Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Mısır'da Görülmesi Gereken 10 Yer

Tarih, mimari, güzel sanatlar ilgi alanınızdaysa istikamet belli. Ancak Mısır turuna karar vermeden önce programa dikkatli bakın: Aşağıdaki yerlerin en az 10 tanesi yoksa başka bir acenteyi aramanızda fayda var!

Eğer tarihe, mimariye, güzel sanatlara ilginiz varsa dünyanın en eski uygarlıklarından birisini kurmuş ve bunu uzun süre bir imparatorluk olarak ayakta tutmayı başarmış olan Mısır bana sorarsanız görülmesi mutlaka gerekli olan ülkelerin başında geliyor.


Karnak Tapınağı (Luxor): Mısır’da yeni krallık döneminden önce Amon rahipleri son derecede güçlüydüler. Bu tapınak, bu rahiplerin, Teb kentinin üç tanrısının başı olan tanrı Amon adına yaptırdığı dünyanın en büyük dinsel merkezlerinden birisini oluşturuyor. Tapınağın duvarlarında Hititlerle yapılan Kadeş Barış Antlaşması’nın Mısır versiyonu yer alıyor

Luxor Tapınağı (Luxor): Bu tapınak da yeni krallık döneminde inşa edilmiş ve yine Teb’in üç tanrısına armağan edilmiş. Tapınağın yapımı III. Amenofis zamanında başlamış, III. Tutmosis tarafından genişletilmiş ve II. Ramses tarafından tamamlanmış. Tapınağın girişinde 25 metre yükseklikte bir granit dikilitaş yer alıyor. II. Ramses’in Kadeş Savaşı’nda Hititleri nasıl yendiği resimlerle ve hiyeroglif yazılarıyla anlatılıyor. Luxor Tapınağı ölmeden önce görülmesi gereken 50 yerden birisi olarak sayılıyor.
Abydos Tapınağı: Nil Nehri üzerinde, Kahire ile Luxor arasında (Luxor’a çok daha yakın) bir tapınak kompleksi. Yerel tanrı Khentiamentiu için yaptırılmış, sonradan tanrı Osiris’e adanmış ve II. Ramses’in babası I. Seti tarafından tümüyle elden geçirilmiş olan bu tapınak, eski Mısır firavunlarının bir bölümüne mezarlık görevi de görmüş.
Ramesseum Tapınağı (Luxor): II. Ramses’in anısına kendisi tarafından yaptırılmış olan büyük tapınak kompleksi. Bunun duvarlarında da II. Ramses’in Kadeş Savaşı’nda Hititleri nasıl yendiğini anlatan yazılar ve resimler var.
Abu Simbel Tapınağı (Nubye): Yine II. Ramses tarafından yaptırılmış bir tapınak kompleksi. İki tapınaktan oluşuyor: İlki kendisi için, ikincisi sevgili karısı Nefertari için yaptırılmış. Bana sorarsanız, Mısır gezisinin en önemli ayağı burası. Gideceğiniz Mısır turunda Abu Simbel gezisinin mutlaka olmasını arayın. Abu Simbel’i gezip görmeden dönerseniz Mısır turunuz yarım kalmış demektir. İç duvarlarında anlatılan birçok şeyin yanı sıra II. Ramses’in Kadeş Savaşı’nda Hititleri yenmesinin öyküsü de var. Abu Simbel de ölmeden önce görülmesi gereken 50 yerden birisi olarak belirlenmiş.
Krallar Vadisi (Luxor): Eski firavunlar kendilerine piramit mezarlar yaptırmış. Ne var ki çok dikkat çekici olan bu mezarların hepsi soyulmuş. Bunu gören sonraki firavunlar Luxor’da Krallar Vadisi adı verilen yeri toplu mezarlık olarak seçmişler ve mezarlarını buraya gizlemişler. Kuşkusuz en popüler mezar, içindekilerin hemen hemen hepsi Kahire’deki Mısır Müzesi’ne taşınmış olmasına karşın, Tutenkamon’a ait olanı.
Hatşepsut Tapınağı (Luxor): Mısır tarihinde fazla görülmeyen kadın firavunların en ünlüsü olan Hatşepsut’un kendisi için yaptırdığı mezar anıt, son derecede görkemli bir eser. O da Luxor’da, Krallar Vadisi’nin hemen arka tarafında yer alıyor. Gerek Anıtkabir’i andıran yapı, gerekse heykeller son derecede çarpıcı bir görüntü sunuyor.




Giza Piramitleri ve sfenks: Kahire’nin Giza bölgesinde yer alan piramitler ve sfenks, herkesin tarih kitaplarından bildiği bir görünümü canlı olarak karşısında bulması anlamını taşıyor. Bunların ön tarafında da dev sfenks yer alıyor. Giza piramitleri (aslında yalnızca Keops piramidi), hem dünyanın yedi harikasından birisi sayılıyor hem de ölmeden önce görülmesi gereken 50 yer arasında gösteriliyor.
Mısır Müzesi (Kahire): Bana sorarsanız dünyanın en önemli müzelerinden birisi Kahire Müzesi. Ölmeden önce görülecek 50 yer arasında sayılmıyor ama bence mutlaka görülmesi gerekli. Hakkıyla gezilmesi günlerce sürebilir. Ama bu tür gezilerde en çok birkaç saatlik zamanınız oluyor. Tur liderleri sizi nasıl olsa gezdirecek ama size önerim, Tutenkamon’un mezarından çıkan eşyaları ve özellikle altın maskesi (üst katta 3 numaralı oda) ile altın tahtını (üst katta 35 numaralı galeri) görmeniz. Bir de tektanrılı dine geçmiş ve bunun için kimilerince reformcu, kimilerince sapkın firavun olarak adlandırılmış bulunan Akhenaten ve karısı Nefertiti’nin heykel ve büstlerinin sergilendiği giriş katındaki 3 numaralı odayı kaçırmamanız gerektiğini söylemek isterim. Akhenaten’in yüzüne dikkat edin. Marfan sendromu denilen hastalıktan mustarip olduğu için yüz kemikleri uzamış, yarı Çinli bir görünüm almış olduğunu göreceksiniz. Akhenaten sapkın olarak ilan edildiği için adı bütün yazıtlardan silinmiş ve heykelleri kırılmış, tapınakları yerle bir edilmiş. Sonradan toprak altından çıkarılan heykelleri (Hepsi kırık olarak bulunmuş) bu müzeye taşınmış. Yani Akhenaten’i bu müze dışında bir yerde görmek mümkün değil.
Ve diğerleri: Bunların yanı sıra Nil Nehri üzerindeki şahin başlı tanrı Horus’a adanmış olan Edfu Tapınağı; bir bölümü Horus’a, bir bölümü de timsah başlı tanrı Sobek’e armağan olarak yapılmış Kom Ombo Tapınağı; aynı adı taşıyan bir adacık üzerine inşa edilmiş Philae Tapınağı (Aswan) görülmesi gereken yerler arasında sayılıyor.

21. Dubai Emirlik ? Dubai Emirliği Bulunduğu Ülke Birleşik Arap Emirlikleri Üstten başlayarak soldan sağa:
  • Burç Halife,
  • Şeyh Zayid Caddesi, Palm Cumeyra
  • Dubai Marina
Bayrak

Kuruluş 9 Haziran 1833 İngiltere'den bağımsızlığı 2 Aralık 1971 seat Dubai Altbölümleri

Kasaba ve Köyleri

? Cebel Ali

? Hatta

? El Huneyve

? El Avir

? Al Hajarain

? Al Lusayli

? Al Marqab

? Al Faq

? Hail

? Assam

? Ud al-Bayda

? Al Malaiha

? Al Madam

? Margham

? Urqub Juwayza

? Al Qima

Yönetim - Tür Parlamenter monarşi - Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum

Yüz ölçümü - Toplam 4.115 km2 (1.588,8 mi2)

Nüfus (1 Ocak 2013) - Toplam 2,106,177 - Yoğunluk 463,17/km² (1.199,6/sq mi)

Nüfus Yapısı
(2005)[1] % 53 Hindistanlı
% 17 Yerel Nüfus (Emirati)
% 13.3 Pakistanlı
% 7.5 Bangladeşlii
% 2.5 Filipinli
% 1.5 Sri Lankalı
% 0.3 Amerikalı
% 5.7 Diğer Ülkelerde

Dubai, 1900'lü yıllarda küçük bir balıkçı ve liman kasabasıydı. 1930'larda Dünya Genel Ekonomik Krizinin, Dubai İnci Piyasasını da etkileyerek çökmesine yol açmasından uzun bir süre sonra 1969'da Dubai'de petrol bulunarak ihraç edilmeye başlandı. Bölgeyi himayesinde bulunduran İngiltere 1968'de bölgeden çekileceğini açıkladı. İngiltere'nin bölgeden çekilmesinden sonra Dubai, 2 Aralık 1971'de Abu Dabi, Şarika, Acman, Füceyre ve Ummül Kayveyn emirlikleri monarşik bir federasyon yapılanması ile birleşerek Birleşik Arap Emirliklerini kurdular. 1972'nin başlarında Resü'l-Hayme de diğer altı emirliğe katıldığında Birleşik Arap Emirlikleri'nin bugünkü yedi emirlikten müteşekkil yapısı oluştu. Bölgede petrolün bulunmasından sonra Dubai'nin geliri devamlı ve hızla yükseldi ve emirlik bir ticaret, alışveriş ve turizm kenti haline geldi.

Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri'nin en yüksek nüfusuna ve Abu Dabi'den sonra ikinci en geniş yüzölçümüne (4,114 km2) sahip emirliğidir.[2] Dubai ve Abu Dabi ülkenin yasama organı Federal Ulusal Konseyi içinde ulusal önem taşıyan kritik konularda veto etme hakkına sahip bulunan iki emirliğidir.[3] Dubai, Emirliklerin kuzey kıyısında, Abu Dabi ve Şarika emirlikleri arasında yer almakta ve Şarika ve Acman ile birlikte Dubai-Şarika-Acman metropolitan alanını oluşturmaktadırlar.

Dubai'den ilk bahis MS. 1095 ve bölgedeki ilk kaydedilen yerleşim 1799 tarihlidir. Dubai Şeyhliği 1833' de, şimdiki Suudi Arabistan' da bulunan, o günlerde İkinci Suudi Devletinde yaşamakta olan Şeyh Maktum bin Butti El-Maktum'un Beni Yas kabilesinden 800 kişi ile birlikte bugünkü Dubai Koyu (Dubai Creek)'nun bulunduğu yere yerleşmeleri ile Beni Yas'ın Ebu Falasa boyu tarafından kuruldu. 1892'de İngiltere' yle bir himaye anlaşması imzalamalarıyla bölge kontrolleri altında kaldı[4] ve 1971'de bağımsızlıklarını almalarından sonra yeni doğan Birleşik Arap Emirliklerine katıldı. Stratejik coğrafi alanının kenti önemli bir ticaret merkezi yapmasından önce 20. yüzyılın başlarında Dubai önemli bir bölgesel limana sahipti.

Bugün, Dubai Ortadoğu ve Basra Körfezi bölgesinde sürekli gelişen dünya çapında bir kent olarak ticari ve kültürel bir merkez, kozmopolit bir metropol kentidir.[5] Aynı zamanda yolcu ve kargo taşımacılığı bakımından taşımacılık merkezlerinden birisidir. Dubai ekonomisi tarihsel olarak petrol sanayisi üzerine kurulmuş olsa da, Emirlik batı tipi işletmecilik usulleriyle yürüttüğü turizm, havayolları, gayrimenkul işlemleri ve mali hizmetler alanında önemli gelir kalemlerini oluşturmuştur.[6][7][8]

Dubai son zamanlarda geniş ölçekli inşaat projeleri ve sportif karşılaşmaları ile dünyanın ilgisini çekmektedir. Dubai, aralarında dünyanın en yüksek binası olan Burç Dubai'nin de bulunduğu çok sayıda gökdelen ve yüksek binaları, iddialı bir proje olan insan yapımı Palmiye Adaları, otelleri ve bölgenin ve dünyanın en geniş ölçekli alışveriş merkezleriyle bir sembol durumuna gelmiştir. Palmiye Adaları; Palm Deyra, Palm Cumeyra ve Palm Cebel Ali olmak üzere üç ayrı adadan oluşmakta ve Palm Deyra ile Palm Cumeyra arasında Dünya Adacıkları yer almaktadır. Yükselen bu ekonomisiyle Güney Asya'dan bir işgücünü çekmiştir.[9] Dubai emlâk piyasası, dünya çapındaki 2008-2009 krizinin bir sonucu olarak 2008-2009' da önemli bir bozulma yaşadı.[10] Bununla birlikte, 2013 tarihli Oxford Bussiness Grup tarafından düzenlenen bir rapor, Dubai'nin komşu emirliklerden gelen katkılarla tedrici bir iyileşme gösterdiğini belirtmektedir.[11]

2012 yılı verilerine göre, Dubai en pahalı kentler sıralamasnda Ortadoğu'da birinci, dünya sıralamasında ise yirmiikinci kenttir.[12][13] 2011' de Dubai, Amerikan Danışma Firması Mercer tarafından Ortadoğu' da yaşanabilecek en iyi kentlerden birisi olarak değerlendirilmiştir.[14]

2012'de Ekonomist Bilgi Toplama Ünitesi'nin indeksine göre, toplam 55.9. miktarla 40. sırada yer almıştır. Aynı firmanın 2013 yılı ekonomik araştırma raporunun, geleceğin rekabetçi kentleri sonucuna göre; Dubai 2025 'te aynı indekste 23. sıraya yükselecektir.[15] Hindistanlılar Dubai emlâk piyasasında en başta gelen yabancı yatırımcılar olmaktadır.

Sıcaklıklar kışın (Aralık-Mart) gece en düşük sıcaklık olan 10?C?den yaz ortasında (Haziran-Ağustos) gündüz en yüksek sıcaklık olan 49?C?ye kadar değişiklik gösterir. Ziyaret etmek için en iyi zaman plajda uzun, rahat gündüzler ve dışarıda ılık geceler için kusursuz ısı seviyesine sahip olan Ekim-Nisan ayları arasıdır

Uyuşturucu ve alkol: Uyuşturucu yasaktır ve ilgili cezalar çok serttir; lisanslı restoran, bar ve kulüplerde alkol servisi yapılır ancak şehir içinde satın alınamaz. Alkollü araba kullanmak kabul edilemez bir durumdur ve suçlular için çok ağır cezaları vardır.

Giyim: Bol pamuklu kıyafetler günün sıcağında şapkalarla birlikte yıl boyu güneşli iklime en uygun kıyafetlerdir. Kış akşamları şaşırtıcı derecede serin olabilir ve aşırı havalandırma için hazırlıklı gelmek en iyisidir. Dubai genellikle hoşgörülü olsa da, şehirde mütevazi giyinmelisiniz ve özellikle Ramazan sırasında daha uzaklara gidildiği takdirde uzun etekler veya pantolonlar ve kısa kollu kıyafetler gereklidir.

Toplum içinde davranış: Toplum içinde temkinli davranılmalıdır ? sarhoşluk ve aleni yakınlık gösterileri Müslüman kültürü için yakışıksızdır ve yasa dışıdır.

Güvenlik: Dubai çok düşük suç oranlarıyla dünyadaki en güvenli şehirdir ve bu da şehirde dolaşmanın oldukça güvenli olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, Dubai büyük bir dünya şehridir ve sağduyulu önlemlere dikkat edilmelidir. Kadınlar kenti tek başına keşfetmekte pek sorun yaşamazlar. Ancak yine de, mütevazi bir giyim anlayışı şehrin daha geleneksel bölümlerinde gereksiz dikkat çekilmesini önleyecektir.

 

Dubai tatil için çok güzel bir şehirdir. Özellikle her mevsim güneşli olması nedeniyle ve Türkiye'ye yakınlığından dolayı tercih edilebilir. En iyi aylar Ekim-Kasım ve Mart-Nisan aylarıdır. Bu aylar dışında da tatil için gelinebilir ama Haziran-Eylül tercih edilmemelidir. Tatil için geldiğinizde yaklaşık 3 gün içinde tüm Dubai'yi gezme şansınız bulunmaktadır. Gezi için önerilerim ise şunlar:

 

1- Palm Jumeriah ve Aquaventure: Dünyanın ilk yapay adasına gidip insanoğlunun mühendislik konusundaki yaratıcılığını deneyimlemenizi ayrıca en sonda yer alan Atlantis Otel içerisindeki Aquaventure adlı tematik aquaparkta eğlenmenizi öneririm. Plajı kullanabilme hakkınızda olacağı için Palmiyede denize de girebilirsiniz. En az yarım gününüzü burada planlamakta fayda var, çıkmadan akvaryumu görmeyi unutmayın.

2- Dubai Mall ve Burj Khalifa: Dünyanın en büyük alışveriş merkezi Dubai Mall'u alışveriş çılgınlığı dışında bence en güzel kılan saat 18:30'da başlayan su gösterileri. Her yarım saatte bir farklı müziklerle suların dansını izleyebilirsiniz. Ayrıca dünyanın en yüksek binası olan Burj Khalifa'ya da çıkabilirsiniz. Özellikle hava açıksa ve gün batımı saatlerine rezervasyon yaparsanız hem Palmiye ve Dünya adalarını görebilir hem de metrelerce aşağıdaki su gösterisini yukarıdan izleyebilirsiniz.

3- Madinat Jumeriah:Arap tarzı bir alışveriş merkezi olan Madinat Jumeriah'a akşam gitmenizi öneririm, bizdeki kapalı çarşıya benzeyen iç tasarımdan keyif alabileceğiniz gibi kanallar içerisinde kısa bir gondol/kayık turu yapmak mümkün. Yemek için önerim et seviyorsanız Meat Co, Japon mutfağı diyorsanız Japengo. Günü bitirmek için şişa (bizim nargile) denemek isterseniz de odiyoryum kısmında farklı seçenekler mevcut. Ayrıca Burj Al Arab'ı eğer yanınızda tripod'unuz ve iyi bir fotoğraf makinanız varsa akşam ışıklandırmasıyla çekme şansınız olacaktır.

4- Mall of the Emirates ve Ski Dubai:Alışveriş merkezi olarak birçok şeyi bulabilseniz de burayı farklılaştıran içerisindeki kayak merkezi. Yazın ortasında hele dışarının çöl olduğunu düşünürseniz burada kayak yapmak oldukça farklı bir duygu. Kayak yapmasanız bile teleski ile yukarıdaki kafeye çıkmanızı öneririm. Kayak yapmak isterseniz kayak ve kıyafetleri kiralayabilmeniz mümkün.

5- Burj Al Arab ve Wild Wadi:Dünyanın en lüks oteli Burj Al Arab'a girmek için rezervasyon yaptırmanız lazım; yelken şeklindeki bu otel Dubai'nin simgesi haline geldiği için gelmişken en azından dışından fotoğraf çektirip; eğlenmek için yanındaki aquapark olan Wild Wadi'ye gidebilirsiniz. Zamanınız darsa bu atlanabilecek bir seçenektir.

6- Dubai Marina Walk ve JBR:Dubai'de mutlaka yapmanız gereken şeylerden birisi akşam saatlerinde JBR (Jumeriah Beach Residence) önündeki The Walk adı verilen bölgede yürüyüş yapmanızdır. Buradaki farklı kültürleri en iyi burada gözlemleme şansı bulursunuz. Akşam yemekleri için de güzel seçenekler bulabilirsiniz. Gündüz denize girmek için de en meşhur plaj bu yolun hemen yanındaki plajdır. Akşam saatlerinde marinanın iç kısımında bulunan Marina Walk bölümünde de yürüyüş yapabilir, cafelerde keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.

7- Çöl Safarisi ve Arap Gecesi:Birçok tur tarafından yapılan standart tur Dubai'de mutlaka yapmanız gereken bir aktivite. Saat 15 gibi sizi otelinizden alıp yaklaşık 1 saat uzaklıktaki çöle götürecekler ardından lastiklerin havasını biraz indirip dune adı verilen kum tepelerinde sizin içinizi dışınıza çıkaracak ve yüreğinizi ağzınıza getirecekler :) Keyifli mi, eğer heyecanı seviyorsanız bu duyguyu yaşamalısınız. Gün batımını çölde izleyecek ve akşam için çöl ortasındaki bir bedevi çadırına gideceksiniz, burada yerel yemekler, dans gösterisi derken gece geç saatlerde tekrar otelinize döneceksiniz. Kimi çöl kısmını kimi de akşam kısmını çok beğeniyor, güzel taraf herkes beğenecek birşeyler buluyor ve müthiş çöl fotoğrafları çekme şansı buluyorsunuz.

 

 

22. Avustralya Commonwealth of Australia

Bayrak Arma

Ulusal Marş:Advance Australia FairN1

Başkent Canberra Resmî dil(ler) Anayasal olarak belirlenmemiştir

Ulusal Dil İngilizce (de facto)N2

Etnik gruplar % 37,13 Avustralyalı, % 31,65 İngiliz, % 9,08 İrlandalı, % 7,56 İskoç, % 4,29 İtalyan, % 4,09 Alman, % 3,37 Çinli, % 1,84 Yunan

Yönetim biçimi Federal
Monarşi - Monarşi II. Elizabeth - Genel Vali Peter Cosgrove - Başbakan Tony Abbott Yüzölçümü - Toplam 7692024 km² (6.)
7.682.300 mil²

Nüfus - tahmini 24.025.165

Para birimi Avustralya Doları

Avustralya, güney yarım kürede yer alan bir ada ülkesidir. Hint ve Büyük Okyanus arasında uzanır. Okyanusya kıtasında bulunur ve kıtanın çok büyük bir bölümünü kaplar. Komşuları Endonezya, Doğu Timor, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Vanuatu, Yeni Kaledonya ve Yeni Zelanda'dır. Başkenti Canberra, en büyük şehri ise Sidney'dir.

Avustralya, 8.617.930 km² karada, 80.920 km² sularda olmak üzere toplam 8.686.850 km²'lik bir alana kurulmuştur. Hiçbir ülkeyle kara sınırı yoktur. Çevresinde sadece 25.760 kilometrelik bir sahil şeridi vardır.Plaka kodu AUS'tur


Date: 2016-06-13; view: 3


<== previous page | next page ==>
Uzak Doğu Sanatları Galerisi | Avusturya Seyahatinde Görülecek En Güzel 10 Yer
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.01 sec.)