In baza acuzelor: Febra 38,5 o C, cefalee pronuntata in regiunea frontala, greata, vome cu continut postprandial, mialgii, artralgii, polidipsie, odinofagie, paliditate, dureri abdominale difuze, cu caracter apasator, de intensitate mare.
In baza istoricului bolii: Pacientul se considera bolnav de o zi cind au aparut acuzele cefalee moderata, greata, voma. Dupa care a aparut si febra 38 si mai mult, Mama a administrat paracetamol 0,25g si febra a scazut. Dupa o ora febra a revenit , mama a chemat AMU care i-au administrat Sol Analgin si Dimidrol intramuscular si copilul a fost transportat la SCMBCC.
In baza datelor epidemiologice : Copilul frecventeaza gradinita. Ultima zi a fost pe data de 17.09.2013.Ultimile 3 luni s-a aflat la bunei in sat unde a avut contact cu animale domestice (pisici si caini) si insecte(tintari)
In baza examenului obiectiv: starea generala grava, raspunde intirziat la intrebari, pozitia pasiva in pat, tegumentele palide, eruptii prezente cu cruste pe tot corpul, leziuni de grataj pe tot corpul, ca rezultat al muscaturii de purici,tintari, furnici, mialgii. Cavitatea bucală: limba saburala. Amigdalele usor hiperemiate si hipertrofiate de gr. 1-2. Abdomenul suplu, usor sensibil la plpare superficiala. Ficatul – se palpeaza cu 0,5 – 1 cm mai jos de rebordul costal drept, moale, indolor. copilul este apatic. Somnul este superficial. Mirosul, auzul, vazul, reactia pupilei la lumina sunt pastrate. Semnele de iritatie meningeala – este prezenta redoarea cefei, semnele Kerning si Brudzinski negative.
In baza investigatiilor clinice: analiza generala de singe (anemie carentiala de gradul 1, leucocitoza cu neutrofilie moderata si limfocitopenie), analiza biochimica a singelui(Indicii biochimici sunt in limitele normei) ,examenul coprologic (Ciste de lamblia intestinale), LCR (Meningita seroasa)
Am stabilit diagnosticul clinic:
De baza – Infectie enterovirala. Meningita seroasa.
Complicatii – nu sunt
Boli concomitente – Lamblioza
TRATAMENT
Nemedicamentos
Repaos la pat, pina la cedarea febrei
Igiena cavitatii bucale - clatituri cu sol.Bicarbonat de sodiu 2%, infuzie de musetel
Regim alimentar adoptat tolerantei digestive cu exceptia alimentelor picante si grase
Aport de lichide
Tratament simtomatic:
Corticosteroizi: Dexametezon 1mg/kg
Antipiretic: Paracetamol 250 mg la 6 ore, la temperatura >38, 5
Diuretice: Sol furosemid 2ml/ 24 ore, intravenos
Antihistaminic: Cloropiramina 25 mg, cite 1 comprimant de 2 ori pe zi, per os, 7 zile.
Vitamine: Acid ascorbic100 mg de doua ori pe zi per os timp de 10 zile sau Revit per os cite un drajeu pe zi timp de 10 zile
ZILNICUL DE EVIDENTA A BOLNAVULUI
18.09.13
Starea generala a pacientului este grava. Pacientul prezinta urmatoarele acuze: febra 38,3 cefalee intensa in regiunea frontala, slabiciune generala, inapetenta, greata, mialgii, polidipsie, odinofagie. Obiectiv: Tegumentele palide, edeme. Respiratie pe nas libera. Auscultativ in pulmoni – murmur vesicular. FR -24. Zgomotele cardiace ritmice TA 110/70mmHg, Puls 104b/min. Limba saburala, umeda. Abdomenul moale, dolor la palpare. Mictiuni fiziologica, scaunul regulat. Primeste tratamentul conform fişei de indicatie.
20.09.2013
Stare generala a pacientului este relativ satisfacatoare, in dinamica pozitiva. Pacientul acuze nu prezinta. Obiectiv: tegumentele si mucoasele vizibile roz-pale. Respiratie pe nas libera. Auscultativ in pulmoni murmur vezicular, FR -20. Zgomotele cardiace ritmice TA 110/70mmHg, Puls 78 b/min Abdomenul moale, indolor la palpare. Scaun regulat, fara particularitati. Mictii libere indolore. Abdomenul moale, indolor la palpare. Continua tratamentul conform fisei de indicatii.
PROGNOSTICUL
Prognosticul bolii este favorabil, cu evolutie spre insanatosire.