Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Puksiirseade, koostis, paigutus.

Puksiirseade on detailide ja mehhanismide kompleks, mis võimaldab ühel laeval teist pukseerida või ise pukseeritud saada. Vahendid teise laeva pukseerimiseks paiknevad ahtriosas. Vööriosas on aga koondatud vahendid selleks, et vajadusel lasta end pukseerida.

Tuleb täheldada vahendite erinevust tavaliste laevade, mille jaoks pukseerimine või pukseeritud olemine on episoodilised nähtused, ja spetsiaalselt pukseerimiseks ette nähtud puksiirlaevade vastavates vahendites ja sisseseades

 

Puksiirseadme elemendidvalitakse klassifikatsiooniühingu normide kohaselt olenevalt laeva suurusest, tegevuseesmärgist ja sõidurajoonist.

 

Puksiirtross seob puksiiri pukseeritava objektiga. Enamalt jaolt on see jäme terastross, mida hoitakse puksiirvintsi trumlil. Taimkiud- ja sünteetilisi puksiirtrosse hoitakse kerituna restalustele kaetuna purjeriidest kattega.. Puksiirtrossi jämedus oleneb pukseeritavast objektist ja pukseerimispiirkonnast. Episoodiliste ja keeruliste puksiiroperatsioonide jaoks tehakse puksiirtrossi kohta spetsiaalne arvutus, mida kontrollib klassifikatsiooniühing või mereadministratsioon.

 

Saateotskerge tugev teras- või sünteetiline ots, mis esmalt antakse pukseeritavale objektile, et selle abil vastu võtta või edasi saata puksiirtross. Saateotsa hoitakse eraldi trossipoolil või spetsiaalse vintsi trumlil.

 

Puksiirvintsidon ette nähtud lühikese või pika trossiga pukseerimiseks, trossi pikkuse reguleerimiseks pukseerimise käigus ja trossi hoidmiseks trumlitel ajal mil pukseerimist ei toimu. Automaatsed puksiirvintsidreguleerivad ka pinget puksiirtrossis andes otsa järele kui järsu tõmbe tagajärjel või muul põhjusel tõuseb pinge trossis üle määratud suuruse. Üleliigse lõtku korral võtab automaatne vints trossi sisse. Sellisel moel kaitstakse puksiirtrossi katkemise vastu. Puksiirvints kergendab tööd puksiirtrossiga. Tema koosseisu kuulub trossikerija, mis trossi trumlile kerimisel seab trossi automaatselt trumlile ühtlaste kõrvuti asetsevate puhtidena hoides ära trossi muljumised ja vigastused.

 

Puksiirhaagidon puksiirotsa kinnitamiseks ja võimaldavad otsa kiiret lahti andmist. Nad annavad võimaluse puksiirotsa suuna muutmiseks laias ulatuses. Haagid amortiseerivad ka otsas tekkida võivaid tõmbeid. Automaatsete puksiirvintsidega puksiirlaevadel on haak või haagid reservvahenduks. Puksiirhaagid võivad olla otsa lahti andvad või mitte, kinnised või lahtised, amortisaatoriga või amortisaatorita, otsa vabastamisega käsitsi või kaugjuhtimisel komandosillalt. Klassifikatsiooniühingud nõuavad, et merepuksiiri haak oleks otsa lahti andev, amortiseeriv ja võimalusega ots lahti anda nii haagi juurest käsitsi kui komandosillalt kaugjuhtimisega. Lahti andev mehhanism peab olema käitatud mehhaaniliselt, hüdrauliliselt või pneumaatiliselt. Puksiirots peab automaatselt vabanema ka juhul kui puksiirlaev vajub või tõmmatakse üle teatud nurga kreeni.



Puksiirkaaredpeavad kaitsma tekil olevaid mehhanisme ja konstruktsioone aga samuti seal viibivaid inimesi. Neid kaari mööda liigub puksiirtross sujuvalt pardast pardasse. Puksiirkaared tehakse enamasti torust, harvemini pooltoru-profiilist tugevdatuna ribidega.

 

Ahtri puksiirklüüspiirab puksiirtrossi vaba liikumist ja suunab selle parda taha. Sellised klüüsid võivad olla Panama tüüpi suletud võivertikaalsete juhtrullidega, mida pealt piirab rulliga või rullita sulgur. Kuna suletud klüüs raskendab tööd puksiirtrossiga, siis kasutatakse sellist tänapäeval harva.

Puksiirtrossi suuna muutmiseks ja tema piiramiseks lühikese puksiirtrossi korral laevade kantimisel kasutatakse piiralit,reguleeritava pikkusega otsa, mis võimaldab puksiirile kantimisel ohutumat manööverdamist. Selle otsa kinnitamisekd on puksiiri ahtritekil vastavad vahendid.

 

Puksiirhaaki toetab altpoolt tugikaar, mida mööda libisedes või sõites ratastel haak saab muuta oma asendit laeva diametraaltasandi suhtes suure nurga ulatuses, mis läheneb 1800-le.

 


Date: 2015-12-11; view: 1581


<== previous page | next page ==>
Aktiivse juhtimise seadmed. | Sildumisseade, koostisosad, paigutus.
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.007 sec.)