Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






A. GENERALITĂŢI. CLASIFICARE

Expoziţiile sînt instituţii cu scopuri asemănătoare muzeelor ; spre deosebire de acestea au însă un caracter temporar. Expoziţiile pot fi clasate după cum urmează :

1. In funcţie de timp. Ansamblurile expoziţiilor pot prezenta :

—Un caracter permanent putînd folosi la repetarea unui aceluiaşi gen de expoziţii de mai multe ori pe an, anual, bienal, trienal; ele pot folosi şi la o succesiune de expoziţii, cu caracter divers (de exemplu : Pavilionul Expoziţiei Industriei Sovietice din Parcul I. "V. Stalin ; Sala Dalles din Bucureşti — v. Partea X, Clădiri pentru spectacole, fig. 42 — ;
şi Expoziţia agricolă unională — Moscova (fig. 61, din acest capitol).

—Un caracter temporar, ele fiind construite pentru o singură expoziţie ocazională. În acest caz, construcţiile şi amenajările au un caracter provizoriu ; totuşi, de pe urma acestor expoziţii pot rămîne clădiri, grădini etc., cu caracter definitiv, cărora li se poate da, ulterior, o destinaţie în legătură cu expoziţia sau una cu totul diferită (de exemplu, actualul Parc al Libertăţii din Bucureşti, cu clădirile sale, care au servit iniţial — în 1906 — la o expoziţie internaţională, iar ulterior, pentru păstrarea a diferite colecţii, în cadrul unui parc public).

2. După genul si varietatea obiectelor expuse. Expoziţiile pot cuprinde :

O singură categorie de obiecte : de exemplu, expoziţiile anuale ale pictorilor în viaţă; expoziţiile generale de flori (sau numai de trandafiri, crizanteme etc.); expoziţiile de pro­duse industriale ; rezultatele unei campanii de cercetări arheologice etc.

—Mai multe categorii de obiect: (de exemplu, producţia generală a unei regiuni, a unei ţări, a unui grup de ţări, expoziţii locale, regionale, naţionale, internaţionale).

Tîrgurile de mostre constituie o categorie specială, formată din acele expoziţii care au ca obiect prezentarea de modele şi mostre de produse industriale, agricole etc., în scop de propagandă economică şi de realizare a unor tranzacţii comerciale.

 

 


. 61. Expoziţia agricolă unionala din Moscova.

 

B. AMPLASAMENT

Expoziţiile sînt amenajate fie în construcţii speciale fără să aibă teren liber în jur (în Bucureşti, sala Dalles; pavilionul din B-dul Magheru), fie în mai multe construcţii avînd nevoie de mult teren pentru a se putea expune unele obiecte sau produse direct în aer liber(la Moscova, Expoziţia unională agricolă). în primul caz, expoziţiile se pot amplasa chiar în centrul oraşului pe arterele cele mai circulate, iar în cazul al doilea se amplasează la periferia oraşului pe terenuri vaste, special amenajate. Expoziţiile se pot amplasa şi în cadrul Parcu­rilor de cultură şi odihnă (în Bucureşti pavilionul de expoziţii din Parcul de Cultură şi Odihnă I. V. Stalin).




Date: 2016-01-03; view: 662


<== previous page | next page ==>
E. DETALII DE CONSTRUCŢIE | C. PRINCIPII DE PROIECTARE
doclecture.net - lectures - 2014-2025 year. Copyright infringement or personal data (0.006 sec.)