4.FEGDS-esofagul permeabil,fără modificări ai mucoasei.Stomacul gol, fără schimbări din partea mucoasei. Peristaltica e sporită. Pe mucoasa piloro bulbară este un ulcer 0,8 cm în diametru cu vas liber trombat în centrul lui.Mucoasa este foarte edemaţiată. Urme de sînge nu sînt.
Concluzie-Ulcer cronic piloro-bulbar cu hemoragie Forest IIA.
5.ECG-ritmul sinusal, frecvenţa bătăilor cardiace-76/min.,axa electrică orientată de sus în jos,din dreapta spre stînga.
VII.Diagnoctic diferenţial
Diagnosticul diferenţialal hemoragiilor ulceroase trebuie facut cu multiple afectiuni care pot produce hemoragii degestive superioare,si anume:
gastrite hemoragice-afectarea difuză a mucoasei stomacale la FEGDS,
cancer şi tumori benigne digestive-dacă e prezentă tumoarea exofită,atunci ea se depistează la FGDS ca un process voluminous ce creşte în lumenul tubului digestiv;tumoarea endofită va fi diferenţiată dupa examenul citologic şi histologic(prelevarea bioptatului se efectuează în timpul executării FEGDS)
sindromul Mallori-Weiss-la FEGDS se depistează fisuri ale mucoasei cardio-eso-tuberozitare,în anamneza-prezenţa factorilor favorizanţi(vome multiple).
VII .Diagnosticul clinic-Boala ulceroasă.Ulcer cronic duodenal complicat cu hemoragie(Forest II A).Anemie posthemoragică
VIII. TRATAMENTUL
1.Sol. Acidi Aminocaproici-5%-100 ml intravenos de 2 ori/24 ore
2.Sol. Ranitidini 2,5%-2ml intravenos de 3 ori/24 ore
3.Sol. Calcii Chloridi 10%-10ml
Sol. Natrii Chloridi 0,9%-200 ml inrtavenos, 1 dată/24 ore
4.Sol. Etamsylati-12,5%-2 ml-intravenos de 3 ori/24 ore
5.Sol. Glucosae 5%-500ml
Sol. Insulini-6 U/I o dată pe 24 ore
Sol. Drotaverini-2%-2ml
6.Maalox(Aluminii hydroxidum et Magnesii hydroxidum)-cîte 2 linguri(a cîte 15 ml) de 3 ori pe zi-per os.
IX.EVOLUŢIA BOLII
12.11.2014
Starea generală a bolnavului este gravă. Acuză astenie generală,greaţă,vertij,dureri în regiunea epigastrală,inapetenţă.Poziţia bolnavului-stă culcat,deoarece în ortostatism vertijul se agravează . Tegumentele sînt palide,curate şi uscate.
Abdomenul moale,dureros în regiunea epigastrală,în alte regiuni-indolor.Micţiunile libere.Scaun diareic cu singe de culoarea închisă cu cheaguri.
Starea generală a bolnavului de gravitate medie,doarme liniştit. Acuză astenie generală şi vertij. A apărut pofta de mîncare,cu acordul medicului a întrebuinţat terci fără condimente în cantitate mica.
Tegumentele sînt palide,curate.Abdomenul moale,indolor la palpare.Micţiuni libere.Scaun nu a avut
Bolnavul, Bulhac Vasile T.,71 de ani a fost internat la SPITALUL CLINIC MUNICIPAL "SF. TREIME" I.M.S.P.pe motivul acuzelor - scaun diareic “de păcură”(melena), care a apărut aproximativ peste 5 ore după îngerarea alimentelor sărate abundant;durerea pronunţată în regiunea epigastrală , de caracter surd, fără iradiere;vertij,slabiciune generală pronunţată; pierderi de conştiinţă(în încercare de a trece în ortostatism);inapetenţa.
Pe baza datelor examenului clinic primar si statusului local- durere pronunţată în regiunea epigastrală fără iradiere,acuze la prezenţa scaunului diareic cu singe , la tuşeul rectal- mase fecale cu urme de sînge de culoarea întunecată cu cheaguri a fost pus diagnosticul prezumtiv-ulcer gastro-duodeal complicat cu hemoragie. Diagnosticul a fost confirmat de rezultatele examenelor paraclinice si de laborator:( fibroesofagogastroduodenoscopie)- pe mucoasa piloro- bulbară este un ulcer 0,8 cm în diametru cu vas liber trombat în centrul lui.Mucoasa este foarte edemaţiată. Urme de sînge nu sînt.
Concluzie-Ulcer cronic piloro-bulbar cu hemoragie Forest IIA. S-a pus diagnostic definitiv: Ulcer cronic duodenal complicat cu hemoragi (Forest IIA) . Anemie posthemoragică
Pacientului a fost indicat tratament conservator cu hemostatice ,tratamentul al ulcerului şi anemiei posthemoragice,dieta ¹10 cu monitorizarea starii ulterioare a pacientului.In prezent starea generala a pacientului este satisfacatoare.Bolnavul nu prezinta acuze.
Se recomanda:
-regimul alimentar-dieta nr.10,cu excluderea bucatelor picante,acre,prajite. De mincat în cantităţi mici şi mai des;
-control medical periodic,tratament profilactic(mai ales in perioade de acutizare primavara –toamna);