Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Güney Afrika Cumhuriyeti Republic of South Africa

Bayrak

Başkent Pretoria (yürütme)
Bloemfontein (yargı)
Cape Town (yasama)

Resmî dil(ler) Afrikaanca
Güney Ndebele dili
Güney Sotho dili
İngilizce
Kuzey Sotho dili
Swati dili
Tsonga dili
Tswana dili
Venda dili
Xhosa dili
Zuluca

Etnik gruplar %79,3 Siyahi
%9,1 Beyaz
%9,0 Melez
%2,6 Asyalı

Milliyet Güney Afrikalı

Yönetim biçimi Demokrasi - Devlet Başkanı Jacob Zuma - Başkan Yardımcısı Kgalema Motlanthe - Ulusal Konsey Başkanı M. J. Mahlangu - Ulusal Meclis Başkanı Max Sisulu - Başyargıç Sandile Ngcobo

Kuruluş - Birleşik Güney Afrika 31 Mayıs 1910 - Westminster Statüsü 11 Aralık 1931 - Cumhuriyet 31 Mayıs 1961

Yüzölçümü - Su (%) Önemsiz

Nüfus - 2009 tahmini 49.320.000 (25.) - 2001 sayımı 44.819.778

Para birimi Rand (ZAR)

Güney Afrika Cumhuriyeti (bilinen adıyla Güney Afrika), Afrika'nın en güney ucunda yer alan bir ülkedir. Güneybatısında Atlas Okyanusu, güneydoğusunda Hint Okyanusu vardır. Kuzeyde Namibya, Botsvana ve Zimbabve, kuzeydoğusunda Mozambik ve Swaziland vardır. Küçük bir krallık olan Lesotho ise Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları içinde yer alır. Afrika kıtasının güney kesiminin hemen hemen yarısını kaplamaktadır.Güney Afrika'da yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti Bloemfontein'dir.[1] Güney Afrika Cumhuriyeti, üç farklı devletin birleşmesiyle kurulmuş ve bu üç devletin başkenti olan şehirler yeni devlette farklı işlevler yüklenerek başkentliğe devam etmiştir.

GÜNEY AFRİKANIN EN GÖZDE TURİSTİK YERLERİ

Özel aracınızla Güney Afrika'ya yapacağınız geziyi planlarken, seçimlerinizi kolaylaştıracak bir liste sunuyor ve ülkedeki 50 en popüler turistik merkezi burada sizlere tanıtıyoruz. Gezilecek, görülecek pek çok yerin olduğu ve oldukça geniş bir seçenekler yelpazesine sahip ülke için bu liste pek de uzun sayılmaz! Yine de Güney Afrika'nın eşsiz güzelliklerini görmeniz için yararlı bir tanıtım rehberi sunduğumuza inanıyoruz.

1. Johannesburg - Güney Afrika'nın ticari merkezi olan bu şehir ülkenin tarihini ziyaretçilerine aktarırken 'Museum Africa' nın yanı sıra bir çok diğer kültürel tercihler de sunuyor. Ülkenin geniş yelpazeli kültürünün küçük bir örneğini Newtown Cultural Precint'de (Kültür Merkezi) bulacaksınız. Hemen yanında ise Foundation for the Creative Arts (Yaratıcı Sanatlar Vakfı) ve Newtown Art Gallery'i (Sanat Galerisi) ziyaret edebilirsiniz. Şehrin dış kesimlerine doğru ilerlerseniz yeniden yapılandırılan eski bir altın kasabası olan Gold Reef City'e de uğrayabilirsiniz. Johannesburg'un kuzeyinde ise keyifle alışveriş yapabileceğiniz eğlence yerleri ve restoranlarıyla ünlü Sandton'u göreceksiniz. Canlı barları, restoranları ve mağazaları ile gözlerinizi kamaştıracak olan Randburg Waterfront da Sandton'a çok yakın.
Gauteng Turizm Bürosu - Tel No (011) 327 2000
Website: www.gauteng.net



2. Soweto (SOuth WEstern TOwnship) - Güney Batı Kasabası - Geniş bir alana yayılmış olan Johannesburg'un güney batısında yakın tarihi ile Güney Afrika'nın en ünlü turistik merkezlerinden biri olan Soweto karşınıza çıkacak. Uzun yıllar siyasi mücadelelere sahne olan ve 1955'de Özgürlük Bildirisinin okunduğu Freedom Square (Özgürlük Meydanı), Regina Mundi Catholic Church (Katolik Kilisesi), Hector Peterson Memorial Square (Hector Petreson Meydanı), Nelson Mandela ve Başpiskopos Tutu'nun yaşadıkları evler aniden karşınızda canlanacak. Shebeens publarını (tipik Afrika barları) ziyaret etmenizi ve seyahat acentalarının düzenlediği turları almanızı tavsiye ediyoruz.
Gauteng Turizm Bürosu - Tel No (011) 327 2000
Website : www.gauteng.net

3. Tshwane / Pretoria - Güney Afrika'nın bu idari başkenti tarihi binaları, anıtları, gözalıcı bahçeleri ve müzeleri ile ünlü. 20.yüzyılın başlarında inşa edilen 'Union Building' , ülkenin 1994'de yapılan ilk demokratik seçimlerle başa gelen Devlet Başkanı Nelson Mandela'nın göreve başlaması dolayısıyla düzenlenen törenlere sahne oldu. Şehrin diğer önemli merkezleri arasında Church Square (Kilise Meydanı), Kruger House Museum (Kruger Müze Evi), Voortrekker Monument & Museum (Voortrkker Anıtı ve Müzesi) ve Anglo-Boer Savaş-Barış Antlaşmasının imzalandığı Melrose House'u (Melrose Sarayı) sayabiliriz. Tshwana / Pretoria'da Eylül sonu ve Ekim aylarında 70.000 civarında jakaranda ağacının çiçek açmasıyla beraber şehir leylak rengine bürünür. Şehre verilen bir diğer isim de zaten 'Jakarandalar Şehri'!
Tshwane/Pretoria Turism Bürosu - Tel No (012) 337 4430
Website: www.visitpretoria.co.za
Gauteng Turizm Bürosu - Tel No (011) 327 2000
Website: www.gauteng.net

4. Lesedi Cultural Village (Lesedi Kültür Köyü) - Geniş bir kültür mozağine sahip olan 'Lesedi' Johannesburg'a arabayla bir saat uzaklıkta ve daha çok Basotho, Ndebele, Pedi, Zulu ve Xhosa halklarının yaşam tarzlarını sergileyen çalılık bir arazide kurulmuş. Köyde yerel mutfakların tadına varabilir, geleneksel dans ve müzik eşliğinde o ürpertici hikayeleri dinleyebilir ve geceyi köyün tipik kulübelerinde konaklayarak geçirebilirsiz.
Lesedi Kültür Köyü - Tel (012) 205 1394
Website: www.lesedi.com

5. Cullinan - Dünyanın en büyük 3,106 kıratlık 'Cullinan' elması Premier Diamond Mine (Premier Elmas Madeni)'nde bulunmuş olduğunu hatırlatalım. Bu eski maden kasabasında birçok orjinal ev koruma altına alınmış. Willem Prinloo Agricultural Museum (Tarım Müzesi) 1880'lerin çiftlik evlerinin yaşantısını sizler için canlandırıyor.
Cullinan Elmas Madeni - Tel (012) 734 0082

6. Warmbaths - Kaplıcalar - Bazıları Pretoria'nın 112 km kuzeyinde olan bölgenin termal suları bir asırdır tanınıyor. Kaplıcaların biraz uzağında ise jiplerin girişine açık olan Marakele Milli Parkı'nı ziyaret edebilirsiniz. Waterberg Biosphere Resource Merkezi'nin bir bölümünü teşkil eden Park dağlar, nehirler, ırmaklar ve bataklıklar bölgesi. Parkın ev sahipleri filler, beyaz ve siyah gergedanlar, leopar, yaban öküzleri ve kuşlar. 300'den fazla kuş cinsinin bulunduğu Park'ta büyük koloniler halinde yaşayan Cape bölgesinin akbabalarını da görebilirsiniz.
Warmsbath Turizm Bürosu - Tel No (014) 736 3694
Website: www.tmn.co.za/warmbaths

7. Pietersburg - 1880'lerin altına hücum günlerinde kurulan bu hareketli şehir müzeleri ve sanat koleksiyonlarıyla ünlü. Ancak Pietersburg'un bir kuş cenneti olduğunu da unutmayalım! 5 km güneyinde gergedan, zebra, zürafa ve ceylanlara ev sahipliği yapan Pietersberg Belediyesi Doğa Park'ını ziyaret edebilirsiniz. Hemen yakınında ise Kuzey Sotho halkının eski geleneklerinin sergilendiği Bakone Malapa Açıkhava Müzesi de görül-meye değer. Pietersburg, Kuzey Eyaletini tanımanız için en uygun şehir. Doğusunda ise tarihi bir kent ve tarım merkezi olan Duiwelskloof tüm çekiciliği ile sizleri bekliyor. Çok yakınında ise ziyaret etmeden bölgeden ayrılmamanız gereken Modjadji Cycad Park bulunuyor.
Pietersburg Turizm Bürosu - Tel (015) 290 20 10
Website: www.pietersburg.co.za
Letaba Turizm Bürosu - Tel: (015) 307 1933
Website: www.letabatourism.co.za

8. Louis Trichard - Soutspansberg dağ eteklerindeki bu sevimli yerleşim merkezi eyaletin önemli şehirlerinden biri. Daha çok sanat ve el işleri ile ünlü. Louis Trichard'ın 35 km güneyinde Oğlak Dönencesinde bulunduğunuzu belirten işareti görüceksiniz!
Soutpans Turizm Bürosu - Tel No : (015) 516 0040
Website: www.tourismsoutpansberg.co.za

9. Thohoyandou - Tshahuma Köyüne doğru ilerlediğinizde Venda halkı sanatçılarının tüm yaratıcılıklarını yansıtan eşsiz hediyelik eşyaları göreceksiniz. Venda halkı zengin ve mistik kültürleriyle sizlere hemen kendilerini tanıtacaklardır. Thohoyandou ve Makhado ara bölgesindeki Thathe Vondo Ormanına ait mistik inanışları ve şaşırtıcı hikayeleri yöre halkından dinleyebilirsiniz. 1400'lere dayanan tarihi ile bölgedeki Dzata kalıntıları yine Venda Krallığına ait.
Kuzey Eyaleti Turizm Bürosu - Tel No: (015) 288 0099
Website: www.greatnorth.co.za

10. Phalaborwa - Kruger Milli Parkı'nın en az gelişmiş kuzey bölgesine geçit veren Phalaborwa kapısı kentten yalnızca iki kilometre uzaklıkta. Arkeologlar parkın en kuzeyinde - Thulamela'da, MS 1300 yıllarına ait eski bir medeniyetin izlerini bulmuş ve altının o dönemlerde eritilmeye başlandığını keşfetmişler. Burası en önemli maden merkezlerinden biri. Phalaborwa'da insanoğlu tarafından açılmış iki kilometre genişliğinde, Afrika Kıtasının tek açık bakır maden yatağını görebilirsiniz. Ülkenin en ünlü golf alanına sahip Hans Merensky Şehir Kulüb arazisinin zaman zaman vahşi yaşamın istilasına uğradığına da şahit olabilirsiniz!
Phalaborwa Turizm Bürosu - Tel No: (015) 781 27 58

 

 

6. Belçika

 

Başk:Brüksel50?51′K 4?21′D

Resmî dil(ler) Flemenkçe, Fransızca, Almanca

Milliyet Belçikalı

Yönetim biçi: Federal anayasal monarşi parlamenter sistem ve Anayasal monarşi[1] - Kral Philippe - Başbakan Elio Di Rupo

Kuruluş - İlan Hollanda Birleşik Krallığı'ndan 4 Ekim 1830 - Tanınma 19 Nisan 1839 Yüzölçümü - Toplam 30.528 km² (139th)
11,787 mil² - Su (%) 6.4

Nüfus - 1.1.2011 tahmini 10.827.519[2]

Para birimi Euro (?)1

Belçika, resmi adıyla Belçika Krallığı, Batı Avrupa'da bulunan bir devlettir. Avrupa Birliği'ne üye ve birliğin ve NATO gibi bazı uluslararası organizasyonların merkezlerini barındırır.[5] 30,528 km²'lik bir alanı kaplayan ülkenin nüfusu yaklaşık 10,8 milyon kişidir.Cermen ve Latin dünyası arasında bir sınır oluşturan Belçika'da Felemenkler tarafından Felemenkçe, Valonlar tarafından Fransızca ve küçük bir Alman grup tarafından Almanca konuşulur. Belçika federal bir devlet yapısına sahip olup, Felemenkçe'nin resmi dil olduğu Flaman Bölgesi, Fransızca'nın resmi dil olduğu Valon Bölgesi ve her iki dilin de resmi dil sıfatını taşıdıkları Brüksel Başkent Bölgesi'nden oluşur.[6] Son olarak, tamamı Valon Bölgesi'nin sınırları içinde kalan ve Almanya'ya komşu Almanca konuşan küçük bir topluluk, Valon bölgesine bağlı olmakla birlikte bazı alanlarda özerkliğe sahiptir ve yaşadıkları bölgede Almanca resmi dildir.[7] Belçika'nın dilsel çeşitliliği ve bununla ilgili politik ve kültürel anlaşmazlığı, Belçika tarihine ve yönetim sistemine yansımıştır.[8][9]'Belçika' adı, Kelt ve Cermen karışımı bir halk olan Belgae'lerin yaşadığı, Roma eyaleti Gaul'ün en kuzeyindeki Gallia Belgica'dan kaynaklanır.[10][11] Belçika, Hollanda ve Lüksemburg tarihsel olarak Benelüks'ten daha büyük bir alanı kaplayan Alçak Ülkeler diye anılır. Orta Çağ'ın bitiminden 17. yüzyılın başlarına kadar ticari ve kültürel açıdan bir refah merkezi olan ülke 16. yüzyıldan 1830'daki Belçika Devrimi'ne kadar Avrupa güçleri tarafından birçok muharebeye sahne olarak Avrupa'nın savaş alanı olarak tanımlanmış.[12] ve bu ünvanı Dünya Savaşları tarafından güçlendirilmiştir.Bağımsızlığın üzerine ülke hevesle Endüstri Devrimi'ne katılmış[13][14] ve 20. yüzyıl boyunca Afrika'da birçok koloni kurmuştur.[15] Belçika'da 20. yüzyılın ikinci yarısına ise bir yandan Felemenkler ve Frankofonlar arasındaki çatışma diğer yandan Flaman ve Valon Bölgeleri arasındaki eşit olmayan ekonomik gelişme damgasını vurmuştur. Bu hala devam eden çatışmalar ülkede üniter devlet yapısından federal devlete doğru bir dizi reformun yapılmasına neden olmuştur.


Date: 2016-06-13; view: 4


<== previous page | next page ==>
Almanya Federal Cumhuriyeti | Avrupa Birliği?nin Merkezi Brüksel
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.008 sec.)