Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Presidentti Niinistö: Pohjois-Korean tilanne liittyy sisäpolitiikkaan

Putin: Koreassa voi käydä Tshernobyliäkin huonommin

 

Presidentti Vladimir Putin kertoi Saksan-vierailullaan olevansa huolissaan siitä, syttyykö Venäjän rajanaapurissa tuhoisa ydinaseselkkaus.

Taloussanomat

8.4.2013

Saksassa vieraileva Venäjän presidenttiVladimir Putin kertoi olevansa huolissaan Pohjois- ja Etelä-Korean välillä kytevästä ydinhyökkäyksen uhkasta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Putin tapasi median edustajia yhdessä Saksan liittokanslerin Angela Merkelinkanssa kaupan alan messuilla järjestetyssä tilaisuudessa.

– Ei ole mikään salaisuus, että olemme huolissamme Korean niemimaan tilanteen kiristymisestä. Tässähän on kyse rajanaapuristamme, totesi Putin toimittajille.

Putin oli myös vahvasti sitä mieltä, että jos konflikti etenee sotatoimiin asti, seuraukset tulevat olemaan pahemmat kuin Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden aiheuttamat tuhot huhtikuussa 1986. Silloin radioaktiivista pölyä levisi Ukrainasta laajoille alueille Valko-Venäjälle, Venäjälle ja Länsi-Eurooppaan.

– Olen vakuuttunut myös siitä, että uhka on todellinen, Putin sanoi.

Venäjän presidentti kertoi olevansa tyytyväinen siihen, että USA päätti lykätä viime viikonlopulle suunniteltua ohjuskoettaan, joka olisi voinut lietsoa lisälevottomuutta Koreassa. Pohjois-Korean epäillään aikovan ärsyttää Etelä-Koreaa ja USA:ta lähiaikoina sanallisen uhkailun jatkeeksi sotilaallisilla toimilla – esimerkiksi asetestillä tai laukaisemalla ohjuksen.

 

Presidentti Niinistö: Pohjois-Korean tilanne liittyy sisäpolitiikkaan

Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto välitti tiistaina kuvia Kim Jong-ilin valtaanastumisen 20-vuotisjuhlapäivän kunniaksi järjestetystä tanssiesityksestä Pjongjangista.

Pohjois-Korean viimeaikaiset toimet liittyvät osin sisäpolitiikkaan, arvioi Kiinassa vieraileva Suomen presidentti Sauli Niinistö.

"Tilanne näyttäytyy vahvasti myös sellaisena että tässä Pohjois-Korean sisäisiä tarpeita tuodaan vähän esiin", Niinistö sanoi tavatessaan suomalaistoimittajia Pekingissä.

Pohjois-Korea on viime viikkoina uhkaillut Yhdysvaltoja, Etelä-Koreaa ja Japania poikkeuksellisen kovasanaisesti. Viime päivinä se on myös keskeyttänyt toiminnan Koreoiden yhteisellä teollisuusalueella ja pannut keskimatkan ohjuksia asemiin. Tiistaina se kehotti Etelä-Koreassa olevia ulkomaalaisia miettimään, miten pääsevät turvaan, jos syttyy sota.

"Nuori johtaja", presidentti Niinistö vastasi kysyttäessä, mitä hänen mainitsemansa Pohjois-Korean sisäpoliittiset tarpeet ovat. "Siellä on näköjään perinteeseen kuulunut että johtaja kiristelee ja näyttääkin vähän hampaitaan nimenomaan Yhdysvaltojen suuntaan."



Niinistön mukaan vastaavaa on nähty ennenkin.

"Mutta tietysti tässä on nyt sitten kiivetty aika korkealle siellä tikkailla. Onko askelmia enää ylöspäin siinä vaikutelman luomisessa? Ja sitten tulee kysymys, että miten sieltä alas kunnialla selvitään."

Niinistö kertoi saaneensa käsityksen, että Kiinaa suhtautuu vakavasti Pohjois-Korean tilanteeseen ja haluaisi löytää mahdollisimman pian tien neuvottelupöytään sen ratkaisemiseksi.

HS


Date: 2016-01-14; view: 532


<== previous page | next page ==>
 | John J. Mearsheimer
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.006 sec.)