El desenvolupament d’Internet ha fet que la utilització dels serveis de les entitats bancàries per empreses i particulars es pugui realitzar de forma telemàtica. Aquesta nova forma de comunicació i prestació de serveis bancaris rep diverses denominacions: banca electrònica, banca en línia, banca per Internet o e-banking.
Les operacions més habituals per banca electrònica són la consulta de l’extracte i el pagament mitjançant transferència.
Mesures de seguretat
Un dels principals inconvenients de la banca electrònica és la seguretat. Hi ha perill d’estafa i de robament d’informació.
Normes bàsiques de seguretat en l’ús de la banca electrònica:
Accedir des d’un ordinador segur. Evitar ordinadors públics (locutoris, biblioteques, etc.), així com connexions Wi-Fi obertes.
Mantenir actualitzats tant el sistema operatiu com el navegador i disposar d’un antivirus actualitzat.
Memoritzar les claus d’accés i no desar-les a l’ordinador.
Canviar les claus periòdicament.
No facilitar a ningú les contrasenyes per correu electrònic ni telefònicament, ni modificar-les per aquestes vies.
No accedir a la pàgina web del banc a través d’enllaços.
Comprovar que el canal pel qual s’accedeix a la web del banc és fiable. L’adreça web ha de començar per https.
Usar el teclat virtual de la pàgina web de l’entitat bancària.
Tancar la sessió correctament.
Signatura electrònica
Per accedir als serveis de la banca electrònica, totes les entitats estableixen procediments per autentificar la identitat de l’usuari, que solen consistir en requerir un codi d’usuari i una clau secreta que només coneix aquest usuari. A més, per realitzar pagaments, s’exigeix el requisit addicional de la inserció d’unes coordenades que figuren en una targeta personal i intransferible que l’entitat lliura a l’usuari.
Phishing
Frau que consisteix en apropiar-se de les claus bancàries o contrasenyes d’accés a la banca electrònica d’una persona per suplantar la seva personalitat, accedir al seu compte i treure’n diners. Les claus s’aconsegueixen a través de correus electrònics, falses webs bancàries o trucades telefòniques.
Quaderns bancaris
Els quaderns bancaris són una sèrie de protocols comuns a totes les entitats financeres espanyoles, en què es fixen les característiques comunes que han de reunir els fitxers en què s’intercanviï informació bancària. Alguns dels més utilitzats són:
Quadern 19. Càrrecs vençuts per domiciliacions en suport magnètic.
Quadern 34. Ordres en fitxer per a l’emissió de transferències i xecs. Per exemple per pagament de nòmines.
Quadern 43. Informació normalitzada de compte corrent (extracte).
Quadern 58. Crèdits comunicats mitjançant fitxer informàtic per al seu avançament i/o gestió de cobrament.