Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Organizovaný zločin

Pro Českou republiku je nejnebezpečnější organizovaný zločin představovaný skupinami a to nejen z Ukrajiny, ale i z oblasti Kavkazu. A zdaleka nejde pouze o občany dnešního Ruska, ale také o osoby, které emigrovaly a dnes mají státní příslušnost jiných zemí. Mnozí z těchto lidí, kteří dnes fungují jako bossové, tedy "ctihodní otcové", se napojují na různé zločinecké skupiny a operují prakticky na celém území Evropy a USA. Nelze také přehlédnout, že drtivá většina bossů, kteří stojí v čele navenek legálních společností, je z okruhu osob, které působily ve státní správě, v armádě nebo v ekonomické sféře. Všichni zbohatli v období, kdy dokázali využít ekonomické situace. Dnes se už viditelné trestné činnosti nedopouštějí a je proto obtížné jim zločinné aktivity dokázat.

 

Území našeho státu je pro Ukrajinské skupiny velmi přitažlivé. Především využívají dlouholetou znalost našeho prostředí. Pokud jde o zločinné aktivity, je obtížné určit hlavní pole působnosti. Prakticky jde o každou činnost, která přináší vysoký zisk. Z pohledu Bezpečnostní informační služby je hlavní riziko v působení externích spolupracovníků zločineckých gangů, kteří tvoří jistý intelektuální potenciál podporující ekonomické zájmy ukrajinských skupin.

 

Kromě ukrajinsko-jazyčných skupin působí u nás zločinecké organizace tvořené a řízené občany bývalé Jugoslávie, Bulharska, Albánie, Itálie, Turecka, Řecka a některých arabských zemí. Asijský organizovaný zločin představují zejména čínské skupiny, jejichž činnost je orientována především dovnitř čínské komunity, kde soupeří o kontrolu nad podnikateli a obchodníky. K dalším aktivitám čínských gangů patří nelegální převaděčství, zřizování restaurací sloužících jako opěrné body a nákup pozemků a nemovitostí s cílem vytvořit předpolí pro případnou migraci z Hongkongu, Tajwanu, z Číny, Vietnamu a z Koreje. U asijské komunity je značným problémem její uzavřenost a jazyková bariéra, které znesnadňují zpravodajský průnik do jejích řídících struktur.



 

Zprávu vypracoval, poznatek získal a poskytl:

 

Tomáš TOMAN, Jižní Morava, Česko, dne 6. Srpna 2014

Nezávislý Bezpečnostní Poradce pro Zpravodajské služby a Zahraniční politiku


Date: 2015-12-24; view: 702


<== previous page | next page ==>
Důvěryhodnost - pozvánka do NATO | TEMA: PABLO Y LA FORMACION DE DISCIPULOS
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.008 sec.)