| Schema si ciclul IF cu subracirea condensatului,supraincalzirea vaporilor si cu regenerareSporirea eficienţei instalaţiei poate fi obţinută, atât prin perfecţionarea ciclului cât şi prin ameliorarea condiţiilor de lucru a utilajului.
a. b.
Fig.3. Schema - a. şi diagrama lg P-h - b.
a ciclului cu subrăcirea condensatului.
| Perfecţionarea ciclului poate fi obţinută prin reducerea căderilor de temperatură în schimbătoarele de căldură Dtsc şi prin subrăcirea condensatului. Reducerea Dtsc însă cere mărirea suprafeţelor respective şi deci creşterea investiţiilor în instalaţie.Subrăcirea condensatului se obţine prin introducerea în schema instalaţiei (vezi fig.3) a unui schimbător de căldură SC. În acest caz productivitatea de frig a instalaţiei creşte cu valoarea DQf= h4-h4’= h3-h3’, adică cu cantitatea de căldură luată de la agentul frigorific la subrăcire.
Fig.4. Schema instalaţiei cu supraîncălzirea vaporilor.
| Ameliorarea condiţiilor de lucru poate fi obţinută prin reducerea pierderilor de sarcină DPS în circuitul integral (schimbătoare de căldură şi conducte) şi prin supraîncălzirea vaporilor care ameliorează condiţiile de funcţionare a compresorului, mărindu-i astfel randamentul. Reducerea DPS poate fi obţinută micşorând viteza de circulaţie a agentului frigorific, ceea ce de asemenea aduce la mărirea diametrelor conductelor de legătură şi a ţevilor schimbătoarelor.
Schema ciclului cu supraîncălzirea vaporilor este prezentată în fig.4. Procesul de supraîncălzire 1-1¢ are loc în schimbătorul de căldură SV.
Fig.5. Schema instalaţiei cu regenerare.
| Faptul că în ciclul cu subrăcire este necesară o sursă de răcire, iar în cel cu supraîncălzire – una de căldură, provoacă ideea de combinare a acestor două măsuri: regenerarea căldurii în interiorul ciclului. Schema instalaţiei cu regenerare este prezentată în fig.5. Subrăcirea condensatului are loc în regeneratorul de căldură RC prin cedarea căldurii vaporilor care, înainte de a intra în compresor se supraîncălzesc.
.
Date: 2015-12-11; view: 1050
|