I mitt kurspapper hade jag tänkt att skriva om Vietnamkriget, men just om maktkampen mellan USA och Sovjetunionen, och använda mig av realismen som huvudteori i detta ämne, samt jämföra realismen med konstruktivismen och post-kolonialismen.
Anledningen till varför jag valde realismen att argumentera för är att jag anser denna teorin vara lämplig för att förklara denna konflikt, men mest för att förklara varför just USA ingrep i kriget, vad var poängen med maktkampen mellan de två stormakterna. I mitt kurspapper kommer jag även att diskutera makt/säkerhetsdilemmat.
Vietnamkriget - en väpnad konflikt i Indokina (halvön i Sydostasien) som började i slutet av 1950 som en gerilla inbördeskrig i södra Vietnam och sedan 1965 växte det till en internationell konflikt där USA och Nordvietnam var inblandade.
Efter 1955 går Frankrike ut som en kolonialmakt ur Vietnam. Samtidig hade man bestämt att dela in Vietnam i två delar: Nordvietnam som skulle styras av kommunistiska stater, såsom Sovjetunionen, och Sydvietnam som USA skulle ”ta hand om” fast bara tillfälligt fram till år 1956 då nya val skulle genomföras.
Efter avgång av den franska regeringen hade Ho Chi Minh stärkt sin makt i Nordvietnam. I södra Vietnam kom USA till makten som såg Sydvietnam som den viktigaste länken i säkerhetssystemet i regionen. Premiärminister av södra Vietnam blev Ngo Dinh Diem - välkända nationalistiska ledare, som hade ett högt anseende i USA.
År 1956 vägrade Ngo Dinh Diem att hålla en folkomröstning om en återförening av landet. Övertygad om att en fredlig återförening av landet inte har någon framtid, inledde den vietnamesiska nationalistiska och kommunistiska krafter upproret på landsbygden i södra Vietnam. USA hade längre gett stöd till Ngo men han förlorade karftigt. Till slut ingrep USA i kriget.
Till och börja med ska jag grundläggande beskriva dem olika teorierna som jag valde, sedan ska jag förklara hur de olika teorierna är kopplade till konflikten mellan Sovjetunionen och USA, sedan diskutera dem olika teorierna, jämföra de valda teorierna och sedan sammanfatta hela det.
Vad är realism
Amerikanske statsvetaren Hans Morgenthau anses vara grundaren av den klassiska teorin om realism. Realister som de främsta aktörerna inom internationell politik anser att den huvudsakliga drivkraften i samhället på den internationella arenan är det nationella intresset, som är då kärnan till överlevnad. (Dunne & Schmidt, 2011:86ff)
En viktig roll som spelar i teorin om politisk realism är maktbalans som kännetecknar liksom en jämvikt mellan stater som en förutsättning för fred och stabilitet. Det kalla kriget konkurrensen mellan öst och väst (Warsawa Pakten och NATO) är ett exempel där maktbalansen är instabil, vilket skapar konflikter mellan länderna. (Dunne & Schmidt, 2011:88)
Så hela teorin utgår ifrån att stater agerar i olika situationer beroende på om det gynnar dem. En ny kontrovers bland strukturella realister har uppstått i frågan om huruvida stater är i själva verket, är dem främst säkerhets - eller effektmaximerare? Defensiva realister såsom Waltz hävdar att stater har säkerhet som sin huvudsakliga intresse och därför söker bara den nödvändiga kraften för att garantera sin egen överlevnad. Enligt denna uppfattning kan vi konstatera att stater är defensiva aktörer och kommer inte att försöka att maximera sin makt om det innebär att sätta på spel sin egen överlevnad. (Dunne & Schmidt, 2011:94)