Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Význam škůdce

Škůdce snižuje výnosy a kvalitu zrna. Rozvléká parazitické houby. Zvýšení lámavosti stébel způsobuje sklizňové ztráty. Mimořádný význam má také snížení klíčivosti u osivové kukuřice, které může při významném napadení klesnout o více než 20 %.

Ochrana

Ošetřují se porosty osivové kukuřice, kukuřice na zrno a ověřovány jsou i efekty ošetření porostů silážních kukuřic sklízených metodami LKS a CCM. Pro indikaci ošetření nejsou zatím spolehlivá kritéria. Je nutno zohlednit oblasti, kde se zavíječ pravidelně vyskytuje v silnější intenzitě, náchylnost odrůdy k napadení i vzdálenost porostu od loňské kukuřice. Více bývá napadena kukuřice po kukuřici i kukuřice v těsném sousedství.

 

Choroby:

sněť kukuřičná (Ustilago maydis)

Na kukuřici, respektive na některých jejich částech se občas můžeme setkat s pozoruhodnými nádory, které vytváří právě sněť kukuřičná. Náchylná k napadení jsou především mechanicky poškozená či poraněná místa, na kterých se postupně vytvoří takzvané sorusy. Ty představují mnohdy až 10 cm velké útvary stříbřitě šedého zbarvení, jež se po dozrání protrhávají a postupně tak uvolňují chlamydospory.

V některých zemích Ameriky lidé sněť kukuřičnou dokonce při určité úpravě konzumují, přestože se udává, že je jedovatá.

Metody ochrany

Nějaké přímé účinné metody hubení sněti kukuřičné nejsou známy. Preventivní ochranou je odstranění bzunky ječné aj. škodlivých činitelů. Jedná se především o moření osiva a zvl. cílené hubení zavíječe kukuřičného. Také pozdější výsevy kukuřice zvyšující škody způsobené bzunkou, je možno omezit. Ruční odstraňování boulí sněti z porostů je zcela neúčinné.



 

virus zakrslé mozaiky kukuřice, MDMV (anglicky: Maize Dwarf Mosaic Virus)

apadené listy jsou charakteristické tvorbou podélnych žlutých proužkov, hlavně v spodnej časti listu. Většinou bývají na napadenej rostline postihnuté všetky listy. Na listech se někdy tvoria také svetlozelené skvrny, obklopujíce miesta tmavozelených ostrovčekov čepele listu. při vyšších teplotách mohou byt symptomy maskované a mohou se strácat, nejmladšie listy jsou však výrazne svetlejšie v porovnaní se zdravými rostlinami. Napadené rostliny zaostávají v růstu a jsou obvykle zakrslé. Velmi rané infekce mohou způsobit odumírání stébla, v důsledku čoho mohou mladé infikované rostliny odumírat.


Date: 2016-03-03; view: 781


<== previous page | next page ==>
Popište technologii zpracování půdy u dané plodiny. | Additional information for task 6.
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.006 sec.)