Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






El sistema financer relacionat amb els valors mobiliaris

Institucions, intermediaris, instruments i mercats dels valors mobiliaris:

Institucions

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) és l’encarregada de controlar el funcionament dels mercats de valors.

Intermediaris financers

Són les agències i les societats de valors, les gestores de carteres i les entitats financeres (per exemple, BBVA, Norbolsa, Renta 4, etc.).

Instruments financers

Accions, obligacions, Lletres del Tresor, bons, etc.

Mercats

El mercat de valors (el més conegut és la Borsa).

Els valors mobiliaris

Són els títols negociables, emesos en forma massiva, que concedeixen als seus titulars drets de crèdit o de participació en el capital o patrimoni de l’emissor. També es denominen “valors negociables”.

Els valors negociables es poden representar per mitjà de:

Títols: documents que representen el valor.

Anotacions en compte: registres comptables referents als valors.

Classificació dels valors mobiliaris

  • Valors de renda variable. L’exemple més clar, són les accions.
  • Valors de renda fixa. Són els que paguen a l’inversor un interès fix, com per exemple: Lletres del Tresor, obligacions, etc.

Valors de renda variable

Aquests valors representen la propietat de l’entitat emissora. El rendiment que obté l’inversor està vinculat als resultats de l’entitat emissora. Es divideixen en accions i participacions de fons d’inversió.

Accions

L’acció és el valor mobiliari indivisible que representa cada una de les parts en què es divideix el capital de les societats anònimes. Són la contrapartida que rep el soci (accionista) per les aportacions realitzades a aquest capital.

Adjudiquen al seu posseïdor la condició de propietari, a més de donar-li el dret a percebre els beneficis generats per la societat (dividends) i a participar en la seva gestió a través de la Junta General d’Accionistes, de la qual són membres els propietaris.

El valor d’emissió de les accions és fix i s’anomena valor nominal.

El valor de les accions en un moment determinat (preu de mercat) s’anomena valorde cotització.

El dividend és el benefici de les empreses que es distribueix entre els accionistes.

Certificats de participació en fons d’inversió

Els fons d’inversió són patrimonis constituïts per les aportacions de diversos inversors amb la finalitat d’invertir el seu capital en diferents instruments (accions, títols de renda fixa, immobles, etc.).

La gestió i administració d’aquests fons es duu a terme a través de:

  • Societat gestora. És l’entitat que s’ocupa d’invertir el patrimoni, administrar-lo, repartir els beneficis, etc., d’acord amb la política inversora del fons.
  • Entitat dipositària. Guarda els títols i l’efectiu, vigilant les inversions realitzades.

Hi ha fons d’inversió de renda fixa, de renda variable, mixtos, etc., segons en què tipus de títols s’inverteixi el fons.



Valors de renda fixa

Els valors de renda fixa es poden dividir en deute públic (quan l’emissor és una entitat pública) i deute privat (quan l’emissor és una entitat privada).

El preu dels valors pot oscil·lar per la variació de factors com el tipus d’interès o la possibilitat que les entitats deutores puguin tenir més o menys dificultats per retornar el préstec rebut.

Deute Públic

El deute emès per l’Estat es documenta en Lletres del Tresor, Bons i Obligacions de l’Estat.

  • Lletres del Tresor. S’emeten a curt termini (generalment, 6, 12 i 18 mesos) al descompte (s’emeten per un valor inferior al nominal, reemborsant l’emissor el valor nominal. El seu nominal és de 1.000 ˆ i es representen exclusivament mitjançant anotacions en compte.
  • Bons i Obligacions de l’Estat. S’emeten a un termini superior a dos anys, amb un valor nominal de 1.000 ˆ. El seu rendiment es determina aplicant anualment un tipus d’interès sobre el valor nominal de cada títol.

El deute emès per les Comunitats Autònomes, corporacions locals i diverses entitats públiques té unes característiques similars al deute emès per l’Estat.

Deute privat

El deute privat en valors de renda fixa es documenta en pagarés d’empresa, obligacions i bons ordinaris, títols hipotecaris, etc.

  • Pagarés d’empresa. Són valors emesos al descompte i a curt termini, principalment a un, tres, sis, dotze i divuit mesos. Se solen utilitzar per finançar l’actiu corrent de les empreses i es negocien al mercat monetari.
  • Obligacions i bons ordinaris. Tenen un funcionament similar als mateixos valors públics.
  • Títols hipotecaris. Són els valors mobiliaris emesos per bancs i caixes que estan garantits per préstecs hipotecaris concedits per l’entitat. Es divideixen en cèdules, bons, participacions i certificats de transmissió hipotecària.

Date: 2015-01-11; view: 834


<== previous page | next page ==>
Els productes d’assegurança | Els mercats de valors
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.007 sec.)