Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Opatření na snížení rizika

 

Volbou vhodných postupů a opatření lze riziko snížit nebo ve výjimečných případech zcela odstranit.

 

Postupy snižování rizika lze rozdělit na:

 

§ odstranění příčin vzniku rizika. Patří sem ty způsoby jejichž cílem je snížení pravděpodobnosti výskytu rizikových situací. Patří sem např. přesun, dělení rizika, využívání síly, vertikální integrace aj.

 

§ snížení nepříznivých důsledků rizika. Zde je snaha o to, aby se účinky rizika na firmu snížily na přijatelnou míru. Patří sem např.: diverzifikace, etapové rozhodování, pojištění aj.

 

 

Investor se ve většině případů hmotných i finančních investic nemůže riziku vyhnout. Musí tedy riziko poznat, kvantifikovat jeho míru a podle toho se pak rozhodovat.

 

Riziko jednotlivého investičního projektu lze vyjádřit jako nebezpečí, že dosažené kapitálové výdaje a peněžní příjmy budou odlišné od předpokládaných. Nebo-li že dosažený peněžní tok z investic se bude odlišovat od předpokládaného.

 

Přesněji vyjádříme riziko pomocí pravděpodobnosti.

 

Pravděpodobnost, že jednotlivý peněžní příjem (výdaj) z investování nastane, lze definovat jako v procentech vyjádřenou možnost jeho vzniku.

 

Pravděpodobnost může být stanovena:

 

a) Objektivně – na základě minulých údajů o peněžních tocích (zejména u opakovaných projektů).

b) Subjektivně – na základě odborného expertního odhadu s ohledem na možné odchylné působení různých faktorů (cen, nákladů, daní apod.) Tento odhad je nutný u nových projektů, ve kterých nelze využít údaje z minulosti.

 

 

V reálném světě se nejčastěji při investičním rozhodování setkáváme se situací, kdy známe výši investice, tj. částku P0 v čase t0, ale částka P1 v čase t1 bývá nejistá. Za této situace přistupuje na pomoc teorie pravděpodobnosti.



 

Ta v těchto případech hovoří o náhodných veličinách. Teorie pravděpodobnosti se snaží řešit problém nejistoty ohledně výskytu nějaké veličiny tím, že jejím jednotlivým možným budoucím hodnotám přisoudí váhy, se kterými se mohou objevit, přisoudí jim tedy jisté pravděpodobnosti.

 

Situaci je možné si představit pomocí známé hrací kostky. Výsledek hodu kostkou je náhodná veličina, která může nabýt jednu ze šesti možných hodnot: 1,2,3,4,5,6. Budeme-li uvažovat hrací kostku, pak jednotlivé možnosti mají stejnou šanci se objevit.

 


Date: 2016-01-05; view: 628


<== previous page | next page ==>
Stanovení významnosti faktorů rizika | Pravděpodobnost, že padne jedno z čísel je stejná pro všechna čísla a je rovna 1 : 6.
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.007 sec.)