Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Aktiivse juhtimise seadmed.

Aktiivse juhtimise seadmeid ja aktiivseid roole on tänapäeval väga palju. Vaatleme vaid kahte neist.

 

 

Aktiivne rool.

Selline rool on varustatud väikese diameetriga sõukruviga, mis paigutatakse roolilehe külge otse selle taha. Nii on võimalik laeva juhtida ka mittetöötava masinaga ja laeva paigal seistes ühe koha peal manööverdada. Sellise rooli efektiivsus ei ole eriti suur,

Ballerit toetavad laagrid võivad olla tugilaagrid (hingedega ja alt toetatud roolide puhul) või tugi-survelaagrid. Kohta kus baller läbib laevakere nimetatakse helmpordiks. Helmport asub peatekis. Helmpordist allapoole jääb helmpordi toru ehk roolisaabas.

Põtkurseadmed vööris (harvem ka ahtris) aitavad laeva manööverdada sildumisope-ratsioonide käigus, kus rooliga kantimine on aeganõudev ja ohtlik. Enamasti on need põiki laeva paigutatud erineva kujuga tunnelid, milles erinevad sõuseadmed ajavad vett paremale või vasakule tekitades tõukejõu, mis mõjub vöörile (või ahtrile) risti laeva. Need seadmed on head laeva kantimisel kuid praktiliselt kasutud suuremate kiiruste (üle 4 sõlme) juures.

Teist tüüpi põtkureid – välja lükatavaid vindikolonne kasutatakse laevade dünaamilise positsioneerimise juures veealuste tööde teostamisel. Süvapuurimisega tegeleval laeval võiv selliseid 3600pööratavaid sõukruvisid olla kuni 12 ja neid juhitakse raali abil. Tavalisel ülesõidul tõmmatakse nad laevakeresse sisse.

Väga levinud, eriti sadamapuksiiride, ujuvkraanade ja parvlaevade juures on pööratavate suunavate düüside kasutamine. Selline düüs mitte ainult ei paranda juhitavust vaid lisab ka sõukruvile võimsust.

Algselt koosnes rool ühest plaadist, mida toetas esiservast mõlemalt poolt roolitelje e. palleri kahveltugi. Sellised tasakaalustamata e. balansseerimata roolid (unbalanced rudders) on praegu vaid praamidel, s.t. pukseeritavatel laevadel. Rooli pöörav paller läheb vertikaalselt üles läbi kereplaadistuses oleva helmpordi toru või veetiheda roolisamba kapsli. Rooli poltide või võlli telgjoon peab ühtima roolipalleri telgjoonega, võimaldamaks rooli pöörata.

Balansseeritud roolil (balanced rudder) on eespool pöördetelge olev pindala 15…25% rooli pindalast, poolbalansseeritud roolil (semi-balanced rudder) on see alla 15%.

Jõud sõltuvad ka rooli pöördenurgast, seega on peaaegu võimatu tasakaalustada rooli kõigi nurkade all. Roolid on tasakaalustatud 15-kraadise pöödenurga juures nii, et umbes ¼ nende pinnast jääb rooliteljest ettepoole.

Poolbalansseeritud roolide puhul on roolisambast ettepoole ulatuv rooliosa liiga väike, andmaks täielikku tasakaaluefekti. Kõige sagedamini leidub niisuguseid roole kahe sõukruviga laevadel.



 


Date: 2015-12-11; view: 1436


<== previous page | next page ==>
Aparellid, visiirid, pandused. | Puksiirseade, koostis, paigutus.
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.006 sec.)