Registre separate se întocmesc şi pentru evidenţa petiţiilor, evidenţa telegramelor , dosarelor primite pentru generalizarea practicii judecătoreşti, corespondenţa primită de la autorităţile peblice.
Prelucrarea corespondenţei expediate se reduce la:
- Sortarea
- Adresarea
- Împachetarea
- Stabilirea costului de expediere
- Completarea formularelor poştele
- Predarea la oficiul poştal sau nemijlocit instanţelor
Documentele autorităţilor publice, petiţiile, inclusiv cele de la audienţă, după înregistrarea lor în registrul de evidenţă a petiţiilor şi fixarea parafei de înregistrare pe petiţie se introduc în computer conform machetei fişei de evidenţă şi control în conformitate cu numărul de înregistrare.
Documentele primite de la autorităţile publice inclusiv petiţiile vor conţine o singură rezoluţie.
După înregistrarea dosarelor şi documentelor primite din secţia expediţie sau, după caz, din secţia scrisori şi audienţă, în Registrul de evidenţă internă, şeful secţiei cancelariei transmite dosarele şi documentele respective spre examinarea preşedintelui sau după caz vicepreşedintelui colegiului care în limitele rezoluţiei, dispune executarea şi desemnarea persoanelor rezonabile în acest sens.
Toate dosarele primite în Curtea Supremă de Justiţie pentru examinare se înregistrează în fişele respective de evidenţă statistică.
Pentru înregistrarea dosarelor şi materialelor în primă instanţă se utilizează următoarele indicii:
? 1 - pentru cauze penale
? 2 - pentru cauze civile
? 2e - pentru cauze economice
? 3 - pentru cauze de contencios administrativ
? 22 - pentru materialele privind conflictul de competenţă
? 24 ? pentru materialele privind strămutarea
Recursurile împotriva hotărîrilor şi sentinţelor pentru care nu este prevăzută calea apelului se înregistrează direct în secţiile penală, civilă. Economică şi de contencios administrativ.
Direcţiei Documentare a Curţii Supreme de Justiţie cu următoarele indici:
? 1r - pentru cauze penale
? 2r - pentru cauze civile
? 2re - pentru cauze economice
? 3r - pentru cauze de contencios administrativ
Ulterior recursurile se înregistrează respectiv în secţiile penale, civile, economice a Direcţiei Documentare a Curţii Supreme de Justiţie cu următoarele indicii:
? 1ra - pentru cauze penale
? 2ra ? pentru cauze civile
? 2rae - pentru cauze economice
? 3ra - pentru cauze de contencios administrativ
Pentru înregistrarea dosarelor în revizuire în instanţele judecătoreşti se utilizează următoarele indicii:
? 1rh - pentru cauze penale
? 2rh - pentru cauze civile
? 3rhe - pentru cauze economice
? 3rh - pentru cauze de contencios administrativ
În indicile alfabetice urmează să fie indicat numele, prenumele, patronimicul, în calitate în care participă persoana respectivă, numărul dosarului, esenţa acţiunii.
După examinarea cauzei şi pronunţarea de către instanţă a hotărîrii, încheierii sau deciziei, colaboratorii secţiei cancelarie efectează următoarele acţiuni:
- Coase în dosar în ordine cronologică
- Înştiinţează părţile şi participanţii la proces despre rezultatul judecării cauzei
- Expediază copia încheierii de strămutare a cauzei în judecată respectivă şi părţilor în proces
- Finalizează completarea fişelor de evidenţă statistică conform rezultatelor judecării cauzei
- Numerotează foile dosarului şi întocmesc borderoul documentelor din dosar punîndu-şi pe el semnatura
- Completează fişele statistice a condamnaţilor, persoanele achitate şi ale persoanelor, ale căror cauze au fost clasate
- Anexează la dosar fişele statistice completate şi semnate de către preşedintele şedinţei
- Completează titlurile executorii şi pregătesc copiile actelor despre sechestrarea bunurilor
Copiile încheierilor, hotărîrilor, sentinţelor, deciziilor, se păstrează în mapele respective constituite în conformitate cu Nomenclatorul dosarelor, care se păstrează în subdiviziunea respectată a Direcţiei grefă sau după caz a Direcţiei Documentare.
Colaboratorul cancelariei respective din Direcţia Documentară perfectează un dosar de procedură în recurs, care include raportul asupra inadmisibilităţii, copia recursului şi încheierii privind inadmisibilitatea. Dosarul de procedură în recurs se păstrează în Cancelaria respectivă în Direcţia Documentare, urmînd a fi inclus la finele anului în Nomenclatorul Curţii Supreme de Justiţie.
Recursurile care nu au fost declarate inadmisibile se înregistrează penrtu judecare în colegiul lărgit. Colaboratorul secţiei Cancelarie v aface menţiunea respectivă în fişa de evidenţă a dosarului.
Expedirea dosarelor în instanţele inferioare se efectuează în conformitate cu prevederile punctelor 87, 88 din Instrucţiunea cu privire la ţinerea lucrărilor de secretariat în Curtea Supremă de Justiţie.
Nomenclatorul dosarelor reprezintă o listă a tuturor dosarelor care se constituie în Curtea Supremă de Justiţie pe baza indicatorului termenelor de păstrare sub forma unui tabel, în care se înscriu, pe compartimente de muncă grupele de documente create de acestea în raport cu indicarea termenelor de păstrare. În Nomenclator se includ şi registrele, condicile, fişierele şi alte materiale preconstituite.
Nomenclatorul dosarelor serveşte la repartizarea şi clasificareadocumentelor rezolvate în dosare, ca indicator al documentului şi a termenului de păstrare a dosarelor în calitate de schemă pentru alcătuirea catalogului informativ al documentelor soluţionate şi pentru întocmirea inventarelor şi temporar de păstrare în arhiva instanţelor judecătoreşti.
În dosarele penale, civile şi de contencios administrativ inclusiv şi economice, care urmează a fi predate în arhivă, colaboratorul cancelariei respective din Direcţia Documentare a Curţii Supreme de Justiţie trebuie să coase şi să numeroteze toate documentele anexate la dosar, să ducă la bun sfîrşit numerotarea interioară documentului care se află deja în dosar, la sfîrşitul dosarului pe foaie separată se autentifice semnătura.