Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Analizele imunologice

Depistarea anticorpilor în serul pacientilor cu miastenie gravis este o metoda de diagnostic valoroasa, dat fiind prezenta acestor anticopri la 80-90% din pacienti.

Anticorpii contra receptorului de acetilcolina (anti-AChR) - testul este pozitiv la 74% din pacienti. Anti-AChR sunt mai frecvent depistati la pacientii cu miastenie generalizata (80%) si doar la 50% din pacientii cu forma oculara pura. Rezultatele fals pozitive pot fi obtinute în ca de sindrom Lambert-Eaton, timom fara miastenie, cancer pulmonar cu celule mici, artrita reumatoida tratata cu penicilamina cât si la 1-3% din populatia de peste 70 de ani.

Anticorpii contra fibrei striate - sunt prezenti la 84% din pacientii cu timoma mai tineri de 40 de ani si mai rar la pacientii fara timoma.

Anticorpii contra tirozin kinazei musculare - Aproximativ jumatate din pacientii seronegativi (fara anti-AChR) sunt pozitivi pentru anti-MuSK. Acesti pacienti pot reprezenta un grup distinct al miasteniei, demonstrând unele particularitati clinice. Pacientii cu anti-MuSK pozitivi tind a avea simmptome bulbare mai severe asociata cu atrofie faciala si a limbii. În plus, ei nu beneficiaza de pe urma inhibitorilor colinesterazei, aceste preparate putându-le chiar agrava situatia.

Investigatiile imagistice

Tomografia computerizata a mediastinului este mandatorie pentru identificarea timomului, în special la batrâni, la care radiografia simpla poate fi negativa. RMN cerebrala si orbitala nu este recomandata spre a fi efectuata de rutina, ea fiind necesara doar în cazurile neclare pentru excluderea unor formatiuni de volum orbitare sau tronculare sau a sclerozei multiple.

Examenul electrofiziologic

Electromiografia poate detecta defectul de transmitere la nivelul jonctiunii musculare prin intermediul pe doua: prin stimularea nervoasa repetitiva si prin electromiografia de fibra unica. Electromiografia de fibra unica se considera a fi mai sensibila în diagnosticul miasteniei gravis decât stimularea nervoasa repetitiva.

Diagnostic diferential

Diagnosticul diferential al miasteniei gravis se realizeaza cu urmatoarele maladii:

• Scleroza laterala amiotrofica (SLA)

• Sindromul miastenic Lambert-Eaton

• Glioamele de trunchi cerebral

• Scleroza multipl

Tratamentul

Tratamentul chirurgical al miasteniei se utilizeaza la pacientii cu timom sau hiperplazie a timusului. Timectomia trebuie realizata la toti pacientii cu timom si la cei fara timom însa cu vârste între 10-55 ani si cu miastenie generalizata. Remisiile induse de timectomie sunt mai frecvente la pacientii tineri tratati chirurgical. Rata de remisie creste odata cu timpul atingând 40-60% la 7-10 ani dupa interventie.

 

Pleureziile purulente cronice. Cauzele supuraţiilor pleurale cronice. Anatomia patologică. Semnele clinice. Diagnosticul şi diagnosticul diferenţial. Complicaţii.Tratamentul general, local şi chirurgical. Indicaţiile pentru toracoplastie şi decorticarea plămânului.



Un empiem pleural devine cronic după 6-8 săptămâni de tratament medical, sau asociat cu drenaj, când se constituie cavitatea pioidă cu pereţi groşi, care nu poate fi desfiinţată decât chirurgical.

Intervalul de timp menţionat nu este obligatoriu, pentru că unii bolnavi ajung rapid la pungi supurative rigide. Micşorarea (uneori chiar dispariţia) şi sterilizarea bacteriologică a pungii, dispariţia semnelor clinice, nu echivalează cu vindecarea empiemului a cărui condiţie esenţială este revenirea plămânului la perete.

Orice cavitate restantă persistentă reprezintă un pericol permanent de reactivare.

Cauzele cronicizării sunt:

tratamentul medical tardiv, inadecvat bacteriologici, incomplet;

evitarea nejustificată de a aplica un drenaj chirurgical cu aspiraţie;
-apariţia fistulelor ce întreţin empiemul formând cu acesta un cerc vicios;

apariţia magmei fibrinoase ce nu poate fi evacuată prin drenaj;

suprainfecţia micotică.

Clinic: febra este alternantă după cum funcţionează drenajul colecţiei. Tuşea este moderată. Expectoraţia poate deveni abundentă mai ales în cazul formării unei fistule bronho-pleurale. Starea generală este mediocră, anemie. Examenul fizic arată retracţii parietale. Examinarea radiologică arată o pungă cu nivel hidroaeric situat la nivelul fistulei sau al drenului; dimensiunile şi poziţia exactă a pungii de empiem stabilindu-se prin explorare în diverse poziţii.

Bronhoscopia şi bronhografia este obligatorie preoperator.


Date: 2016-01-14; view: 908


<== previous page | next page ==>
Tumorile timusului. Miastenia gravis. Etiopatogenie. Clasificare. Diagnosticul clinic şi paraclinic. Tratamentul chirurgical. | TRATAMENTUL CHIRURGICAL
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.007 sec.)