Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Din inima neamului drag,

Proiect

pe tema: Analiza-diagnostic social-economică raionului Orhei în vederea includerii acesteia în circuitul turistic rural al Republicii Moldova

Elaborat: Șatohina Margarira

Gujuman Vladimir

Grupa: T-106

Verificat: Livandovschi Roman

Chișinău-2013


Plan

Introducere………………………………………………………………..3

 

Capitolul 1. Turismul rural în Republica Moldova……………………

 

Capitolul 2. Descrierea generală a raionului Orhei……………………..

2.1 Scurt istoric……………………………………………………………...

2.2 Situaţia social-economică a raionului Orhei..........................................

 

Capitolul 3. Inventarierea resurselor turistice (naturale şi antropice)ale localităţii rurale........................................................................................

3.1 Mănăstirea “Naşterea Maicii Domnului”,Curchi

3.2 Complexul arheologic “Orheiul Vechi”

3.3Agro-pensiunea “Casa de sub Stâncă”

 

Capitolul 4. Avantajele şi deficienţele dezvoltării produsului turistic în raionul Orhei

Capitolul 5. Plan de acţiuni privind valorificarea resurselor turistice din raionul Orhei

 

 

Introducere

Turismul este un sector important al economiei mondiale si are o tendință de creștere permanentă la nivel internațional. Industria turismului cuprinde o gamă variată de intreprinderi publice si private, generatoare de beneficii economice și sociale, de noi locuri de munca pentru diferite categorii de angajati, oferind oportunități de angajare. Republica Moldova trebuie să se promoveze eficient ca o destinație turistică pe piețele turistice internaționale.

 

Deşi are o suprafaţă mică, Republica Moldova dispune de un considerabil potenţial turistic, reprezentat, întîi de toate, de aspectul geomorfologic al teritoriului – o neobişnuită diversitate de rezervaţii peisajistice sau landşafturi naturale şi monumente geologice unice, de valoare europeană şi mondială.
Formele prioritare ale turismului practicate în ultimul deceniu în Republica Moldova sînt turismul rural, vitivinicol, cultural, de sănătate şi frumuseţe.

 

Turismul rural - o formă de turism, care se desfășoară în zona rurală, și care include studiul a resurselor turistice locale, participarea turiștilor în diverse activități tradiționale , de asemenea include cazare si alimentația turiștilor organizată în structure specifice : apartamente turistice, stațiunile agroturistice, ferme turistice, agro-pensiunile, etc.

 

Zone rurale ale Republicii Moldova : comunități agricole, cultura și tradițiile, sate pitorești, sunt o sursă importantă pentru:



- Furnizarea servicii de cazare în mediul rural tradițional;

- Furnizarea posibilității de a se bucura de activități și preocupări rurale;

- Introducere în folclorul, distracțiile și tradițiile;

- Prezentarea obiectelor meșteșugărești, cu abilitatea de a participa în procesul lor de producție ;

- Posibilitatea de a cumpăra obiecte de meșteșugari.

 

Toate aceste ocupațiile le permit turiștilor șansa de a descoperi atracțiile Moldovei, istoria țării, obiceiurile, tradițiile locale și a cunoaște modul de viață al populației rurale, deacea rolul care joacă turismul rural în societatea contemporană relevează actualitatea temei alese și necesitatea de a explora mediul rural, atracții, resursele naturale și istoriko-culturale a țării.

Capitolul 1.Turismul rural în Republica Moldova

 

Turismul reprezintă unul din domeniile cu cele mai mari profituri în țările cu un bogat potențial turistic valorificat. În prezent, aportul turismului din Republica Moldova în economia naționala este relativ nesemnicativ, cauzat de existență unui potențial turistic nevalorificat, cît și din cauza vizibilitțăii globale reduse a țării. Pentru obținerea unei eficiente economice în domeniul turismului este necesară dezvoltarea produsului turistic existent, conștientizarea importanței dezvoltării turismului pentru dezvoltarea locala, diversificarea serviciilor, elaborarea unor mecanisme de stimulare economică (inclusiv fiscala) a agentilor economici din ramura.

Una dintre formele importante de turism, care poate aduce beneficii directe comunităților rurale, creînd noi locuri de muncă si venituri suplimentare pentru fermieri, este turismul rural. În acest aspect, în perioada vizata au fost desfașurate activități privind dezvoltarea turismului rural, fiind determinată lista obiectivelor si rutelor turistice nationale.

Mediul rural sau mai recent spațiul rural este prezentat în literatura de specialitate ca o zona interioara ce include satele și micile orașe, în care marea parte a terenurilor sunt utilizate preponderent pentru: agricultura, silvicultura, acvacultura, pescuit; activități economice si culturale ale locuitorilor acestor zone (artizanat, industrie, servicii, etc.); zone neurbane si de distracții amenajate (sau rezervațiile naturale); alte utilizări, în afara celor de locuit.

 

Carta europeana a spațiului rural determină funcțiile principale ale spațiului rural:
- economica, inclusiv asigurarea bazei necesare activitaților de recreere si turism;
-ecologica;
-socio-culturală.

 

Toate împreună compun spațiul rural fizic si social.

Localitățile rurale din majoritatea statelor europene în ultimul timp își valorifică intens dimensiunea turistică a spațiului natural și socio-uman în care sunt amplasate. Potențialul de atracție de care dispun transforma mediul rural la fel de solicitat pe piața turistică ca si destinațiile urbane. Astfel comunitațile sătești în general și antreprenorii locali în particular exploatează toate resursele de care dispun pentru transformarea localitaților în destinatii touristice.

 

Moldova se află la o rascruce a drumurilor europene și este ușor accesibilă din orice punct cardinal pe căile ferate, pe drumurile transeuropene si pe calea aerului. Relieful țării, conținând câmpii si dealuri, este ideal pentru turism. Înca din vremurile antice, calatorii au văzut Moldova ca un teritoriu impresionant, datorita podoabelor sale.

Moldova dispune de un potențial bogat pentru prosperarea turismului rural care, în virtutea tradițiilor istoricesti a condițiilor geografice, este cea mai dinamică forma a turismului intern.

Republica Moldova, ca destinație turistică, dispune de un bogat potențial pentru vizitătorii săi. Produsul turistic al țării reprezintț un ansamblu complex de mediu, atât natural, cât și creat de oameni (patrimoniu, cultura, activități, servicii pentru vizitatori).

Turismul rural se bucura de o popularitate deosebită. Mediul rural din Republica Moldova, cu comunitățile agricole și satele sale pitoresti, constituie o sursa importanta pentru:

- prestarea serviciilor de cazare tradițională de tip rural;
- oferirea unor posibilități pentru vizitători de a se încadra în activitățile si preocuparile rurale;

- familiarizarea cu folclorul, distracțiile și tradițiile locale;
- prezentarea meșteșugurilor cu posibilitatea de participare la procesul de lucru ca atare;
- oferirea unor posibilități de procurare a produselor meșteșugărești.

 

În mediul rural din Republica Moldova există multe clădiri construite în stil tradițional, care, după o eventuală reconstrucție, ar putea fi utilizate pentru cazarea turistilor.

Satul - înseamnă civilizația tradițională cu obiceiuri cunoscute de generații întregi, cu sărbători strămoșești, înseamnă atragerea oaspetelui prin ineditul spectacolului, în care vechiul se îmbina cu noul său, altfel spus, tradiționalul și modernul stau la aceeași masă, și mai înseamnă arhitectura rurala.

Localităţile rurale din majoritatea statelor europene în ultimul timp îşi valorifică intens dimensiunea turistică a spaţiului natural şi socio-uman în care sunt amplasate. Potenţialul de atracţie de care dispun transformă mediul rural la fel de solicitat pe piaţa turistică ca şi destinaţiile urbane. Astfel comunităţile săteşti în general şi antreprenorii locali în particular exploatează toate resursele de care dispun pentru transformarea localităţilor în destinaţii turistice.

 

O tipologie unică a diversităţii resurselor capabile să motiveze circulaţia turistică în mediul rural nu există, însă se remarcă câteva principii comune fiecărei interpretări:

 

1. potenţialul turistic este identificat cu resursele turistice sau oferta turistică (potenţială sau reală) a unei destinaţii;

 

2. potenţialul turistic încadrează în sine de regulă două mari categorii de resurse - naturale şi antropice;

 

3. potenţialul turistic este un factor de producţie în activitatea economică;

 

4. potenţialul touristic împreună cu infrastructura turistică şi baza materială a întreprinderilor turistice constituie patrimoniul turistic al unei zone turistice sau ţări.

Resursele turistice, împreună cu baza tehnico-materială, infrastructura turistică şi bunurile destinate consumului turistic, toate constituie patrimonial turistic al ţării.

 

Legea turismului din Republica Moldova defineşte resursele sau potenţialul turistic drept componente ale mediului natural şi antropic, care, prin calităţile şi specificul său, sunt recunoscute, înscrise şi valorificate prin turism, în măsura în care nu sunt supuse unui regim de protecţie integrală. Resursele turistice sunt:

 

- naturale: elemente geomorfologice, de climă, de floră şi de faună, peisaje, zăcăminte de substanţe minerale şi alţi factori;

 

- antropice: monumente arheologice, situri arheologice, monumente, ansambluri şi rezervaţii de arhitectură, monumente şi ansambluri memoriale, monumente tehnice şi de artă, muzee, elemente de folclor şi artă populară etc.

 

Terenurile destinate activităţilor de recreaţie sunt terenurile prevăzute şi folosite pentru odihnă şi turism. Din această categorie fac parte terenurile pe care se află case de odihnă, pansionate, sanatorii, campinguri, baze turistice, tabere turistice şi tabere de fortificare a sănătăţii, staţii turistice, parcuri şi tabere de copii, poteci didactico-turistice, trasee marcate. Modul de folosire a acestor terenuri este stabilitde autorităţile administraţiei publice locale şi de organele de ocrotire a naturii. Din categoria terenurilor destinate ocrotirii sănătăţii fac parte şi terenurile pe care există obiecte de tratament natural (izvoare cu ape minerale, nămoluri curative) şi condiţii climaterice deosebit de favorabile profilaxiei şi tratamentului. Aceste terenuri sunt atribuite în folosinţa staţiunilor balneare, instituţiilor terapeutice şi urmează a fi protejate în mod deosebit.

 

 

Capitolul 2. Descrierea generală a raionului Orhei

Slăvit fie veşnic Orhei!

Născut în vremuri bătrâne

Din inima neamului drag,


Date: 2016-01-14; view: 685


<== previous page | next page ==>
Self-Assessment Question | El trece falnic prin lume
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.007 sec.)