Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






I.6.Structura Epistolei

 

Lacunele informaţiilor noastre, privind circumstanţele în care a fost redactată Epistola către Evrei, nu prezintă inconveniente majore, căci genul literar al acestei opere îi asigură o notabilă independenţă în raport cu evenimentele istorice particulare. Chiar dacă posibilitatea cercetătorului este de a-i desluşi marile trăsături ale compoziţiei[26].

Vechea împărţire în două părţi: una doctrinară, cealaltă parenetică sau morală, nu corespunde intenţiei autorului, care alternează, încă de la început, expozeul doctrinar cu exoraţiile morale, grijuliu de a uni intim credinţa cu viaţa creştină cotidiană.[27]

Divizarea în trei părţi: 1) Cuvântul lui Dumnezeu 2) Arhieria lui Hristos; 3) Viaţa creştină (10, 19-13, 25), poate să se prevaleze de unele constatări exacte, dar ele nu ţin cont în chip fidel de întregul datelor Epistolei[28].

Un studiu mai atent pune în evidenţă o tehnică de compoziţie, ale cărei procedee (“cuvinte în paranteză”, construcţii simetrice), au legătură certă cu tradiţia literară biblică. Astfel, se pot observa între partea introductivă, pe care o numim: exordiu, şi cea parenetică, numită şi peroraţie, o structură de 5 părţi prezentate succesiv de către autor, pe care le prezentăm astfel[29]:

I. Într-o primă parte, autorul se străduieşte să definească “Numele” lui Hristos, adică să determine poziţia lui Hristos în raport cu Dumnezeu şi în raport cu oamenii, punând mare accent şi pe poziţia Sa de dominaţie faţă de îngeri. Această structură literară conduce la afirmarea cu putere a Arhieriei lui Hristos.

II. În a doua parte, arată realizarea în Hristos a celor două trăsături fundamentale ale Preoţiei Sale. Prin Jertfă, Hristos Se arată credincios lui Dumnezeu şi solidar cu oamenii; în acest sens, poziţia Sa este comparabilă cu cea a lui Moise şi cu cea alui Aaron. Între aceste două poziţii, pe care Hristos le depăşeşte prin filiaţia Sa dumnezeiască, autorul înserează o lungă exortaţie la credincioşia creştină[30].

III. Partea a treia exprimă doctrina specifică Epistolei, care pune în lumină trăsăturile specifice ale Arhieriei lui Hristos: Fiul Întrupat este Arhiereu, dar de un gen cu totul nou; Jertfa Sa personală diferă profund de riturile vechi, deschizând prin ea calea spre adevăratul Sanctuar Ceresc; prin Jertfa Sa, Dumnezeu a lucrat iertarea păcatelor . Prin unicitatea şi dumnezeirea ei, această Jertfă pune capăt vechii preoţii şi Legii Vechiului Testament. Cu o importanţă mai mare decât celelalte, a treia parte are o introducer şi o concluzie.



IV. Ca să-i antreneze pe creştini pe calea deschisă prin Jertfa lui Hristos, în partea a IV-a, autorul insistă asupra a doua aspect fundamentale ale vieţii duhovniceşti: credinţă, după pildă celor din vechime şi răbdare în încercări[31].

V. Ultima parte, creionează un tablou al vieţuirii creştine, învăţându-I pe credincioşi să se angajeze cu hotărâre pe calea dreaptă a sfinţeniei şi a păcii, pentru a fi vrednici de Jertfă mântuitoare a lui Hristos[32].

 

I. 7. TEOLOGIA APISTOLEI


Date: 2015-12-24; view: 435


<== previous page | next page ==>
I.3. Epistolă sau omilie? | I.7.1.Arhieria lui Hristos
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.007 sec.)