· Cea mai mare parte a populației este de părerea că direcția în care merg lucrurile în Republica Moldova este una greșită (75%). Ponderea persoanelor care au o asemenea părere a crescut cu 14 p.p. față de cercetarea efectuată în toamna anului 2014 și este comparabilă cu ponderea înregistrată în toamna anului 2012 (72%).
· Opinia cu privire la direcția în care merg lucrurile în lume este mai bună. Astfel, ponderea populației care consideră că direcția este greșită este de 54,6%, în timp ce 26,4% o văd ca una bună. Merită menționat faptul că ponderea populației căreia i-a fost complicat să se pronunțe este cu 11 p.p. mai mare decât în cazul întrebării precedente. În comparație cu cercetarea anterioară, cota celor care au considerat această direcție ca fiind una greșită a crescut cu 4 p.p.
· Populația rămâne preponderent nesatisfăcută de ceea ce face conducerea țării în mai multe domenii. Aspectele care trezesc cea mai mare insatisfacție din partea populației sunt: salariile (68,9% nu sunt deloc mulțumiți și 26,6% sunt nu prea mulțumiți), pensiile(respectiv, 70,7% și 22,3%), starea locurilor de muncă (60% și 30,9%), combaterea corupției (66,5% și 23,2%) și nivelul de trai (56,5% și 33%). O părere mai bună s-a înregistrat în cazul domeniilor, precum cultura, asistența medicală, învățământul (în cazul acestor domenii 20% și mai mult au spus că sunt suficient de mulțumiți și foarte mulțumiți de starea de lucruri, cu toate că, totuși, majoritatea respondenților au avut o părere negativă despre starea de lucruri în aceste domenii). În comparație cu studiul precedent, nemulțumirea respondenților a devenit mai pronunțată față de toate domeniile cercetate, cu excepția asistenţei medicale (ponderea celor care nu sunt mulţumiţi a scăzut cu 2 p.p.).
· Peste jumătate dintre respondenți nu sunt mulțumiți de situația economică actuală din Republica Moldova – 80% au menționat că nu sunt mulțumiți de aceasta, ceea ce este cu 18 p.p. mai mult decât în cadrul studiului precedent. 14% au indicat că sunt nici mulțumiți, nici nemulțumiți.
· Populația privește viitorulcu un oarecare optimism și despre trecut, de asemenea, au o părere bună. Astfel, în comparație cu situația de acum un an, mai mult de jumătate dintre respondenți au fost de părerea că situația a devenit puțin mai rea (34%) sau cu mult mai rea (29%), în timp ce 8% au susținut ideea că situația a devenit puțin mai bună și nicio persoană nu a considerat că au avut loc schimbări semnificative spre bine. Cumulativ, ponderea persoanelor care sunt de opinia că situația s-a înrăutățit a crescut cu 36 p.p.). Vorbind de speranțele oamenilor, se poate observa că 1% consideră că peste un an situația economică a țării va fi cu mult mai bună, încă 14% susțin că vor avea loc cel puțin mici schimbări spre bine, 21% nu cred că ceva se va schimba, 48% consideră că vor avea loc schimbări spre rău.
· Populația crede că Combaterea corupției ar putea îmbunătăți situația social-economică din țară – (47%), schimbarea conducerii țării este un alt aspect important 44% care susțin această idee, 22,1% sunt de părere că anume aceasta merită să se facă în primul rând, după care urmează îmbunătățirea mecanismului de funcționare a legilor (38%), dezvoltarea industriilor (26%), sprijinirea micului întreprinzător în sectorul agrar (24%), combaterea criminalității din țară (22%) și mărirea rolului statului în dirijarea economiei (21%).