Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






II.2.2. Necesitatea Jertfei Fiului Întrupat al lui Dumnezeu

 

 

Învăţătura de căpătâi a credinţei noastre, aceea că noi ne mântuim prin Jertfa de pe Cruce a Fiului lui Dumnezeu, reprezintă un loc comun în Teologie.

Ca să înţelegem dinamica evenimentului referitor la Jertfa Mântuitorului, şi anume de ce jertfa aceasta este atât de puternică, atât de înălţătoare, întru totul dumnezeiască, încât are puterea să mântuiască pe toţi cei care cred în El până la sfârşitul veacurilor.

În vechiul Testament jertfele erau de animale sau de păsări, în alte religii erau chiar jertfe omeneşti. Era credinţa generală că sângele jertfelor mijloceşte iertarea păcatelor celor care le oferă, dar, ele nu produceau în fapt iertarea păcatelor de vreme ce acţionau asupra oamenilor ca lucrări străine, ca acţiuni din afara lor[68].

De aici necesitatea, dumnezeiesc resimţită şi imperios acţionată Temeinic, ca Cel Care avea să se aducă şi să Se aducă pe Sine Jertfă să fie infinit mai mult decât animalele de jertfă, decât arhiereul sau preotul care aduceau jerfa la altar; să fie o Persoană Care să aibă deopotrivă calitatea dumnezeiască de Persoană Temeinică şi calitate omenească pentru a putea fi Arhiereu.[69] Omenească pentru, a putea ca în, calitate de Arhiereu să jertfească şi să Se jerfească şi, dumnezeiască, pentru ca jertfa să aibă putere expiatorie asupra tuturor păcatelor celor pe care îi asuma dumnezeieşte în Jertfa Trupului Său[70]. O asemenea Jertfă expiatorie, putea să aducă numai Dumnezeu. Iar Dumnezeu aduce această Jertfă ispăşitoare de păcate doar dacă este Om. De aici necesitatea, Întrupării Logosului veşnic al lui Dumnezeu, Numai Dumnezeu Întrupat, adică făcut Om, are puterea de a produce Jertfa mântuitoare, cea a Trupului Său, în care să Se implice Omul-Dumnezeu cu toată firea Sa umană şi cu întreaga Dumnezeire pe care a înomenit-o prin Întrupare.

Când zicem că Dumenzeu-Omul a adus Jertfă, înseamnă că are calitatea de Preot, pentru că în vechime menirea unui preot era de a Jertfi.

Pentru a da greutate Jerfei Marelui Arhiereu Hristos, autorul acestei Epistole, scoate în evidenţă calitatea Sa de Fiu Veşnic al lui Dumnezeu, prin Care, în zilele acestea mai pe urmă’’ Tatăl a binevoit să Se exprime în mod pertceptabil oamenilor.

Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât a dat pe Fiul Său cel Unul – Născut L-a dat, ca oricine crede în el să aibă viaţă veşnică.



De aici trebuie să înţelegem că fără Jertfa Mântuitorului nu se îndeplinea nimic temeinic în viaţa omului[71].

Pentru răscumpărarea omului din robia diavolului este nevoie de o Jertfă, dar care să depăşească prin importanţă şi sublim toate jertfele omenirii, pentru că numai printr-un asemenea sacrificiu s-a dat omului posibilitatea să se întoarcă la Dumnezeu. Omenirea nu mai avea puterea să o facă. Doar Jertfa Unică a Fiului lui Dumnezeu mai putea să-i ofere această oportunitate. Jertfa aceasta este cu atât mai puternică pentru toată omenirea, odată pentru totdeauna, de Dumnezeu Întrupat, oferind ca materie de jertfă însuşi Trupul Său.

Iisus Hristos este superior lui Moise şi îngerilor, este superior Templului, este superior tuturor încercărilor omeneşti, prin care aceştia au căutat să se aproprie de Dumnezeu. Este absolut superior tuturor, iar prin superioritate are ca statut filiaţia Sa dumnezeiască. Superioritatea Sa Dumnezeiască dă superioritate, putere şi eficienţa Jertfei faţă de toate celelalte acţiuni similare ale omului. Aşadar, ca să ştim cine este Cel care S-a jertfit pe Cruce şi Îşi alege cea mai ticăloasă moarte din câte s-au pomenit vreodată în lume, răstignirea, prin care Şi-a asumat starea noastră de păcătoşenie, Epistola afirmă, cu puterea argumentului relevat, că Iisus Hristos este Dumnezeu, prin Care Tatăl a creat lumea şi istoria, şi pe care I-a dat-o moştenire tocmai ca să Se implice în mântuirea ei[72].

În acest sens înţeleg de ce a dorit pentru El moartea cea mai josnică: răstignirea, ca să ne elibereze din ceea ce este decăzut în noi. De aceea a coborât atât de jos în unanimitatea noastră. Răstignindu-Se ne-a luat de jos, cât mai de în josul decăderii noastre, de acolo de unde ne-a adus starea de înjosire, de decădere a păcatelor.


Date: 2015-12-24; view: 431


<== previous page | next page ==>
II.2.1. Iisus Hristos - Dumnezeul Care vorbeşte oamenilor | II.2.3. Superioritatea Fiului Întrupat asupra îngerilor
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.005 sec.)