Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Incadrarea romanului in epoca

Analiza romanului

“MAITREYI”

De MIRCEA ELIADE

Ciochina Tatiana

gr.301,filologie,fr. redusă

 

 

Mircea Eliade (1907-1986), prozator, eseist, filozof, istoric al religilor, nascut in Bucuresti.

Mircea Eliade este autorul unor importante studii asupra istoriei religiilor, asupra miturilor sau asupra simbolurilor sau tehnicilor yoga. Cea mai mare parte a activitatii sale culturale si literare s-a desfasurat in afara granitelor tarii (India,SUA), in ultimii ani ai vietii fiind profesor la Universitatea din Chicago.

Mircea Eliade este astăzi considerat cel mai mare istoric în domeniul religiilor. Romanele lui dezvăluiesc un simbolism mistic, de factură pre-creștină, păgînă.

Una dintre cele mai spectaculoase experiente pe care a trait-o Mircea Eliade a fost descoperirea Indiei. Experienta tinarului Eliade s-a materializat estetic in asa numitul “ciclu indian’’,constituit din primele trei romane ale sale: Isabel si apele diavolului (1930), Maitreyi (1933) si Santier (1935), fiecare dezvaluind o experienta erotica. Cel mai izbutit roman al ciclului ramine Maitreyi,o tulburatoare poveste de dragoste,in care intimitatea si senzualitatea isi dau mina cu o subtila atitudine intelectuala.

 

Incadrarea romanului in epoca

Romanul Maitreyi de Mircea Eliade, apărut în anul 1933, este un roman modern subiectiv, de analiză psihologică, un roman al autenticităţiişial experienţei,dar şiun roman exotic.

Modernitatea romanului se manifestă prin compoziţia ei nouă, autorul combinând mai multe specii literare ca eseul, reportajul sau jurnalul.

Maitreyi este un roman modern subiectiv, de analiză psihologică deoarece deplasează interesul spre estetica autenticităţi, naraţiunea concentrându-se asupra evenimentelor vieţii interioare, autenticitatea fiind redată prin exprimarea “exactă”, cu sinceritate, a trăirii unor experienţe de viaţă “adevărate”.

Este un roman al experienţei şi al autenticităţii pentru că valorifică trăirea cât mai intensă, în plan interior, de către personaje, a unor experienţe definitorii, autorul utilizând elemente care ţin de realitate (jurnalul din India, scrisori, elemente autobiografice). . Autenticitatea romanului modern, amestec intre jurnalul intim si naratiunea retrospectiva, este sustinuta de utilizarea tehnicii narative moderne „punerea in abis”, fiind introduse in naratiune secvente din jurnal. Sa amintim faptul ca interpolarea unor pagini de jurnal in roman era un procedeu mult folosit si cerut de noua poetica a romanului modern pentru obtinerea efectului de autenticitate.

Maitreyi este un roman exotic datorită aspectelor sociale din Calcutta şi din familia bengaleză în care pătrunde europeanul. În acest cadru social exotic se desfăşoară idila dintre cele două personaje atât de diferite ca rasă, religie şi moravuri.Romanul Maitreyi valorifică aspecte autobiografice: povestea de dragoste dintre autor şi fiica profesorului Dasgupta, gazda lui din India. La baza romanului se află jurnalul autorului din acea perioadă, fiind modificate numele şi ocupaţiile unor personaje cât şi finalul întâmplării.



Astfel, „in epoca iubirii pentru Maitreyi, el tine un jurnal intim pe care ilcompleteaza si corecteaza mai tarziu, cand istoria acestei iubiri s-a consumat; candscrie in jurnal intamplarile fiecarei zile, nu stie cum se va sfarsi totul, dar candrescrie jurnalul, sub forma unui roman, cunoaste acest sfarsit.”Nicolae Manolescu

 

Geneza romanului
In 1928, Mircea Eliade pleaca in India, la Universitatea din Calcutta, unde invata sanscrita si studiaza filozofia hindusa cu ilustrul profesor Dasgupta. El locuieste o vreme in casa celebrului filozof, unde o cunoaste pe fiica acestuia, Maitreyi. Mircea Eliade consemneaza intr-un jurnal faptele, intamplarile, experienta traita in India si acesta sta la baza viitoarei creatii epice, "Maitreyi", in care autorul esenfializeaza mitul iubirii si motivul cuplului.
Aparitia romanului "Maitreyi" in 1933 starneste reactia literatilor vremii, fiind considerat o adevarata izbanda literara. Exaltat, Mihail Sebastian marturiseste: "Daca ar ajuta la ceva, v-as spune ca e cea mai frumoasa si mai trista carte pe care am citit-o", iar Perpessicius afirma cu entuziasm: ".... Mircea Eliade a sporit cu unul seria miturilor erotice ale umanitatii".

 

Tema operei

Ca orice roman modern, „Maitreyi” abordează problematica intelectualului, cartea urmărind modul în care un tânăr intelectual descoperă lumea şi se autodescoperă prin intermediul unei experienţe care ţine deopotrivă de erotic şi exotic. În planul secundar, cartea are un caracter monografic, surprinzând viaţa, tradiţiile şi mentalităţile indienilor.

 

Titlul cărţii coincide cu numele personajului principal feminin, Maitreyi, considerată de critică drept cel mai exotic personaj feminin din literatura română.

Timp si spatiu

Pentru a spori autenticitatea, naratorul personaj înregistrează cu exactitate indicii temporali şi spaţiali, existând pagini întregi copiate pur şi simplu din jurnalul lui Eliade din acele luni. Acţiunea se petrece în India, în oraşul Calcutta, în vara anului 1929; în final există şi câteva scene în care cadrul se schimbă (Munţii Himalaya şi Singapore).

Subiect/Actiune (rezumat)

Actiunea romanului ce consista din cincisprezece capitole se petrece in anul 1929, la Calcutta, oras format din trei mari comunitati: cea autohtona, traditionalista, cea alba, preponderent engleza si cea eurasiatica, dispretuitoare fata de indigeni, dar grabita sa ii imite pe europeni. In acest cadru exotic se petrece „povestea de iubire, intr-adevar splendida, inedita pentru cititorul roman, intre Allan si Maitreyi, intruchipari exotice ale unui mit etern: acela al cuplului de indragostiti” (E. Simion, „Mircea Eliade, spirit al amplitudinii”).

 

Expozitiunea romanului surprinde prin tonul confesiunii şi atitudinea autorului-narator, prin sinceritatea povestirii, prin luciditatea analizei, prin autenticitatea faptului trăit.” Am şovăit atâta în faţa acestui caiet pentru că n-am izbuit să aflu ziua precisă când am întâlnit-o pe Maitreyi....”

Allan este un tanar inginer european, care atras de India, pleaca acolo, unde lucreaza la reteaua de canalizare a deltei. Treptat elavanseaza de la desentaor tehnic la la supraveghetor al lucrarilor de la Tambuk si Assam. Se imbolnaveste de malarie, este spitalizat.

Această boală constituie intriga, fiind momentul care îi schimbă radical existenţa deoarece inginerul Narenda Sen, superiorul lui, îi propune să locuiască în casa lui, pentru a evita revenirea bolii.


Date: 2016-01-05; view: 1608


<== previous page | next page ==>
gr. 301, filologie, fr. redusă Nichita Stănescu | Desfasurarea actiunii.
doclecture.net - lectures - 2014-2025 year. Copyright infringement or personal data (0.007 sec.)