Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Operacions bancàries de passiu

Les operacions de passiu són les que realitzen les entitats financeres captant recursos financers dels seus clients, obligant-se, a canvi, a retornar les quantitats rebudes més una retribució, denominada interès, per la disponibilitat d’aquests recursos.

Per a les entitats financeres, aquestes operacions són fonamentals, ja que a través seu obtenen els diners per a dur a terme la resta d’operacions.

Les entitats que poden realitzar les operacions de passiu són les entitats de dipòsit. Existeixen diferents tipus de dipòsits:

  • Dipòsits o comptes a la vista. La devolució dels diners es pot dur a terme en qualsevol moment en què ho sol·liciti el client.

o Comptes corrents. Ofereixen poca o nul·la rendibilitat, però a canvi ofereixen la immediata disponibilitat dels fons a través del servei de caixa de l’entitat financera o de les targetes i els xecs que pot estendre el seu titular.

o Comptes d’estalvi. Ofereixen més rendibilitat que els comptes corrents però menys que els comptes a termini fix. Tenen disponibilitat immediata.

  • Dipòsits o imposicions a termini fix. La devolució es realitza en un determinat moment futur, un cop complert el termini. Ofereixen més interessos que la resta de dipòsits.

El compte bancari

El contracte de compte bancari és el contracte en què es formalitza la relació existent entre l’entitat financera i el client que hi diposita els seus diners.

Classes de comptes

La forma més usual de classificar els comptes és atenent a la seva titularitat. Segons aquest criteri, podem distingir entre:

  • Comptes individuals. Són els comptes amb un únic titular, que és qui pot disposar del seu saldo, així com ordenar-ne la cancel·lació.
  • Comptes col·lectius. Són els comptes que tenen diversos titulars, les signatures dels quals són necessàries tant per obrir el compte com per cancel·lar-lo. Tot i això, la disposició dels fons distingeix dos tipus diferents de comptes col·lectius:
    • Mancomunats o conjunts. Per disposar dels fons són necessàries les signatures de tots els titulars.
    • Solidaris o indistints. Per disposar del seu saldo, n’hi prou amb la signatura de qualsevol dels titulars.

En qualsevol d’aquest comptes, a més dels titulars, poden existir els anomenats autoritzats, que poden disposar dels fons, però no cancel·lar el compte.

Capacitat per operar amb els comptes bancaris

La capacitat necessària de les persones per obrir comptes, disposar dels seus fons i cancel·lar-los és la mateixa que per celebrar contractes i assumir les obligacions que se’n deriven.

Els comptes poden estar oberts a nom de persones físiques o jurídiques.

  • Persones físiques. Les persones físiques majors d’edat i amb capacitat d’obrar, poden realitzar actes jurídics amb validesa i, per tant, obrir comptes bancaris al seu nom. També els menors d’edat emancipats dels seus pares.

Els menors d’edat no emancipats i els majors que hagin estat incapacitats judicialment poden disposar d’un compte bancari, però necessiten l’assistència d’un representant legal per realitzar operacions amb el compte.



  • Persones jurídiques. Les persones jurídiques (societats, organismes públics, etc.) tenen capacitat jurídica des del moment de la seva constitució vàlida i poden ser titulars dels comptes bancaris. Les operacions bancàries les han de fer a través dels seus representants legals, també denominats apoderats.

Date: 2015-01-11; view: 1529


<== previous page | next page ==>
El sector bancari | Terminologia dels comptes bancaris
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.007 sec.)