Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Stanovení významnosti faktorů rizika

 

Stanovení faktoru rizika je možné dvěma způsoby. Jeden je tzv. expertní hodnocení.

 

Expertní hodnocení spočívá v posouzení faktorů rizika pracovníky, kteří mají potřebné znalosti a zkušenosti v dané oblasti konkrétního faktoru. Specializovaní pracovníci se pak zabývají pravděpodobností výskytu faktoru rizika a intenzitou negativního vlivu. Nebezpečné jsou faktory s velkou pravděpodobností výskytu a zároveň velkou intenzitou negativního vlivu.

 

Faktory s velkou intenzitou negativního vlivu také nelze zanedbat, i v případě, že mají malou pravděpodobnost výskytu. Protože pokud by nastaly, mělo by to za následek velké dopady (stoletá voda).

 

Výsledkem expertního hodnocení je uspořádání faktorů rizika od nejvýznamnějšího k méně významnému a stanovení celkového rizika projektu.

 

Druhou možností stanovení významnosti faktorů rizika je tzv. analýza citlivosti. Účelem této analýzy je zjištění citlivosti určitého ekonomického kritéria projektu např. jeho NPV, zisku, výnosnosti vložených prostředků v závislosti na faktorech, které toto kritérium ovlivňují. Je to tedy stanovení, jak určitá změna faktoru (např.: objemu produkce) ovlivňují zvolené ekonomické kritérium projektu.

 

Výsledkem je potom rozdělení faktorů rizika na dvě skupiny. Na faktory s malým vlivem a faktory s velkým vlivem. Na faktory s velkým vlivem je poté nutné se zaměřit.

 

Nedostatkem analýzy citlivosti je to, že v hospodářské praxi se obvykle rizikové faktory nemění izolovaně, ale změna jednoho faktoru vyvolává často změnu jiného faktoru.

Stanovení rizika investičních projektů

 

Riziko je možné určit v číselné podobě pomocí statistických charakteristik nebo pomocí určitých manažerských charakteristik.

 

a) První způsob, tedy určení rizika pomocí statistických charakteristik, je náročnější. Předpokládá uplatnění určitých nástrojů rizikového rozhodování, jako jsou především scénáře a simulace metodou Monte Carlo. Při aplikaci simulace metodou Monte Carlo je nutná vhodná počítačová podpora.



 

b)Druhý způsob, určení rizika pomocí určitých manažerských charakteristik je jednodušší z hlediska uplatňovaných nástrojů. Určité informace o míře rizika poskytují výsledky expertního hodnocení významnosti faktorů rizika a výsledky analýzy citlivosti. Velký počet významných faktorů rizika a vysoká citlivost projektu na změny těchto faktorů indikují značné riziko projektu.

 

Používá se také bodu zvratu (vyrovnání) investičního projektu. Jde o vymezení kritické výše nějaké veličiny (např.: objemu produkce) od níž se projekt stává nevýhodný, tzn. při níž NPV projektu začne nabývat záporných hodnot.

 

Manažerské charakteristiky určují také tzv. odolnost a flexibilitu projektu. Odolností se rozumí, že určité nepříznivé změny působí relativně málo na projekt. Flexibilitou se rozumí schopnost projektu, resp. firmy, reagovat vůči nepříznivým změnám faktorů podnikatelského okolí.


Date: 2016-01-05; view: 732


<== previous page | next page ==>
Podnik se tedy snaží chránit proti riziku a provádí rizikovou politiku tj. řízení rizika. | Opatření na snížení rizika
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.007 sec.)