Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Evoluţia Calculatoarelor

Momentul iniţial al istoriei calculatoarelor este, de obicei legat de numele matematicianului englez Charles Babbage. El a propus în anul 1830 o Maşină Analitică care a anticipat în mod fascinant structura calculatoarelor actuale. Ideile sale au devansat cu peste 100 de ani posibilităţiile tehnologice ale vremii sale. Înaintea a mai fost încercări în acest domeniu ale lui Leibnitz şi Pascal (sec al XVII-lea) .

Următorul moment de referinţă este anul 1937, când Howard Aiken, de la Universitatea Harvard a propus Calculatorul cu secvenţă de Comandă Automată, bazat pe o combinaţie între ideile lui Babbage şi calculatoarele elertromecanice, produse de firma IBM. Construcţia acestuia a început în anul 1939 şi s-a terminat în anul 1944, fiind denumit Mark I . El a fost în principal primul calculator electromecanic, fiind alcătuit din comutatoare şi relee.

Icirc;nlocuirea releelor cu tuburi electronice a constituit un important pas înainte. Rezultatul a fost concretizat în calculatorul ENIAC ( Electronic Numerical Integrator And Computer ), primul calculator electronic digital. El conţine circa 18.000 de tuburi electronice şi executa 5.000 de adunări pe secundă, având o memorie de 20 de numere reprezentate în zecimal. Programarea sa se realiza prin poziţionarea a circa 6.000 de comutatoare, cu mai multe poziţii. O semnificaţie aparte o are faptul că în arhitectura calculatoarelor Mark I şi ENIAC, intrau mai multe elemente de calcul, ce lucrau în paralel la o problemă comună, fiind dirijate de o singură unitate de comandă . Această soluţie a fost aleasă datorită vitezei reduse a fiecărei unităţi de calcul, în parte. La versiunea următoare s-a renunţat la această structură paralelă de calcul, deoarece s-a considerat că viteza unei unităţi de calcul, realizată cu circuite electronice, este suficientă . Soluţia prelucrării paralele a fost reluată ulterior după anii 80’ pentru mărirea performanţelor unui sistem de calcul; astfel în 1996 Firma INTEL a realizat un supercalculator ce foloseşte peste 7000 de procesoare PENTIUM utilizând tehnica „de calcul masiv” (utilizat pentru simularea testelor nucleare, în cercetări genetice, spaţiale, meteorologice).

 

 

Unitatea 7. Efectele distructive ale virușilor

Ex. 2 p. 26

1. Viruții, de regulă, se unifică cu file-ul dat sau pătrund in el.
2. Virus nimerește în calculator numai cu un file infectat de acest virus.
3. Unii dintre viruși, nimerind în calculator, se ascund, se înmulțesc si apoi încep a acționa.
4. Pentru activarea virusului file-ul infectat de acel virus trebuie descărcat și numai dupa asta virusul începe să funcționeze în mod independent.
5. Daca nu vor fi luate măsuri de protejare de viruși consecințele infectării pot fi unele foarte grave.
6. Virușii pot fără voința utilizatorului face niște acțiuni nedorite, inclusiv dăunătoare datelor sau utilizatorului.
7. Virusul e o mică programă creată de un programator de înalt nivel, care poate să se înmulțească și să acționeze distructiv.
8. În ziua de astăzi sunt cunoscuti mai mult de 50 000 de viruși.



 

Ex. 1 p. 26

Un virus poate nu numai să șteargă date importante de pe calculatorul-țintă, dar și sa comprometeze informații secrete sau de un înalt grad de importanță. Aceste informații, fiind folosite de alte persoane, pot afecta oamenii care nici nu suspectă că informația lor privată a fost furată și acum e folosite de persoane nedorite.


Date: 2016-01-05; view: 648


<== previous page | next page ==>
Ochelari pentru realitatea virtuala, de la Oculus | Rompemos los estereotipos sobre los españoles
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.006 sec.)