Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Kokkurullitavad luugikatted.

Selliseid kasutatakse vaid spetsialiseeritud laevadel, kus nad täidavad mingit erilist ülesannet või nõuet.

Tihendid.

Tihendite mitmekesisus on suur. Eri kohtades ja eri tüüpi luugikatetel kasutatakse ka erinevaid tihendeid.

 

Sulgurid.

Sulguritega tagatakse luugikatete veetihedus ja ohutus. Sulgurid sisaldavad endas pinguteid, mis seavad tihendid pinge alla. Sulgurid hoiavad luugikatted kohal igasugustes tingimustes olenemata ilmast.

 

38. Losspoomid. Losspoomide paaristöö kirjeldus

Losspoomidega lastiseade.

Selle lastiseadme konfiguratsioon ja koostis on välja kujunenud pikaajalise merevedude praktika käigus. Paljud elemendid on standardiseeritud. Kaasaeg viib klassikalistesse süsteemidesse üha uusi variante, detaile ja võimalusi.

 

Losspoome liigitatakse kerge- (tõstevõme kuni 10 t) ja raskepoomideks (tõstevõime 10- 180 t). tavaliselt on iga luugi ava juures kaks losspoomi.

 

Seadmeehitus: losspoom toetub alumise liigendotsaga masti küljes olevasse poomikanna toesse. Üleval masti küljes on topenaadi plokk. Poomi ülemises otsas on 4 kinnitusaasa: ülemise aasa külge kinnitatakse seekliga topenaat, alumise aasa külge kinnitatakse seekliga lastiplokk, külgmiste aasade külge kinnitatakse kaid ja kontrakaid.

 

Losspoomide töökorda seadmist juhib pootsman või kogenud vanemmadrus. Ühe losspoomiga töötatakse järgmiselt: poom asetatakse luuguava kohale, ronner lastakse trümmi ja last kinnitatakse laadkonksu külge. Last tõmmatakse trümmist välja ja kaide abil losspoomi horisontaalsuunas liigutades viiakse parda taha ning ronnerit järgi lastes asetatakse last sadamakaile.

 

Kuidas tehakse laadimist-lossimist? Lossimine on lasti mahavõtmine laevalt. Kaipoolne losspoom viiakse kaide abil parda taha nii, et ronner oleks auto või vaguni kohal. Kinnitatakse kohale kai abil ja veel lisaks kontrakai. Teine losspoom asetatakse trümmi luugiava kohale ja kinnitatakse kaidega. Poomide nokkade vahel olev tali pingutatakse. Ronnerid ühendatakse kokku ja jäetakse üks laadkonks. Süsteem ongi töökorras. Seda süsteemi nim „telefoniks“. Selle süsteemi eeliseks on, et on vajalik ainult üks vintsimees, kes töötab üheaegselt kahel vintsil.

 

Raskekaalupoomid ja kraanad.

 

Raskekaalupoom.

Raskekaalupoomiga tõstetakse kuni 200-300 tonnist raskust. Selline poom erineb tavalisest selle poolest et teda saab liigutada koos lastiga nii vertikaalses kui horisontaalses tasapinnas. Kaks talidega topenanti lubavad liigutada poomi igas suunas. Kummalgi on selleks oma vints. Runnerisse on viidud võimas tali ja runneri mõlemad otsad lähevad eraldi vintside trumlitele.



Raskekaalupoom. 1 ja 2- lastisambad (Samsonid), 3 ja 4- pöörlevad mastipead siividega, 5 ja 6- topenanttalid, 7- lastitali.

Selline poom saab töötada lastisammastest nii vööri kui ahtri pool. Selleks on olemas spetsiaalne seade lastihaagi ja tali üle viimiseks ühelt poolt teisele (vaata Joon. 7.3.10.väljalõiget I). Sõiduasendis kinnitatakse selline poom vertikaalasendis sammaste vahele.

 

 

Kraanad.

Laevad võivad olla varustatud kõige mitmesuguse komplektiga mitme liikumisvabadusega üksik- ja paariskraanadega. Kraanad võivad pöörelda ümber vertikaalse telje üksi ja paarikaupa, liikuda piki ja põiki laeva. Kraanad võivad olla paigutatud diametraaltasandisse või parda äärde. Kraanade tõstevõime peab tänapäeval tagama 20-tonnise konteineriga töötamise. Paariskraanadega peab olema võimalik tõsta 40-tonnist konteinerit. Kraana võimaldab tlifte.ööd 3600–se pöördenurga ulatuses.


Date: 2015-12-11; view: 1490


<== previous page | next page ==>
Mehhaniseeritud luugikatted. | Aparellid, visiirid, pandused.
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.01 sec.)