Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






KENCELER BAŞLIYOR

Kral, Aziz Panteleimon’un saraya gidip onu görmesi için emir verdi. Aziz Panteleimon gitti. Fakat yolda giderken, diyordu: “Allah’ım, benim övgümü susturma” ve ilâhinin daha devamını da. Aziz Panteleimon, Davut’un ilâhilerini ezbere öğrenmişti ve biliyordu. Saraya vardığı vakit, imparator ona dedi:

- Senin hakkında, hiç de iyi olmayan bazı sözler işittim. Yani sen Asklipios’a küfür ediyormuşsun. Diğer tanrıları da hiçe sayıyormuşsun. Allah için de İsa Mesih’e inanıyormuşsun. Hem de diyorsun ki, tek Tanrı sadece İsa Mesih’tir. Ve sen umutlarını ona bağlamışsın. Oysa bilinen bir gerçek vardır ki, o da, İsa Mesih’in öldüğü ve de hiç hoş olmayan bir surette. Sonra da, benim seni ne kadar sevdiğimi, öğretmenine de, tıp ilmini sana iyi öğretip seni sarayıma doktor almak istediğimi bilirsin. Ancak biliyorum ki, kıskançlıktan dolayı, birçok kişi, çok defa yalan yere iftiralar ediyorlar. Onun için de, tanrılara kurban kesmen için seni yanıma çağırdım. Böylece de ben, söylenenlerin gerçeklik payını anlamış olurum.

- Ey Kral Hazretleri, hepimiz biliyoruz ki, sözler değil, ameller daha inanılırdırlar, diye cevap verdi. Eğer küçük şeyler için, gerçek olup olmadıkları yönünde, bu kadar inceden inceye soruluyor ve inceleniyorsam, o vakit, Allah için çok daha fazla incelememiz gerekecektir. Ta ki büyük ziyana uğramayalım diye. Çünkü, Allah’a iman, her şeyden daha önemlidir. Kendisine inanıp ibadet ettiğim Allah, evrenin yaratıcısıdır. Ölüleri o diriltti. Cüzamlıları temizledi. Felçlileri iyileştirdi. Körlere göz verdi. Bütün bu söylediklerim ve daha bir sürü, hepsini sadece bir sözle yarattı. Sadece bir emriyle.

Putperestlerin taptıkları tanrılar ise, böyle bir mucize yapıp yapmadıklarını ve yapabileceklerini de bilmiyorum. İstersen de, Kral Hazretleri, şimdi deneyelim. Ta ki gerçeği göresin diye. Amansız bir hastalıktan hasta olan bir hastanın buraya getirilmesini emret. Sonra da, sizin din adamlarınız istedikleri kadar tanrılar tarafından iyileşmesi için yalvarsınlar. Sonra ben de Allah’ıma yalvarayım. Ve hangi tanrı hastayı iyileştirirse, o tanrıyı gerçek tanrı olarak kabul edelim. Diğerlerini de görmezlikten gelelim.



 

ALLAH’IN GÜCÜ

Aziz Panteleimon’un önerisi kralın hoşuna gitti. Yatalak bir felçliyi oraya getirdiler. Çünkü o hiç kıpırdayamıyordu. O, sanki bir taş, hareketsiz bir kütük gibiydi.

Saatlerce, din adamlarından, hastayı iyi etmeleri için,hissiz tanrılarına yalvarıyorlardı. Fakat, sağır putlar bir türlü duymuyorlardı. Aziz Panteleimon, onların bu aptallıklarıyla gülümsüyordu. Onlar artık umutsuzluğa kapılıp durdukları vakit, o da dua etti. Gözlerini gök yüzüne doğru çevirdi ve bütün ruhuyla dedi:

- Allah’ım, duamı duy, seslenişim sanadır. Sen yüzünü benden çevirme. Senden yardım dilediğim vakit, Sen onu kabul et. Allah’ım, bu seni tanımayanlara, sadece gerçek Allah ve her şeye kadir olduğunu onlara göster.

Bu duasından sonra, felçli insanı elinden tuttu ve kendisine dedi:

- İsa Mesih adına kalk ve yürü! O vakit, o felçli kişi kalktı ve büyük bir kolaylık ve sevinçle yürümeye başladı.

Bu büyük mucizeyi o putperestler görür görmez, neye uğradıklarını şaşırdılar. Bunların bir kısmı da, putları terk ettiler ve hemen İsa Mesih’i kabul ettiler. O zavallı putperest din adamlarıysa, imansızlıklarında kaldılar. Onlar, bu mucizenin sihirle yapıldığını iddia ettiler. Ve dahi imparatora dediler:

- Sana, ölmez olan tanrılarımız adına çok rica ediyoruz, Panteleimon’un tek bir saat bile yaşamasına izin verme. Bu, bizim dinimizi yok edecek, Hıristiyanlar çoğalacaklar ve işte o vakit vay bizim halimize.

 


Date: 2016-01-03; view: 740


<== previous page | next page ==>
SA MESİH’İN DİNİ İÇİN ÇALIŞIYOR | BEDENİNİ TIRMALIYOR VE YAKIYORLAR
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.006 sec.)