Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






SA MESİH’İN DİNİ İÇİN ÇALIŞIYOR

Aziz Panteleimon, oldukça çok olan bir malın sahibi kaldı. Fakat, babasının ölümünden sonra o varlığı fakirlere, hapiste olanlara ve yaptığı hayır işleri için Kiliseye dağıttı. Aziz Panteleimon, para için değil de, bedavadan tıpta çalışmaya devam ediyordu. Fakirlere yardım etmek için onlara koşuyordu. Fakirlerin kulübelerine giriyordu. İhtiyaç hasıl olduğu zaman, fakirlere sadece tıbbı ile değil de, parayla da yardımda bulunuyordu. Allah, bu hayır işlerinde kendisine inayet ve mucize yaratmayı da ona verdi. İlâçlarla tedavi edemediklerini dualarla tedavi ediyordu. Gittiği her yerde, İncil’i de öğretiyordu. Tedavi edilenlerden herhangi bir karşılık istemezdi. Sadece onları İsa Mesih’in tedavi ettiğini kabul etmelerini istiyordu. Aynı zamanda da İsa Mesih’i itiraf etmelerini de istiyordu. Böylece, İsa Mesih’e birçok kişi inanıyor ve bedenî tedaviyle birlikte ruhî tedavi de alıyorlardı.

Aziz Panteleimon bu yolla, hastalarını tedavi edebilme yeteneği, iyiliği ve faziletiyle çok meşhur oldu. O her yerden aranan biri oldu. İnsanlar, Aziz Panteleimon’dan başka doktor istemiyorlardı. Ancak, İznik’te olan diğer bütün doktorlar, - ki İznik o gün için Doğu Roma İmparatorluğunun başkentiydi - bu durumu gördüklerinde, Aziz Panteleimon’u çekemez oldular. Onu ne görmek ne de duymak istiyorlardı.

Bir gün, 304 yılında, doktorlar pazarda oturuyorlardı. Ve işte! Daha evvel kör olup da Aziz Panteleimon tarafından tedavi edilmiş olan o adamı görürler. Onu görür görmez şaşakaldılar ve dediler:

- Biz, hepimizin tedavi edemediği o kör adam bu değil mi?

- Bize söyle bakalım, seni kim tedavi etti?

- Aziz Panteleimon, diye cevap verdi.

- Gerçekten! Onun hocası çok büyüktür. Onun için de böyle önemli bir öğrenci meydana getirmiştir.

Tabi ki bunları Efrosinos için söylüyorlardı. Ancak, bunlar istemeden de olsa, İsa Mesih’i ikrar ediyorlardı.

Bu günden sonra, onları bir kıskançlık sardı ve git gide onu imparatorun gözünde küçük düşürmek istiyorlardı. Ve istediklerini buldular. İkrar eden Hıristiyanlardan bir tanesini buldular. Bu kişi, İsa Mesih’in dini için, imansız olan Maksimianos tarafından işkenceye tâbi tutulmuş, fakat Aziz Panteleimon ise onu tedavi etmişti. O vakit imparatora koşarlar. O zaman da, imparator Maksimianos gezmekte olup o günlerde İznik’te bulunuyordu. Yıl 304 idi.



- Diyorlar, Kral Hazretleri, bil ki, çok sevdiğin ve de doktor olup onu sarayına almak istediğin o Pantoleon, şimdi senin ne büyük gücünden ve ne de senin ihtişamından korkuyor. Senin ona gösterdiğin arkadaşlık ve sevgin için hiç alâka bile göstermiyor. Gezip dolaşıyor ve nerede, gereği gibi senin cezalandırdığın bir tanrı düşmanımızı bulursa, onu tedavi ediyor ve ona özen gösteriyor!

Bu da ona yetmiyor ve baba dinini terk edip şimdi de İsa Mesih’in dinine inanmaktadır. Bunun yanında, diğer elenleri de yanına alıp onları Hıristiyan yapmaya çaba sarf ediyor.

Biz ki senin kölelerin ve sana bağlı insanlar olarak, onu en yakın zamanda bertaraf etmeni tavsiye ederiz. Eğer bunu yapmazsan, sonra çok pişman olacaksın. Ama sonra geç olmuş olacaktır. Çünkü, birçok elenlerin, büyük tanrılarımızı inkâr edip Hıristiyan olduklarını göreceksin. O diyor ki, Asklipios’un tedavilerinin İsa Mesih tarafından yapıldığını söylüyor. Bu bizim söylediklerimizin gerçek olduğunu kanıtlamak için, Panteleimon’un tedavi ettiği bir kör adamın buraya getirilmesine emir ver. Bizim söylediklerimizi onun ağzından dinle.

İmparator bunları işitir işitmez, çok üzüldü ve hemen, daha evvel kör olan o adamı yanına getirmelerine emir verdi.

 


Date: 2016-01-03; view: 741


<== previous page | next page ==>
BABASI PUTLARI YERLE BİR EDİYOR | KENCELER BAŞLIYOR
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.007 sec.)