Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Exercise 10. Read each passage and answer the questions that follow. Use context clues to determine the meaning of the unknown words.

 

NOTE Some hints for dealing with multiple choice (MC) questions. You have to choose the one correct answer out of several options given. Remember that only one of them is fully correct, the other are incorrect, although they may well contain some words or ideas from the passage or sentence, but all incorrect options are either too vague and general, or only partly true, or irrelevant to the question (see Appendix XI).

 

A. Throughout the history of civilization there have been three great inventions in the field of communication. The first was the invention of writing. It enabled people to communicate with others and also to leave a written record for the future. The invention of printing allowed information to reach a wide audience. The invention of electronic communication devices has enabled people separated by vast distances to communicate. Today people can communicate by telephone to almost anyone in the world via satellite.

1. What is the main idea of the passage?

a. The importance of communication

b. Three great inventions in communication

c. How people communicate

d. The invention of the telegraph

B. The largest animal alive is the blue whale. Fully grown, these great creatures reach a length of over 30 meters. The heart of a blue whale is more than a meter in diameter. The blue whale is not a fish, even though it spends its entire life in the sea. While fish are cold-blooded, whales are warm-blooded, and they have lungs and breathe air. For all its size, a blue whale feeds mainly on tiny shrimp.

1. What is the main topic of the passage?

a. Shrimp and whales

b. Types of whales

c. The largest living animal

d. The difference between fish and mammals

C. Throughout history, gold has been precious metal, eagerly sought and cherished. It was probably the first metal to be mined because beautiful objects could be made from it even with primitive tools. The value of gold has always been known, even before gold was used in coinage. It remains the only universally recognized standard of value in international monetary exchange. Most of the world's refined gold is absorbed by governments and central banks to provide backing for paper currency. In addition to its use for jewelry, its special properties have led to many applications in modern science and technology. The largest gold mine is located in South Africa. The largest producing gold mine in United States is the Homestake mine in South Dakota, which yields about 570,000 ounces of gold each year. Often mines throughout the world produce even larger amount of this highly prized metal.

1. With what topic is the passage mainly concerned?

a. The value of gold

b. Primitive tools

c. Arts and industry

d. Beautiful minerals

2. The author implies that

a. the United States is the largest producer of gold in the world

b. governments control the production of gold

c. the production of gold increased rapidly

d. ancient people mined gold in large quantities




Chapter 1 19

3. We can conclude that

a. gold supplies are coming to the end

b. most of world's gold is used for circulating coinage

c. gold has always been considered valuable

d. more gold is used for expensive jewelry

 


Date: 2015-12-18; view: 910


<== previous page | next page ==>
ARTICLES WITH PROPER NAMES | Text 15 Managerial knowledge, skills and performance
doclecture.net - lectures - 2014-2022 year. Copyright infringement or personal data (0.012 sec.)