Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Uzak Doğu Sanatları Galerisi

Ueno Park?ta, Ulusal Müze dahilindeki bu galeri, müzenin Uzak Doğu ve İpek Yolu coğrafyasına ait eserlerinden oluşan sergileriyle ilgi çekiyor.

 

Kyoto'nun merkezinde, sadeliği ile Japon mimarisinin zirvesini temsil eden Kyoto İmparatorluk Sarayı bulunur. (Not: Burayı ziyaret etmek için sabah 10:00 ya da öğleden sonra 14:00 turlarından 20 dakika önce pasaportunuzla birlikte izin için başvurmanız gerekmektedir.) Hemen yanında daha zengin biçimde dekore edilmiş olan ve Tokugawa şogunu'nun nadiren şehre geldiği zamanlarda kalmayı tercih ettiği Nijo Kalesi yer alır.

Shijo-Kawaramachi yakınındaki Gion Köşesi, geleneksel sanatları ve geleneksel tiyatroyu görmek olmak için mükemmel bir mekândır. Zevkli tasarlanmış eski tip restoranlar bölgenin farklı ve seçkin atmosferine daha da güzellik katar. Higashiyama bölgesinde, 1001 adet yaldızlı, ahşap Kannon (Merhamet Tanrıçası) heykeli ile ünlü Sanjusangendo Tapınağı bulunur. Kiyomizu Tapınağı, şehrin panoramik manzarasına uzanan derin bir vadide yer alan geniş ahşap verandası ile ünlüdür. Ginkakuji Tapınağı ya da diğer adıyla Gümüş Köşk, hem zarif mimarisi hem de abartısız bahçe peyzajları ile ünlüdür.

Batı Kyoto'daki Katsura İmparatorluk Villası geleneksel Japon mimarisi ve bahçe peyzajının en güzel örneklerinden bir tanesi olarak kabul edilir.

Shugakuin İmparatorluk Villası ise 17. yüzyılda Tokugawa şogunluğu tarafından İmparator Go-Mizuno için bir inziva köşesi olarak yaptırılmıştır. Bu alanları ziyaret etmek için İmparatorluk Saray Teşkilatı'ndan izin kâğıdı alınması gerekmektedir. İzin kâğıdı almak için mümkün olduğunca erken başvurmanızı öneririz.

Kyoto'nun merkezinden trenle yalnızca 20 dakika uzaklıktaki Arashiyama semtinde sayısız ünlü tapınak ve mağaza bulunmaktadır. Bölge, özellikle de güzel havalarda yürüyerek ya da bisikletle gezmek için idealdir.

Batı Kyoto'da turistler için mutlaka görülmesi gereken yerlerden iki tanesi de Kinkakuji ve Ryoanji

Tapınağı'dır. Gösterişli Kinkakuji Tapınağı (Altın Tapınak), yalnızca taş ve beyaz kumla dekore edilerek kendi başına sadeliği temsil eden taş bahçesiyle ünlü Ryoanji Tapınağı ile göze çok hoş görünen bir tezat içindedir.



Kyoto'nun 42 km. güneyinde yer alan Nara, Japonya'nın eski başkentlerinden biri olup aynı zamanda Japon sanatları, el sanatları, edebiyat, kültür ve elbette sanayinin beşiği konumundaydı.

Turistlerin en çok ilgisini çeken yerler Nara istasyonunun etrafında toplanmıştır. Nara Parkı, yerli ehli geyikleri ile Geyik Parkı olarak ün salmıştır.

Batıda, 710 yılında inşa edilen Kofukuji Tapınağı yer alır. Pek çok değerli Budist heykeli Ulusal Hazine Evi'nde sergilenmekte olup, bunun hemen yanında silueti Sarusawa Göleti'ne yansıyan beş katlı pagoda yer alır.

Nara Ulusal Müzesi'nde, Budist sanatının tüm dönemlerine ait eserlerin yer aldığı bir koleksiyonsergilenmektedir.

Ancak, ziyaret edilen eski yapıların belki de en ünlüsü, Nara Büyük Buda'sının bulunduğu Todaiji Tapınağı'dır. Büyük Buda'yı içinde barındıran Daibutsuden'in dünyanın en büyük ahşap yapısı olduğu söylenir.

İlgi çeken bir başka yapı da, 768 yılında inşa edilen ve Japonya'daki en ünlü Shinto mabetlerinden bir tanesi olan Büyük Kasuga Mabedi'dir. Kırmızı lake ile cilalanmış binalar, etrafını saran yeşil çevre ile hoş bir tezat oluşturur. Mabetlerin bulunduğu bölgede yaklaşık 1800 adet taş fener bulunmakta olup koridorların saçaklarında da 1000 adet metal fener asılı durmaktadır.

Trenle Nara istasyonundan 45 dakikalık mesafede bulunan Horyuji Tapınağı, yalnızca büyülü bir güzelliğe sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda Japonya'daki en önemli tapınaklardan bir tanesidir. Japonya'nın en eski el değmemiş tapınak kompleksi olan bu yapı, 607 yılında inşa edilmiştir. Komplekste kırka yakın yapı bulunur ve bu yapıların dünyanın en eski ahşap yapıları olduğu söylenir.

 

 

20. Mısır Arap Cumhuriyeti
Cumhūriyyet Misr el-ʿArabiyye

Bayrak Arma

Ulusal Marş:Biladi, Biladi, Biladi

Başkent ve en büyük: Kahire

Resmî dil(ler) Mısırca, Arapça

Etnik gruplar %81,9 Mısırlı Araplar, %18Kıpti, %0,1 Yunan

Milliyet Mısırlı

Yönetim biçimi Üniter yarı-başkanlık geçici cumhuriyet - Cumhurbaşkanı (Vekaleten) Adli Mansur - Başbakan (Vekalaten) İbrahim Mahlab - Başbakan yardımcısı Abdülfettah el Sisi

Kuruluş - İlk Hanedan MÖ 3150 - Birleşik Krallık'tan bağımsızlık 28 Ocak 1922 - Cumhuriyetin İlanı 18 Haziran 1953 - Ulusal Gün 23 Temmuz 1952 - Hüsnü Mübarek'in devrilmesi 11 Şubat 2011 - 2013 Mısır Askeri Darbesi 3 Temmuz 2013

Yüzölçümü - Su (%) 0.632

Nüfus - sayımı 84.550.000 (2013)

Para birimi Mısır poundu (EGP)

Mısır ya da resmi adıyla Mısır Arap Cumhuriyeti, (Arapça:جمهورية مصر العربية - Cumhūriyyet Mısr el-ʿArabiyye) ya da kısa ve yaygın adıyla sadece Mısır denilir.

Mısır cumhuriyetle yönetilen bir Arap ülkesidir. Halkının çoğunluğu Müslüman Araplardan oluşur. Başkenti Kahire'dir. Ülkenin cumhurbaşkanı Adli Mansur'dur. Ülke başbakanı ise Hazım el-Beblavi'dir. Mısır'ın yasama organı ise Mısır Halk Meclisi'dir.

Kuzey Afrika'nın nüfusu en büyük olan ülkesidir. Nüfusun büyük bir bölümü Nil Nehri boyunca yerleşmiştir. Akdeniz ve Kızıldeniz'e kıyısı bulunan Mısır'ın, batısında Libya, güneyinde ise Sudan yer almaktadır. Mısır, Asya kıtasında yer alan kısmı Sina Yarımadası üzerinden Filistin ve İsrail ile komşudur. Mısır'dan geçen Nil Nehri, sularını Akdeniz'e boşaltmaktadır. Medeniyetin beşiği olan Ortadoğu'da bulunan bir ülkedir. Ülke 1,010,000 kilometre kare kapsayan bir toprak parçasına ve 2012 tahminiyle yaklaşık 90 milyon nüfusa sahiptir.

Mısır'ın yaklaşık 7,000 yıllık bir geçmişi vardır. İlk medeniyetten bu yana birçok yönetim, ülke ve kavim gelmiş ve geçmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nun bir vilayeti olmuştur. 1922'de bağımsızlaşmış ve 1953'de cumhuriyet ilan edilmiştir. En son 2011 Mısır Devrimi ile 32 yıl Mısır'ı yöneten Hüsnü Mübarek gitmiştir ve ülke demokrasiye geçiş sürecine başlamıştır. Bu süreç, 3 Temmuz 2013'te seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin bir darbe ile görevden alınmasıyla kesintiye uğramıştır.

Uluslararası alanda çoklu ilişkileri vardır. İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği ve Asya Birliği'ne üye olmakla beraber, hem doğu hem de batı ülkeleri ile dengeli ilişki içindedir.


Date: 2016-06-13; view: 3


<== previous page | next page ==>
Shinjuku Gyoen Milli Bahçesi | Mısır'da Görülmesi Gereken 10 Yer
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.007 sec.)