İyonik bağlı malzemelerde, boş nokta çifti şeklinde meydana gelir. Bu tür malzemelerin kristal yapıları içerisinde eşit elektriksel yükün korunması için, bir anyon ile bir katyonunun ayrılması gerekir. Bunun sonucunda da Schottky hatası oluşur.
Frenkel
Bir atomun, normal kafes konumundan bir arayer konumuna atlaması ile oluşan boş kafes noktası-arayer atomu çifti olup, radyasyona maruz kalan metallerde görülür.
2. ÇİZGİSEL HATALAR
A) Kenar Dislokasyonu
Şekilde (a) kusursuz bir kristal parçası görülmektedir. Bu kristal parçacığın tam ortasına bir düzlem yerleştirildiğini düşünelim (b). Düzlemin alt tarafında atomlar arası mesafe değişmezken üst kısımda bir sıkışma olur ve atomlar arası mesafe değişir.(c) Bu düzensizliğin merkezi olan doğruya kenar dislokasyonu denir
Vida Dislokasyonu
Şekilde kusursuz bir kristal parçası (a) görülmektedir. Bu kristal
parçacığın tam ortasına bir düzlem yerleştirildiğini düşünelim (b). Düzlemin alt tarafından ve üst tarafından kayma gerilmesi uygulayalım (c) Kaymış ve kaymamış bölgeleri ayıran hatta vida dislokasyonu denir.
İstif(Yığılma) Hatası
İç Yığılma Hatası Dış Yığılma Hatası
Atomların hatalı yığılmasıyla meydana gelir.
ABCABC? hatasız
ACCBAABCCC? hatalı
Tane Sınırları Hatası
Tane: Bir hacim kaplayan, üç boyutlu kristal topluluklarıdır, yani atomların üç boyutlu düzlemde dizilmesiyle oluşur. Her bir tanede atomların diziliş yönü farklıdır.
Tane sınırı: Taneler arasında kalan, 2-3 atom kalınlığında, amorf, kayma düzlemi içermeyen, enerjisi fazla kısımlardır. Enerjisi fazla olduğundan, en fazla görülen hata, tane sınırı hatalarıdır. İki tanenin karşılıklı pozisyonuna göre, büyük açılı ve küçük açılı tane sınırları oluşur.
İkiz Sınırları :
Eğer kristalde iki bölge bir düzlem göre birbirinin aynadaki görüntüsü ise bu iki bölgeyi ayıran düzleme ikiz sınırı denir. Taneyi düz bir çizgi ile ikiye veya daha çok paçaya bölerler.
Çatlaklar, Boşluklar
Çıplak gözle ya da 50X ile görülebilen hatalardır.