Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Mehhaniseeritud luugikatted.

 

Selliste luugikatete korral on võimalik laadluuke sulgeda kasutades laeva, kalda või luukidesse sisse ehitatud mehhaanilisi vahendeid. Töö on kiire ja veetihedus igas olukorras tagatud.

 

Eemaldatavad või pontoon-tüüpi luugikaanedtõstetakse laeva või kalda lastitöötlusvahenditega (poomid, kraanad) luukidelt ära ja paigutatakse tekile või kaldale selliselt, et nad lastitöid ei segaks. Vajadusel tõstetakse nad oma kohtadele tagasi, kus paigutuvad luugikraesse nagu pontoonid. Veetihedus saavutatakse mitmesugust liiki tihendite kasutamisega. Kaaned fikseeritakse kindlalt oma kohale mingi kinnitava seadmega.

 

Avatavad või kõrvale tõmmatavadluugikaaned võivad mingimehhanismi abil olla kõrvale tõmmatud kas tervenisti või osade (sektsioonide) kaupa. Meetodeid on mitmeid.

Seda tüüpi luugikatted võivad olla kohalt tõstetud ka nende endi koosseisus olevate tungraudadega. Kaaned tõstetakse tungraudadega pesadest välja, asetatakse ratastele ja sõidutatakse kõrval paikneva kaanesektsiooni peale.

 

Ratastel liikuvad luugikaante sektsioonid võivad olla nihutatud luugi kohalt vööri ja ahtri suunas, või erineval kombel parraste poole

 

 

37. MacGregori luugiseade, kirjeldus, tööpõhimõte.

 

Laialt kasutusel on mitmesugused variandid MacGregori tüüpi kõrvale tõmmatavatest sektsioonilistest luugikaantest. Luugikate koosneb reast sektsioonidest, mis omavahel on ühendatud lühikeste kettidega. Igal sektsioonil on mõlemal pool otsas kaks ratast, milledel sektsioon saab liikuda piki luugikrae eendit. Kummalgi pool on ka üks keskmine veidi kaugemale välja ulatuv ratas. Need viimatinimetatud rattad on veidi nihutatud luugisektsiooni raskuskeskme suhtes.

 

Kõrvaletõmmatud luugisektsioonide jaoks on luugi otsa taga mastihoone teki all spetsiaalne koht. Luugikrae külgeenditelt saavad alguse veidi ülespoole kaldu olevad relsid. Neid relsse mööda hakkavad liikuma sektsioonide kaugemale välja nihutatud rattad. Kuna need rattad on sektsiooni raskuskeskme suhtes veidi nihutatud, vajub luugikrae otsast üle sõitnud ja nüüd ainult neile ratastele toetuv sektsioon vertikaalasendisse. Nii viimast sektsiooni vintsi abil tõmmates lükkuvad kõik sektsioonid üksteise järel ettenähtud kohta kus nad võtavad vähe ruumi ja ei sega lastitöid. Sulgemiseks tõmmatakse viimast sektsiooni luugi suunas ja ta veab kõik teised ühenduskettide abil enda järele.

 

MacGregori tüüpi luugikaanega töötamise mitmesugused staadiumid. a) avamise algstaadium, esimese sektsiooni keskmine ratas jõuab suunavale relsile; b) esimene sektsioon on võtnud vertikaalasendi, c) luugikaan on täielikult lahti, kõik sektsioonid on vertikaalasendis; d) luugi sulgemise algus, kaks viimast sektsiooni on luugi kohal ja sõidavad ratastel pikiluugikrae eendit, ühenduskett tõmbab järgmist sektsiooni luugi kohale.



 

Liikuma panev mehhanism (elektri- või mõni muu mootor) on viimase sektsiooni sees.

Siin on kohane rääkida ka MacGregor süsteemi luugikatete veetiheduse tagamisest ja nende ratastele tõstmise mehhanismist.

 

Veetihedus tagatakse kummitihendite abil, mis toetuvad luugikrae servale ja surutakse kinni omaenda raskusega, millele lisandub kinnitite ja pingutite poolt tekitatav surve.

Sektsioonide vahekohtades laskub ühe sektsiooni kummitihend teise spetsiaalsele äärikule ja pressitakse kinni kiilude abil.

 

Luugisektsioonide ratastelt maha laskmine võib toimuda väga mitmesuguste võtetega.

 

a) ekstsentrilise teljega rattasüdamik võimaldab spetsiaalse võtme abil sektsioon ratastele asetada või tihendile lasta; b) ratas sattub auku luugikrae eendis ja laskub allapoole vajudes tihendile, sektsiooni tõstmiseks tihendilt ratastele täidetakse eendis olev ava ekstsentriku abil nii, et ratas koos sektsiooniga tõuseb eendi tasandile.

Kasutatakse jällegi spetsiaalset kangi-võtit.

Kaheks volditav luugikate (2- hüdraulikasilindrid paiguta-takse otsahinge sisse).

 

Selliste luugikatete avamine ja sulgemine toimub enamasti hüdraulikaseadmete abil, kuid kasutatakse ka lihtsamat moodust lastivintsile viidud otsa abil.

 


Date: 2015-12-11; view: 1678


<== previous page | next page ==>
Lastiseadme otstarve, koosseis ja paigutus laeval. | Kokkurullitavad luugikatted.
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.007 sec.)