Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Icirc;ntreţinerea căilor şi ieşirilor de evacuare

Numărul căilor de evacuare, dimensiunile lor, condiţiile de iluminare şi asigurare antifum, precum şi lungimea căilor de evacuare trebuie să corespundă normelor de protecţie împotriva incendiilor a clădirilor şi instalaţiilor. Ieşirile căilor de evacuare se marchează cu indicatoare luminoase, avînd inscripţia „IEŞIRE” de culoare albă pe un fon verde. Toate uşile pe căile de evacuare trebuie să se deschidă liber în direcţia ieşirii din încăperi. La aflarea persoanelor în încăperi uşile pot fi închise doar cu zăvoare interioare care se deschid uşor.

La exploatarea căilor şi ieşirilor de evacuare se interzice:

- blocarea trecerilor, coridoarelor, tamburelor, galeriilor, holurilor, ascensoarelor, podestelor scărilor, rampelor scărilor şi trapelor cu mobilier, utilaje, diferite materiale şi produse finite, precum şi baterea în cuie a uşilor căilor de evacuare;

- organizarea în tamburele ieşirilor, a uscătoriilor de haine de orice construcţie, instalarea cuierelor pentru haine şi şifonierelor, păstrarea (inclusiv de scurtă durată) a tot felul de inventar şi materiale;

- amenajarea în căile de evacuare a pragurilor, turnichetelor, uşilor glisante, turnante şi a altor instalaţii care împiedică evacuarea liberă a persoanelor;

- utilizarea pe căile de evacuare a materialelor combustibile pentru finisajul, placajul şi vopsirea pereţilor şi tavanelor.

- fixarea uşilor cu autoînchidere a coridoarelor, holurilor şi tamburelor în poziţie deschisă (dacă în aceste scopuri nu se utilizează dispozitive automate, care se declanşează la izbucnirea incendiului)

- montarea geamurilor sau închiderea jaluzelelor zonelor de aer în încaperile de scări antifum;

- înlocuirea sticlei armate cu sticlă obişnuită la uşile cu geamuri şi supralumini (ferestruici);

În încăperile cu aglomerări, în cazul deconectării energiei electrice, personalul de deservire trebuie asigurat cu lanterne electrice. Numărul de lanterne se stabileşte de către conducător, ţinînd cont de specificul obiectivului, prezenţa personalului de serviciu, numărul total de persoane în clădire, dar nu mai puţin de o lanternă pentru fiecare lucrător al personalului de serviciu. Covoarele şi alte tipuri de învelişuri pentru pardoseli, în încăperile aglomerate, trebuie bine fixate pe pardoseală.

Probabilitatea izbucnirii unui incendiu in laboratoarele întreprinderii “Moldtelecom” este redus datorită faptului că tesniunile de lucru sunt minore, aparitia unui scurtcircuit nu ar provoca aprinderea.



Totusi exista probabilitatea apariţiei unui incendiu datorita carcasei nd plastic si a izolaţiei conductoareleor. În scopul avertizării personalului cladirea este dotată cu semnalizatoare de afumare de tip ZTH-1, în calitate de element sensibil se utilizează o cutie ionizată, în care sub acţiunea izotopului radioactive (plutoniu 239) apare un current de ionizare. La apariţia fumului în încăpere se măreşte absorbţia razelor α, ce duce la micşorarea curentului ionizat, acest curent ionizat este măsurat şi în caz de micşorare se autodeclanşează sistemul de alarmă de incendiu. Pentru stingerea incendiului sînt plasate în dulapul antiincendiu 2 stingătoare de tip SM 6 cu soluţie spumantă fluoroproteinică, gazul propulsor fiind azotul, au masă de cîte 6 kg şi se utilizează pe intervalul de temperaturi (0…60) .



Date: 2016-01-14; view: 405


<== previous page | next page ==>
Obligaţiunile personalului privind apărarea împotriva incendiilor | Protecţia mediului
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.007 sec.)