Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Sistemul respirator

Acuzele

Nu prezinta

 

Inspecţia

Toracele este nedeformat, ambele hemitorace din partea participa la respiratie, scapulae alatae nu sînt prezente. Retracţii parietale nu se determină. Fosele supra- şi infra- claviculare uniforme pe ambele hemitorace, retracţia sau proeminenţa lor nu se determină. Tipul respiraţiei este abdominal. Mişcările respiratorii sînt ritmice, frecvenţa mişcărilor respiratorii este 26/min.

 

 

Palpaţia

Elasticitatea hemitoracelor este păstrată.

Percuţia topografică

1. Limitele pulmonare apexiene Dreapta Stînga
a) anterioare 4 cm superior de claviculă 4 cm superior de claviculă
b) posterioare Procesus spinosus C 7 Procesus spinosus C 7
2. Aria cîmpului Krőnig 5 cm 5 cm

 

Limitele pulmonare inferioare după liniile topografice clasice Dreapta Stînga
a) parasternală Spaţiul intercostal 5  
b) medioclaviculară Coasta 6  
c) axilară anterioară Coasta 7 Coasta 7
d) axilară medie Coasta 8 Coasta 8
e) axilară posterioară Coasta 9 Coasta 9
f) scapulară Coasta 10 Coasta 10
g) paravertebrală La nivelul vertebrei Th 11 La nivelul vertebrei Th 11
Mobilitatea bazei pulmonare pe linia axilară medie 5 cm 4 cm

 

Auscultaţia

Frecvenţa respiraţiei 26/min. Pe toată aria pulmonară se determină murmur vezicular . Zgomote respiratorii patologice – nu sint prezente.

 

 

Sistemul cardio-vascular

Acuzele

Acuze din partea sistemului cardiovascular pacientul nu prezinta

 

Inspecţia

La inspecţia vaselor gîtului nu se determină pulsaţie patologică a arterelor carotide, turgescenţa venelor jugulare sau puls venos pozitiv.La inspecţia regiunii precordiale nu se determină bombare sau retracţie. Şocul apexian se determină pe linia medioclaviculara spatiu intercostal V cu doi cm lateral. Pe membrele inferioare varice - nu se determina. Puls diminuat la arterele membrelor inferioare(a.femurala,poplitee,dorsala a piciorului).

Palpaţia cordului

La palpaţie şocul apexian situat în spaţiul intercostal stîng 5, cu 2 cm medial de linia medioclaviculară. Suprafaţa şocului apexian aproximativ 2 cm², înălţimea, puterea şi rezistenţa în normă. Şocul cardiac nu se determină în epigastru. Freamăt sistolic şi diastolic la palpaţie nu se determină.

Percuţia

Determinarea matităţii relative a cordului: limita dreaptă se află în spaţiul intercostal 4 din dreapta cu 1,5 cm lateral de marginea sternului; limita stîngă se află în spaţiul intercostal 5 stîng cu 1,5 cm medial de linia medioclaviculară; limita superioară se află pe linia parasternală stîngă, la nivelul coastei 2. Dimensiunile pediculului vascular în spaţiul intercostal 2 constituie 6 cm. Dimensiunea transversală a cordului constituie 12 cm. Configuraţia cordului este dilatata in tote directiile.



 

Auscultaţia

Zgomotele cardiace normale, ritmice. FCC este 80/min.

TA este 170/100 mm Hg.

 

Sistemul digestiv

Inspecţia

Cavitatea bucală fără miros fetid, mucoasa de culoare roz, fără ulceraţii. Limba de culoare roz, umedă, curată, fără adipozităţi sau ulceraţii.Dinti in gura nu are. Abdomenul- simetric, participă în actul de respiraţie. Colaterale venoase ( capul meduzei ) şi cicatrici nu se determină. Defecaţia – zilnică, indoloră, scaunul normal.

 

Palpaţia

Palpaţia superficială

Abdomenul - indolor. Protecţie musculară şi hernii ( ale liniei albe, ombilicale ) nu se determină. Cicatrice după herniotomie inghinală pe dreapta.

 

Palpaţia profundă după Obrazţov – Strajesco

Colonul sigmoid la palpare cilindric, moale, mobil, cu suprafaţa netedă, dureros. Cecul cilindric, indolor, moale, cu suprafaţă netedă. Sectorul terminal al ileonului cilindric, indolor, moale, cu suprafaţă netedă. Colonul ascendent cilindric, indolor, moale, cu suprafaţă netedă, puţin mobil. Colonul descendent cilindric, indolor, moale, cu suprafaţă netedă, puţin mobil.

 

 

Percuţia

La percuţie se determină sunet timpanic în toate regiunile abdomenului. În cavitatea abdominală nu se determină lichid liber sau încapsulat.

 

Auscultaţia

La auscultaţie se determină garguimentul intestinal. Frotaţie peritoneală nu se auscultă.

 

Pancreasul

Palpator nu se determină.

Splina

Inspecţia

La inspecţie nu se determină proeminenţă în hipocondrul stîng.

Percuţia

Dimensiunile splinei – longitudinală aproximativ 11 cm, transversală aproximativ 6 cm.

Palpaţia

Palpator splina nedureroasă.

Ficatul şi vezica biliară

Inspecţia

Proeminenţă sau pulsaţie în rebordul costal drept şi hipocondrul drept nu se determină.

 

Percuţia

Dimensiunile ficatului după Curlov: între punctul 1 şi 2 – 12 cm; între punctul 3 şi 4 –10 cm; între punctul 3 şi 5 – 9 cm. Ficatul proemină de sub rebordul costal cu 2 cm .

 

Palpaţia

Ficatul cu suprafaţa netedă, consistenţa moale, nedureros.

 


Date: 2015-12-24; view: 1758


<== previous page | next page ==>
Istoricul actualei boli ( anamnesis morbi ) | The Intonation Awareness Activity
doclecture.net - lectures - 2014-2025 year. Copyright infringement or personal data (0.008 sec.)