Schema instalatiei termoelectrice.Modul de functionare.Calaulul puterii frigorifice.Instalatia termoelectrica este bazata pe utilizarea unor termoelemente pe baza de semiconductori.Termoelementele contemporane pot asigura difirenta de temperature itre suduri pina la 70-90 °C.
Eficienta energetica a Inst.TermElec. depinde de proprietatile fizice a materialelor din care sunt confectionate termoelementele,proprietatea de baza a acestor materiale este conductivitatea electrica ,in calitate de unitate de masura este utilizta conductivitatea electrica specifica σ,ea este invers proportionala cu rezistenta electrica specifica ρ.Termoelementul poate fi considerat ca o masina frigorifica ideala daca nu vom lua in consideratie procesele ireversibile de transmitere a caldurii de la sudurile fierbinti spre cele reci si degajarea caldurii “Joule”.
Schema termoelementului
Placile dreptunghiulare 2 numite ramuri ale termoelementului sunt confectionate din materiale semiconductoare .Una din ramuri are conductivitate electronica si se not.prin “-“ iar cealalta ramura are conductivitate prin goluri se not.”+”.ramurile sunt unite intre ele prin placile 1,3 care formeaza sudurile termoelementului.
I TermElec.sunt bazate pe fenomenele termoelectrice,la ele se refera:
-Efectul Seebeck
-Efectul Peltier
-Efectul Thomson
Aceste efecte se refera la transformarea reciproca a energiei termice in energie electrica si invers.
Procesul 1-4 si 2-3 corespund trecerii unei cantitati de electricitate prin contactele dintre elementele termocuplului ,iar sectoarele
1-2 si 3-4 caracterizeaza variatia cantitatii de electricitate care are loc la trecerea curentului prin elemental semiconductoare ale termocuplului.Pe sectoaru 2-3 caldura Peltier se degaja ,iar pe
1-4 se absorba.
Puterea frigorifica a Ins. TermElec.
Pentru sursa rece
-Caldura Peltier
-Caldura lui Joule
-Caldura transmisa prin conductivitate termica.
Pentru sursa calda
Date: 2015-12-11; view: 882
|