Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Operacions a la Borsa

A la Borsa, les operacions són sempre al comptat (el pagament s’ha de realitzar durant els 3 dies hàbils següents al tancament de l’operació).

Requisits

Per poder operar a la Borsa, l’inversor ha de posseir prèviament:

  • Un compte de valors obert en un intermediari financer autoritzat. Aquí es dipositen els valors quan es compren, i es donen de baixa quan es venen.
  • Un compte corrent o d’estalvi, amb diners, en una entitat de dipòsit. Per cobrar o pagar les operacions amb valors: compra, venda, cobrament de dividends, pagament de comissions per custodia, per administració, etc.

Tipus d’ordres

Per operar a la Borsa, tant el comprador com el venedor han de donar als seus intermediaris financers ordres en què figurin el nombre d’accions que volen comprar o vendre i, si escau, el preu al qual s’ha de tancar l’operació. Les ordres poden ser:

  • Ordres al millor. Les que es fan al millor preu del mercat en un moment determinat. Si no hi ha títols suficients a aquest preu, s’executen parcialment i la resta queda pendent fins que hi torni a haver títols a aquest preu.
  • Ordres de mercat. Les que es realitzen al millor preu i, si no hi ha suficients títols a aquest preu, als successius millors preus.
  • Ordres limitades. L’ordre està condicionat al fet que el preu de cada valor no sobrepassi un límit inferior (en cas de venda) o superior (en cas de compra).

Realització d’una operació borsària

El comprador dóna l’ordre de compra al seu intermediari financer i el venedor també dóna l’ordre de venda al seu intermediari. Ambdós transmeten les ordres al mercat borsari. Si les ordres estan d’acord en el preu i existeixen accions suficients per dur-les a terme, s’executen.

Costos en les operacions de compravenda borsària:

Comissió Perceptor Característica
Cànon de contractació a la Borsa Societat rectora (gestiona el funcionament de la Borsa) Quantitat que depèn de l’import de l’operació. Per exemple, fins a 300 ˆ, 1,40 ˆ; de 301 ˆ a 3.000 ˆ, 2,40 ˆ més el 0,24%.
Cànon de liquidació Iberclear (fa els apunts comptables, i la liquidació de les operacions) Quantitat per operació, depenent del volum de l’operació. Consta d’una tarifa fixa del 0,03% sobre el valor efectiu de cada operació, amb un mínim de 0,04 ˆ i un màxim de 3,5 ˆ.
Corretatge o comissió per intermediació Intermediari financer És un percentatge per cada operació, amb un mínim; per exemple, un 0,5 % de l’import total de l’operació, amb un mínim de 6 ˆ.

 

 


Date: 2015-01-11; view: 715


<== previous page | next page ==>
Els mercats de valors | Employees and Ownership
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.006 sec.)