Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Esimesed antiviirused

Arvutite turvalisus

Arvuti Töövahendina

Olev Räisa

 

 

Koostaja: Roman Antonov

 

 

Tallinn 2013

SISUKORD

SISUKORD.. 2

Sissejuhatus. 3

Viirus. 4

Esimesed antiviirused. 4

Antiviiruse meetodid. 4

Antiviiruste efektiivus Kaspersy näitel 5

Mida teha, kui viirus satub arvutisse ?. 6

Antiviiruse puudumine. 7

Mida teha , kui midagi antiviirus ei aita ?. 8

Olemasolevad antiviirused. 9

Kokkuvõte. 9

Kasutatud kirjandus. 10

 

Sissejuhatus

Tänapäeval on arvutite kasutamine muutunud üheks väga populaarseks asjaoluks. Ilma arvutite on juba raske ette kujutada meie tänapäevast maailma. Peaaegu kõik toimingud on võimalik arvuti abiga teostada, näiteks õppimine, töö, infovahetus jne. Arvutite kasutamine on muidugi väga mugav ja kiirendab väga palju protsesse, kuid sellega kaasnevad ka mitmesugused ohud. Selle jaoks, et arvutite kasutamine oleks turvaline, on olemas mitmed erinevad viisid, kuidas seda turvalisust kindlustada. Nendeks meetmeteks on näiteks mitmesugused antiviirused, kaitseprogrammid. Oma referaadis tahaks just nendest rääkida ja neid kirjeldada.

 

 

Viirus

Arvutiviirus ehk viirus on programm, mis on võimeline end iseseisvalt kopeerima ning arvutit nakatama. Mõistet „viirus“ kasutatakse ekslikult ka muud tüüpi, ka isepaljunemisvõimeta pahavaraprogrammide puhul: nt reklaam, nuhkvara, ussid ning trooja hobused. Ehtne viirus levib ühest arvutist teise nakatunud peremees-programmi ümbertõstmisel. Selline levimine toimub näiteks failide saatmisel üle võrgu ja interneti või nende transportimisel erinevate andmekandjatega, nt flopiketas, CD, DVD ja USB-mälupulk.

Esimesed antiviirused

Esimene kommertslik antiviiruse programm põhines krüpteerimisel, mis ei lubanud autoriseerimata isikutel informatsioonile ligipääsu. Kuigi see on võimalusi tarkvara kaitsmiseks, ei kasutata seda süsteemi enam tänapäeva antiviirusprogrammides. Krüpteerivale kaitsele lisati tihti operatsioone-piirav tarkvara, mis on seni populaarne kaitsevahend. Peamiselt seetõttu, et see kaitseb süsteemi ning hoiab ära kõvaketaste ja programmide nakatumise.

Antiviiruse meetodid

Aktiivse monitooringu tüüpi antiviirused vaatlevad arvuti töötamist ja annavad kasutajale märku, kui midagi kahtlast juhtub. See erineb operatsioone piiravast tarkvarast selle poolest, et kontroll jääb aktiivse monitooringu puhul kasutajale.

Muutusi-märkav tarkvara teeb kindlaks, kas programmi, faili või süsteemi on muudetud, võrreldes varem kindlaks tehtud andmetega. Kui programmil on piisavalt suur ülevaade süsteemist, siis avastab see 100% viirustest, kuid selle probleemiks on sagedased valehäired.



Mõlemad ülaltoodud tarkvaratüübid sisaldavad residentset skannerit, mis püsib arvuti mälus.

Kõige populaarsemad viiruste vastases võitluses on skannerid, peamiselt tänu nende võimele identifitseerida viiruseid. Enamik skanner-takvara suudab avastada kahjulikke mitte-viiruslikke programme (Trooja hobuseid, usse, nuhkvara). Kõige tuntum (ja laiemalt levinum) skaneeriv programm on McAfee Associates SCAN, mis on loonud sellele ka probleemi - see on ainuke antiviirusprogramm, mille vastu on loodud seda hävitav viirus.


Date: 2016-01-03; view: 1277


<== previous page | next page ==>
Der erste Tag beim neuen Arbeitgeber - so machen Sie einen guten Eindruck | International career
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.006 sec.)