Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Desfasurarea actiunii.

Narendra Sen dorea sa se mute impreuna cu familia, si cu Allan, in Anglia deoarece in India incepuse revolutia. Allan afla mult mai tarziu aceste intentii ale domnului Sen,dupa ce credea ca doreste sa il insoare cu fiica lui.

Aici o cunoaşte pe Maitreyi, fiica inginerului care la început i se pare urâtă, respingătoare. Cunoscând-o mai bine, începe să fie interesat de persoana ei, îi descoperă frumuseţea exotică, se simte atras de fată. Allan vede în ea o lume exotică, un mister de care este din ce în ce mai atras. Curios pentru Allan este că Maitreyi nu este supravegheată de părinţi, din contră, este încurajată relaţia lor. Părinţii fetei cred că este între ei o iubire frăţească şi doreau să-l adopte pe Allan. Treptat cei doi tineri se cunosc mai bine, descoperă că sunt suflete înrudite, simt o atracţie reciprocă. Sunt descrise amănunţit gesturile de iubire, jocurile seducţiei, plăcerile şi trăirile intense. Atracţia se transformă în pasiune şi cei doi îşi dau seama că relaţia lor e prea adâncă pentru a mai exista cale de întoarcere.

Maitreyi, fata indiană avuse un mod specific de a iubi: în copilărie a iubit un pom, apoi pe Robi Thakkur, cine în realitate este filosoful Tagore. Allan, deşi la început îşi neagă sentimentele, este vrăjit de iubirea care i se oferă şi de lumea în care este iniţiat de Maitreyi.

Punctul culminant.

Iubind-o pe ea, devine gelos pe toate fiin fiinţele dragi Maitreyiei : pe pom, pe Robi Thakkur. Iubirea lor ritualică işi atinge apogeul prin logodna lor secretă de la locul numit Lacuri, unde Maitreyi rosteşte un emoţionant jurământ de iubire.

Deznodamintul.

Totusi fericirea acestora nu dureaza deoarece sora ei, Chabu, le dezvaluie domnului si doamnei Sen ce se intampla intre cei doi. Ruptura aduce dezastrul asupra familiei Sen: tatal orbeste, Chabu moare in urma unor crize de nebunie. Maitreyi vrea să se răzbune pe părinţi şi în speranţa că va fi alungată din casă, se dăruieşte unui vânzător de fructe. Dar este pedepsită brutal şi ţinută în casă.

După ce Allan părăseşte casa, se retrage în munţii Himalaya unde caută uitarea în alcool şi în braţele unor femei, dar nu se poate elibera de chipul iubitei sale. Maitreyi rămâne pentru Allan o eternă obsesie şi enigmă, nereuşind să înţeleagă ce s-a petrecut în sufletul lui. Această incertitudine a eroului face ca romanul să aibă un final deschis: „ Şi dacă n-ar fi decât o păcăleală a dragostei mele? De ce să cred? De unde să ştiu eu? Aş vrea să privesc ochii Maitreyiei” Parcă aceste cuvinte vor să dezlege misterul acestei iubiri dar oglindesc şi durerea personajului.



 

Conflictul exterior al romanului se construieste in jurul europeanului Allan si bengalezul Sen, redandu-se astfel opozitia dintre libertatea dragostei si constrangerile traditionale, dar si incompatibilitatea evidenta dintre civilizatii si mentalitati insotita de lipsa de comunicare accentuata.

 

Conflictul interior se desfasoara intre sentimentul de iubire si intensitatea lui, ca experienta definitorie a existentei, si luciditatea autoanalizei, acesta sporind impresia de autenticitate a trairilor cuprinse in acest roman.

 

 


Date: 2016-01-05; view: 1761


<== previous page | next page ==>
Incadrarea romanului in epoca | Elemente de originalitate
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.006 sec.)