Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Tehnica securităţii

SECURITATEA ACTIVITĂŢII VITALE

Icirc;ntroducere

Datorită dezvoltării permanente a societăţii, necesitatea modernizării accelerate a industriei de producere a bunurilor si a celei prestatoare de servicii. Totodată are loc modernizarea continua a tehnicii de toate categoriile, dezvoltarea rapidă a tehnicii fiind caracterizată prin automatizarea proceselor de muncă, în mod cert se observă o schimbare şi în caracterul muncii omului. Se observă schimbări evidenţiate în sistemele comunicaţionale (transmitea datelor, mesajelor, programarea, dirijarea şi controlul instalaţiilor la distanţă).

Activitatea muncii a căpătat un nou aspect ceea ce impune inevitabil tratarea specifică problemelor legate de protecţia muncii. Apare necesitatea verificării continuă a sistemelor in care este integrat omul+ muncitorul astfel in cit acestuia sa-i fie asigurate condiţiile echilibrate corespunzătoare normelor de protecţie a sanatăţii.

Securitatea muncii – nu este altceva decit condiţiile de muncă in care activează lucrătorii diferitor intreprinderi, corespunzătoare cerintelor normative caracteristice diferitor activităţi specifice profilului. Deci protecţia muncii trebuie să rezolve sarcina asigurării condiţiilor optimale pentru activitatea muncitorilor de toate categoriile.

După cum am mentional mai sus securitatea muncii are mai multe aspecte caracterisitce, specifiece activităţilor din diferite sectoare de producere sau de prestarea a serviciilor, datorită acestui fapt este oportun să menţionam ca securitatea antincendiară trebuie sa fie asigurata absolut in toate domeniile.

Dat fiind faptul că practic toate incăperile sunt dotate cu sisteme electrice, fie acestea de iluminat sau de o alta natura, prezenţa elementelor antiincendiare este absolut obligatorie pretutindeni.

Datorită importanţei deosebite a protecţiei muncii aceasta reprezintă un criteriu primordial in cadrul creării locurilor de muncă. Accidentele de muncă sunt situaţiile care creiază daune atit fizico-morale cit şi materiale, apariţia acestora in mare măsură se datorează lipsei măsurilor de prevenire a accidentelor. Urmările nefastea ale accidenetelor au fost motivul de bază care a dus a crearea standardelor in cadrul asigurării securităţii muncii.

Crearea condiţiilor favorabile de muncă nu doar diminuează probabilitatea producerii accidentelor de muncă dar si conduce la cresterea eficineţei economice. Avind in vedere faptul că teză respectivă are ca studiu aparatelor manometrice, asamblarea, verificarea şi certifiarea acestora, care au loc in cadrulal Tirestepoenergo al orasului Dubasari, este evident că pentru eficinetizarea capacităţilor de muncă in cadrul structurii respective, apare necesitatea sigurării unor condiţii de muncă favorabile, a tehnicii securităţii, economiei proceselor cit si a securităţii antincendiare etc. In cadrul laboratoarelor sunt prezente insalţii necesarea testării aparatelor manometrice, utilizarea cărora implică atenţie sorită datorită valorilor de operarea acestora. De asemenea apare necesitatea lucrului la calculator, in scopul intocmirii rapoartelor de verificare si certificarea cit si a priceselor verbale corespunzătoarea.



 

5.2. Analiza condiţiilor de muncă

Condiţiile de muncă oferite de către angajator in laborator determină in mare măsură capacităţile de muncă a personalului cit si starea sănătăţii acestuia. Nivelul calitativ al condiţiilor de muncă este caracterizat de prezenţa sau lipsa in cadrul locului de muncă a factorilor nocivi care pot fi divizati in următoarele grupe :

- factori biologici;

- factori fizici;

- factori chimici;

- factori psihofizilogici.

Caracteristica condiţiilor de muncă prevede analizarea condiţiilor enumerate mai sus, totusi aceastea nu sunt preyente in toate locurile de muncă, datorită muntitudinii de locuri de muncă. Laboratorele din cadrul Tirasteploenergo nu reprezintă medii de producere ci doar de verificare si certificare ceea ce implică lipsa totala sau parţiala a factorilor de mai sus.

Totodată lipsa factorilor nocivi nu exclude necesitatea organizării condiţiilor de muncă corespunzătoare cerintelor moderne ale securităţii muncii, deoarece personalul laboratoareleor se poare ciocni cu factori daunatoari precum :

- praf;

- radiaţii;

- umeditate;

- alimentarea electrică ne corespunzătoare;

- vibraţii

- temperatura majorată a mediului înconjurător;

- lipsa sau neajunsul luminii naturale;

- nivel de zgomot majorat;

- neajunsul luminii în zona de muncă;

Locul de muncă al operatorului este amenajat conforma standardelor respective. La locul de munca este asigurat iluminatul natural si cel artificial, ventilarea artificiala asigura un mediu placut, dispozitivile electrice din laborator au siteme de protectie contra electrocutării. In laborator nu există substanţe chimice dăunătoare sau explozive ce pot acţiona asupra operatorului şi deasemenea laboratorul este dotat cu mijloace de combatere a incendiului.

În scopul realizării unei analize mai ample a condiţiilor de muncă în laboratorul de incercări a mijloacelor tehnice din telecomunicţii ale intreprinderii „Moldtelecom”, în tabelul de mai jos sunt reprezentate caracteristicile factorilor nocivi si periculosi. (tabelul 5.1).

Tabelul 5.1 Caracteristicile factorilor nocivi în laboratorul întreprinderii „Tirastepoenergo”

Nr. Specificaţie Valorile „de facto” Valorile normative Denimirea standardului
I. Existenţa factorilor dăunători şi periculoşi în zona de lucru
Factorii fizici     GOST 12.0.003-84
1) Parametrii microclimei     GOST 12.1.005-88
  - temperatura aerului, 23,5 22-24 GOST 12.1.005-88
  - umiditatea relativă, % 40-60 GOST 12.1.005-88
  - viteza mişcării aerului, 0.05 0.2 GOST 12.1.005-88
2) Nivelul zgomotului, dB <60 ĂÎŃŇ 12.1.003-83
3) Iluminatul      
  - natural, cin, % 0,5 1,5 SniP-II-4-79
  - artificial, E, lx <150  
4) Curentul electric      
  - modalitatea alternativ alternativ  
  - frecvenţa, Hz  
  - tensiunea, V 24-220 24-220  
5) Ventilaţia, m3/om·h     GOST 12.0.003-84
  - naturală + +  
  - artificială  
Factori psihofiziologici     GOST 12.0.003-74
1) Supraîncărcări fizice:      
  - satice + +  
  - dinamice + -  
2) Supraîncărcări neuropsihice:      
  - mintale + +  
  - emoţionale + +  

Dacă să analizăm tabelul de mai sus, atunci observăm că condiţiile de muncă în laborator sunt satisfăcătoare, valorile factorilor fizici şi psihofiziologici se află în limitele valorilor normative. Parametrii microclimei sunt satisfăcători, temperatura este normală precum şi umiditatea relativă a aerului, toate acestea se datorează ventilaţiei artificiale create în laborator, iar în cazul lipsei acestei ventilaţii pot apărea probleme de genul microclimatului. Tempearatura materialelor şi utilajului este puţin mai joasă de cea a aerului cu (2-3) . Iluminatul este în mare parte artificial, curentul electric este prezent şi necesar pentru alimentarea echipamentelor electrotehnice şi de automatizare a instalaţiei pentru verificarea contoarelor de energie electrică. La rubrica factori psihofiziologici putem menţiona că lucrul în laborator este şi dinamic, şi static, ceea ce nu permite apariţia supraîncărcărilor atît fizice, cît şi neuropsihice. Lucrul nu este monoton şi nu prezintă supraîncărcări emoţionale, unica supraîncărcare poate fi cea mintală, deoarece operatorul lucrează cu o cantitate mare de cifre şi deşi culegerea, prelucrarea şi înregistrarea acestor cifre se face într-un mod semiautomat, oricum se observă o concentraţie continuă.

Sanitaria şi igiena sunt şi ele foarte importante pentru muncitor. O muncă sănătoasă poate exista numai în cazul cînd la locul de muncă sunt respectate condiţiile de sanitarie şi igienă, astfel se înlătură posibilele incomodităţi ce ţin de necesităţile permanente ale muncitorului. Lavoarul cu apă rece şi caldă, săpunul şi ştergarul reprezintă instrumentele de care muncitorul se va folosi în scopul asigurării igienei sale în orice moment. Dacă să vorbim despre necesităţile fizice ale muncitorului, atunci pentru acestea există veceul de la etajul 1si 2 al întreprinderii „Tirasteploenergo”, care se află în acelaşi sediu, în care se află şi laboratorul. Acesta este dotat cu toate cele necesare pentru asigurarea igienei muncitorilor şi în veceu se efectuează lucrările de sanitarie şi igienă odată în 2 zile, ceea ce asigură curăţenia, prospeţimea, comoditatea şi sănătatea muncitorilor.

Tehnica securităţii

Efectele undelor electromagnetice asupra organismului uman

Radiaţiile sunt factori fizici ai mediului, necesari vieţii cu o complexitate mai joasă decât aerul, apa sau alimentele, majoritatea radiaţiilor neionizate sunt formate de câmpuri care se dispersează în unde transversale, cu amplitudini variabile în funcţie de natura lor.

Diferenţa dintre radiaţii normale (naturale), şi radiaţiile electromagnetice este foarte mare. În contrast cu radiaţiile normale, lungimea de undă a radiaţiilor frecvenţelor electrice radio sunt extinse asupra unor categorii vaste de dimensiuni, de unde reziduale şi infinitele acţiuni nefavorabile pe care le pot avea asupra corpului uman.

Sistem al telefoanelor mobile operează cu un sistem radio având frecvenţe de aproximativ 900 MHz (GSM) şi 1800 MHz, frecvenţe care corespund undelor de o lungime de 30 cm, respectiv 15 cm. Întreaga putere generată poate atinge până la maximum 1000W. Din larga scară a undelor hertz având lungimi de undă de la 1mm până la câţiva km), din punct de vedere biologic, o importanţă practică o au radiaţiile cu lungimi de undă cuprinse între 1mm şi 1m care se aplică frecvenţelor cuprinse între 3 GHz şi 300 MHz. Acestea sunt numite radiaţii cu hiperfrecvenţe, microunde şi curenţi de înaltă frecvenţă. O influenţă mai minoră o au radiaţiile cu frecvenţă radio-electrică de 100-300 MHz.[10]

Numeroase organizaţii guvernamentale precum şi neguvernamentale, studiază influenţa acestor radiaţii asupra corpului uman, un domeniu încă vag cunoscut.

Dintre aceste organizaţii,cele mai semnificative sunt:

  • Biroul comisie federale al comunicaţiilor de inginerie şi tehnologii
  • Agenţia internaţională pentru cercetarea cancerului - IACR
  • Comisia Internaţională asupra radiaţiilor ne ionizante
  • Biroul Internaţional al Muncii - ILO
  • NATO

În ceea ce influenţa radiaţiilor REM asupra corpului uman, în continuare sunt prezentate principalele efecte momentan cunoscute asupra sănătăţii populaţiei (tabelul 5.2), precum şi categoriile de populaţie expuse şi câteva din simptomele clinice şi paraclinice manifestate de cei bolnavi. Pentru acesta, se vor utiliza datele conţinute într-un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Studiul Cancerului, cu privire la slujbe cu expunere cronică la câmpurile elecromagneiceşi boli incurabile.

Tabelul 5.2 Influenta radiaţiilor REM asupra corpului uman

Autor/dată Loc de muncă Intensitatea/frecvenţa câmpului ELM EfecteTipuri de boli
Milham 1979 Muncitor– industria aluminiului Peste 100 gauss -cancer pulmonar -cancer limfatic - leucocitemie - tumoare canceroasa benignă
Marina US 1983 Asamblator electronic 50-70 Hz -creşterea trigliceridelor - boli ale sângelui
Milham 1982 Lucrător – impletituri electrice Peste 60 Hz - Cancer pulmonar - Cancer limfatic

Date: 2016-01-14; view: 1116


<== previous page | next page ==>
THE CANTERVILLE GHOST | Factorii care influenţează radiaţiile REM
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.01 sec.)