Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Aparellid, visiirid, pandused.

Horisontaalse lastitöötlusega laevadel kasutatakse aparellelasti viimiseks laeva ratastehnika abil või ratastega platvormidel viimiseks teise sadamasse koos vedukiga või ilma. Vööriaparelli ees on veetihedalt suletav visiir.Ka kokkuvolditud aparell moodustab veetiheda vaheseina lastiruumi ees. Ahtriaparellid sulgevad samuti laeva sissesõidu veetihedalt, nende taga suletakse veetihedad ahtriluugid (latspordid).

Pandusedon kas püsivad või ajutised kaldteed laeva tekkide vahel. Vahel kasutatakse ka lifte.

 

Rooliseade, otstarve, koostisosad.

 

Rooli ülesandeks on tagada laeva juhitavus. Rooli hoidmine kindlas asendis ei taga tegelikkuses kindlal kursil püsimist, sest pidevalt muutuvad tuule suund ja kiirus, hoovused ning lainetus. Oskuslik roolimine omandatakse vaid hea praktikaga. Tormisel merel on roolita laev abitu. Rooli juhtivusvõime sõltub otseselt rooli külgpindalast, mis on tavaliselt 1/60…1/70 laeva külgpindalast LD, rooli kõrguse ja laiuse suhe jääb 2 piiresse.

Sõukruvi veejuga surub balansseerimata rooli laeva CL-tasandisse ja tekitab sellega palleris ning roolimehhanismis märkimisväärseid pingeid. Kui osa roolist ulatub roolisambast ettepoole, siis tasakaalustavad sellele mõjuvad jõud osaliselt rooli tagumisele osale mõjuvaid jõude ning pallerile mõjuvad jõud muutuvad väiksemaks.

Laevadel on rool nüüd asendatud voolujoonelise, täielikult või osaliselt tasa-kaalustatud e. balansseeritud kaksikplaadist roolilehega. Rooli sõrestik võib ollavalatud või siis keevitatud plaatidest, mille mõlemale poole on kinnitatud katteplaadid. Voolujoonelisus vähendab rooli veetakistust ning parandab laeva juhitavust. Rool on kinnitatud roolipoltide ja rooliaasadega või siis ühe läbiva võlliga.

Rooliseadme elemendid.

 

Veolaeva rooliseade; roolileht, roolilehe ja balleri äärikühendus, balleri laagrid, balleri pea, sektor, roolimasin, rooliratas käsijuhtimiseks, rooliülekanne, baller, helmpordi toru ehk roolisaabas, roolilehe hing, ühenduspolt, ruderposti hing, ruderpost, ahtertäävi kand.

Rooliseade koosneb: roolileht, ruderpis, baller, alumine laager, tugi-laager, ülemine laager, roolimasina vundament, roolimasin, helmpordi toru ehk roolisaabas, ahtri küün kaitsmaks roolilehte jää vigastuste eest tagasikäigul (kasutatakse jääs töötamiseks ette nähtud laevadel ja jäämurdjatel).

Roolileht.

 

Roolileht võtab mingi parda poole nurga alla seatuna endale vastuvoolava vee ja vindilt paiskuva veejoa surve ja muudab selle mõjul laeva kurssi.

Olenevalt pöörlemistelje paigutusest jagatakse roolid: tavalisteks või balansseerimata roolideks – pöördetelg läbib roolilehe esiserva, balansseerituteks – pöördetelg paikneb esiservast teatud kaugusel ahtri poole. Viimane variant võimaldab rooli keeramisel kasutada tunduvalt väiksemat jõudu.



 

Kinnituse meetodi järgi kere külge eristatakse hingedel paiknevat, poolrippuvat ja rippuvat rooli.

 

Roolide tüübid: a) hingedele paigutatud balansseerimata rool, b) balansseeritud alt toetatud rool, c) poolbalansseeritud poolripprool, d) balansseeritud ripprool

 

Baller on rooli pööramistelg. Ta annab edasi roolimasinalt (rooliajamilt) rooliülekande kaudu saadava jõu muutes selle pööravaks. Baller on sirge või otsast kõverdatud silindriline teraspost. Roolilehe külge kinnitatakse baller äärikühendusega või muul viisil (koonus splindi ja kinnitusmutriga).

Balleri ühendus roolilehega: a) horisontaalne äärikliide, b) vertikaalne äärikliide, c) lukkliide

 

Rumpel.

Rumpel on rooliülekande osa, kang, mis oma pidemega kinnitatakse balleri ülemise otsa külge splintühendusega. Rumpli ülesanne on roolimasinalt tulev jõud ballerile üle kanda. Balleril võib olla väga erinev kuju ja ta võib balleri otsa seatud olla piki laeva või põiki laeva mõlema parda poole ulatuvate õlgadega jne. Rumpli liikumisel peavad olema piirajad,mis piiravad rumpli liikumist nii, et rool ei saaks kalduda kummagi parda poole üle 350-400. Piirajate küljes võivad olla lülitid, mis lülitavad välja roolimasina.

Üks rumpli liike on sektori kujuline rumpel ehk roolisektor. See sektor võib olla balleriga ühendatud otseselt või pöörelda balleri otsas vabalt. Viimasel juhul ühendatakse ta kinnitatud rumpliga vedrude abil, mille ülesandeks on leevendada lainete lööke vastu roolilehte

Iga rooliseade peab olema dubleeritud võimalusega rooli otse roolimasina ruumist (rumpliruumist) käsitsi juhtida.

Rooli juhtimise kohtades, seal hulgas ka laevasillas peavad olema üles seatud rooli nurga näitajad. Need on elektrilised, mehhaanilised või muul põhimõttel töötavad tagasisidet andvad seadmed, mis näitavad rooli asendit. Sellist näitajat kutsutakse aksiomeetriks. Ilma aksiomeetrita ei ole roolimehel võimalik kurssi hoida ega pöördeid sooritada. Ka rooliautomaat ei tööta tagasisideta.

 

41. Rooliseade, erinevat tüüpi rooliajami (roolimasina) kirjeldused.

 

Rooliseadeon üks tähtsamaid laeva seadmeid. Rooliseade ülesandeks on tagada laevale juhitavus, mida peame esmavajalikuks mereomaduseks. Enamikel juhtudel on rooliseadme peamised elemendid koondatud laeva ahtrisse, ehkki juhtimine ise toimub komandosillalt. Vaid teatud spetsialiseeritud laevadel on vööris täiendavad seadmed juhitavuse parandamiseks.

 

Rooliseade koosneb roolist, käsitsi- ja kaugjuhtimise seadmetest ja rooliajamist, mille kooseisu kuulub rooliülekanne ja jõuseadmena roolimasin.

 


Date: 2015-12-11; view: 1734


<== previous page | next page ==>
Kokkurullitavad luugikatted. | Aktiivse juhtimise seadmed.
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.007 sec.)