Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Conţinutul activităţii realizate în cadrul practicii în în Curtea Supremă de Justiţie

17.06.2013.Sosită la locul practicii, în prima zi, mai întâi de toate am făcut cunoştinţă cu regulamentul de ordine interioară şi cu tehnica securităţii în cadrul Curţii Supreme de Justiţie. Am luat cunoştinţă cu o mulţime de acte normative printre care: Dispoziţia cu privire la accesul în sediile Curţii Supreme de Justiţie, Legea cu privire la organizarea judecătorească, Legea cu privire la statutul judecătorului, Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, Legea cu privire la Curtea Supremă de Justiţie, Instrucţiunea privind ţinerea lucrărilor de secretariat şi arhivă în Curtea Supremă de Justiţie.

 

18.06.2013.În cancelarie mi s-a arătat cum are loc înregistrarea corespondenţei de intrare: cereri, petiţii, informaţii etc. în Registrul Corespondenţei de Intrare. La fel am aflat cum se efectuează înregistrarea petiţiile în Registrul Evidenţă. Fiecare petiţie intrată în secţia de expediere am înregistrat-o în Registrul corespunzător, iar, mai apoi, fiecăreia în parte i-am îndeplinit fişa statistică şi corespunzător, fişa de circulaţie a dosarului de control.

Prin petiţie, conform prevederilor Legii cu privire la petiţionare, se înţelege orice cerere, reclamaţie, propunere, sesizare, adresată organelor de resort, inclusiv cererea prealabilă prin care se contestă un act administrativ sau nesoluţionarea în termenul stabilit de lege a unei cereri (art. 4).

Art. 3 prevede că petiţionarul care nu este satisfăcut de răspunsul primit la cererea prealabilă sau nu a primit un răspuns în termenul stabilit de lege, este în drept să sesizeze instanţa de contencios administrativ competentă.

 

19.06.2013. Am efectut activităţi, precum: înregistrarea petiţiilor în baza de date web document.Apoi, am repartizat documentele în nomenclatorul analitic.

În fiecare început de an se întocmeşte nomenclatorul analitic. Fiecare document întocmit îşi are poziţia sa în mapa corespunzătoare.

 

20.06.2013.Am analizat acţiunea civilă privind încălcarea dreptului material. Astfel, a fost depusă o plângere de către F.M.. Procurorul a înaintat cerere de chemare în judecată privind încasarea prejudiciului material. Reclamantul F.M. solicită înaintarea în instanţa de judecată a unei acţiuni în prisma art. 71 alin. (2) din Codul de Procedură Civilă, privind repararea prejudiciului material în sumă de 20.000 lei cauzat prin infracţiune de către autoritatea publică locală din comuna X şi a persoanelor cu funcţie de răspundere. Are loc prelungirea examinării cauzei civile.



 

21.06.2013. Am efectuat aranjarea dosarelor de control a petiţiilor în ordinea consecutivă în arhivă. Cauza civilă, odată ce este soluţionată, se transmite în arhiva secţiei. La fel, am întocmit borderourile (planul) dosarelor de supraveghere a petiţiilor şi dosarelor de cauză civilă de expediere în instanţa de judecată.

 

24.06.2013Am cusut în dosare documentele în ordine cronologică, am înştiintezat părţile şi participanţii la proces despre rezultatul judecării cauzei. Am expediatcopia încheieri de strămutare a cauzei în judecată respectivă şi părţilor în proces, finalizînd completarea fişelor de evidenţă statistică conform rezultatelor judecării cauzei.

 

25.06.2013 Am numerotat filele dosarului şi am întocmit borderoul documentelor din dosar punîndu-mi pe el semnătura. Am completat fişele statistice a condamnaţilor, sau a persoanelor ale căror cauze au fost clasate.

 

26.06.2013 Pe parcursul acestei zile, am realizat aşa activităţi în cadrul practicii, precum: - înregistrarea recursurilor în Registrul de Evidenţă a Recursurilor. De exemplu: recurs declarat împotriva deciziei Consiliului orăşenesc, cu privire la transmiterea în proprietate a loturilor de pământ aferent casei de locuit din str.Z, d-lui Y; - primirea poştei şi înregistrarea corespondenţei de intrarea în Registrul Corespondenţei de Intrare, ce cuprinde: citaţii, cereri, informaţii, plângeri etc., cărora le-am aplicat ştampila de intrare, le-am dat număr de intrare, am indicat data , luna, anul.

 

27.06.2013În decursul zilei am scos de la evidenţă, am dat răspuns, petiţiilor soluţionate în Registrul de Evidenţă a Petiţiilor. În procesul examinării petiţiilor nu se admite divulgarea informaţiilor privind viaţa personală a petiţionarului contra voinţei lui sau a altor informaţii, dacă acestea lezează drepturile şi interesele lui legitime, precum şi a informaţiilor ce constituie secret de stat.

 

28.06.2013 Am înregistrat acţiuni civile în Registrul de Evidenţă a Acţiunilor Civile, cum ar fi, de exemplu: cerere de chemare în judecată privind anularea titlului de autentificare a drepturilor deţinute de teren.

 

01.07.2013 Am anexat la dosar fişele statistice completate şi semnate de către preşedintele şedinţei. Am completat titlurile executorii şi pregătit copiile actelor despre sechestrarea bunurilor.

 

02.07.213 Am cusut în dosare documentele în ordine cronologică, am înştiintezat părţile şi participanţii la proces despre rezultatul judecării cauzei. Am expediatcopia încheieri de strămutare a cauzei în judecată respectivă şi părţilor în proces, finalizînd completarea fişelor de evidenţă statistică conform rezultatelor judecării cauzei.

 

03.07.2013Am anexat la dosar fişele statistice completate şi semnate de către preşedintele şedinţei. Am completat titlurile executorii şi pregătit copiile actelor despre sechestrarea bunurilor.

 

04.07.2013. Pe parcursul zilei am efectuat următoarele activităţi:

- întocmirea poştei speciale instituţiilor de stat şi funcţionarilor acestora.

- întocmirea poştei simple privind informarea cetăţenilor: citaţii, răspunsuri pe petiţii, informaţii pe dosare penale etc.

 

05.07.2013. În acestă zi am întocmit scrisori de însoţire prin care am expediat copiile recursurilor şi copiile deciziilor părţilor participante la proces. Am efectuat repartizarea documentelor în nomenclatorul analitic, în mapa corespunzătoare în ordinea consecutivă.

 

08.07.2013. Am cusut în dosare documentele în ordine cronologică, am înştiintezat părţile şi participanţii la proces despre rezultatul judecării cauzei. Am expediatcopia încheieri de strămutare a cauzei în judecată respectivă şi părţilor în proces, finalizînd completarea fişelor de evidenţă statistică conform rezultatelor judecării cauzei.

 

09.07.2013. Activităţile realizate în decursul acestei zile sunt:

- înregistrarea sesizărilor în Registrul de Evidenţă a Deciziilor (încheierilor),

- înregistrarea recursurilor în Registrul de Evidenţă a Recursurilor.

 

10.07.2013. Pe parcursul acestei zile am efectuat înregistrarea petiţiilor în Registrul de Evidenţă a Petiţiilor, după care am îndeplinit fişa statistică a fiecărei petiţii şi, inclusiv, fişa de circulaţie a dosarului de control.

 

11.07.2013. Am realizat efectuarea poştei simple privind informarea cetăţenilor cu citaţii, răspunsuri pe petiţii, informaţii pe dosare penale; telefonograma ? transmiterea citaţiilor pe sector; aranjarea dosarelor de control a petiţiilor în ordinea consecutivă în arhivă.

 

12.07.2013. În ultima zi de practică am înregistrat corespondenţa de intrare, după care am aranjat, am repartizat documentele în nomenclatorul analitic.Am întocmit scrisori de însoţire prin care am expediat copiile recursurilor şi deciziilor sau încheierilor părţilor participante la proces.

 

 

CONCLUZIE

Eu, Trufanova Olga, studentă la facultatea de drept a Institutului de Relaţii Internaţionale din Republica Moldova, dr. 2 Dr-1 rom, am efectuat practica de instruire la Curtea supremă de Justiţie în cadrul Cancelarie Civile, comerciale şi de contencios administrative în perioada 17.06.2013 pînă la 12.07.2013.

Efectuând practica în cadrul Curţii Supreme de Justiţie, am observat că, pentru exercitarea funcţiilor şi atribuţiilor, colaboratorii au nevoie de condiţiile prevăzute şi garantate de lege. Doar astfel colaboratorii vor acţiona în numele societăţii şi nu în interesele sociale.

Elaborarea şi aprobarea în regim de urgenţă a unor Instrucţiuni cu privire la lucrările de secretariat în instanţele judecătoreşti din ţară, constituie o iniţiativă a Curţii Supreme de Justiţie spriginită activ de Consiliul Superior al Magistraturii. Necesitatea unor asemenea documente de uz intern a fost determinată de mai mulţi factori obiectivi cum ar fi:

Reorganizarea sistemului judecătoresc în cadrul asigurării continuării reformei judiciare şi de drept prin trecerea de la 12 iunie 2003 la un sistem judiciar din 3 etape.

Adoptarea şi punerea în aplicare începînd cu aceeaşăi dată a noilor coduri de procedură civilă şi de procedură penală, precum şi a noilor coduri civile şi penale.

În fine aş putea menţiona că efectuarea practicii în cadrul Curţii Supreme de Justiţie, în special în cadrul Cancelariei civile, comerciale şi de contencios administrativ, după părerea mea o să-mi fie de folos în viitor, mai ales în cadrul muncii. Pentru că aici am aflat despre toate categoriile de dosare, documente, facînd cunoştinţă cu hotărîrile, încheierile, deciziile şi chiar recursurile părţilor.

 

 

BIBLIOGRAFIE:

 

Acte legislative:

1. Constituţia Republicii Moldova, adoptată la 29 iulie 1994;

2. Codul Civil al Republicii Moldova nr.661 din 22.06.2002 // M.O. al R. Moldova nr.82-86//31;

3. Codul de Procedură Civilăal Republicii Moldova nr.225 din 30.05.2003// M.O al R. Moldova nr. 111-115/451

4.Codul de Procedură Civilă al Republicii Moldova nr. 225-XV din 30.05.2003 // M.O. al R. Modova nr.111-115/451;

5. Codul Muncii al Republicii Moldova nr.154-XV din 28.03.2003 // M.O. al R. Modova nr.159-162/648 din 29.07.2003;

6. Legea privind organizarea judecătorească nr.514 din 06.07.1995 // M.O. al R. Moldova nr. 15-17 din 22.01.2013;

7. Legea cu privire la statutul judecătorului nr. 544 din 20.07.1995//M.O. al R. Moldova nr.15-17 din 22.01.2013;

8. Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii nr. 947 din 19.07.1995//M.O. al R. Moldova nr. 15-17 din 22.01.2013;

9. Legea cu privire la petiţionare nr.190 din 19.07.1994 // M.O. al R. Moldova nr.6-8/23;

10. Legea cu privire la Curtea Supremă de Justiţie nr. 789 din 26.03.1996//M.O. al R. Moldova 15-17 din 22.01.2013.

 

Surse electronice:

11. http://www.google.ro/

12. http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=346403

13. http://despre.csj.md/index.php/despre-curtea-suprema-de-justitie/cadrul-legal/6-legi

14. http://agenda.csj.md/civil.php


Date: 2016-06-13; view: 7


<== previous page | next page ==>
Caracteristica activitătii Curţii Supreme de Justiţie din Republica Moldova | 
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.007 sec.)