Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Platforma de testări la acţiuni seismice din cadrul Facultăţii de Construcţii Iaşi

 

Ce poate face un absolvent al Facultăţii de Construcţii? Păi, cam de toate. Eu încă nu am întâlnit absolvenţi ai acestei facultăţi care să fie şomeri, ba, mai mult, rata de angajare a acestora este printre cele mai mari dintre toate meseriile. Dacă în majoritatea ţărilor europene rata de angajare a absolvenţilor în domeniul în care s-au pregătit, inclusiv în cel al construcţiilor, era şi continuă să fie între 5 şi maximum 10%, în România, chiar până prin anii '98...'99, acest procent ajungea şi la 95%! În ultimii ani, deşi media angajărilor în construcţii se situează undeva în jurul valorii de 60-65%, meseriile practicate de ceilalţi 40-35% sunt în domenii pentru care nu a mai fost nevoie de o pregătire suplimentară, pentru că disciplinele de calcul a structurilor de orice fel (beton, lemn, oţel, materiale compozite etc.), cele de geotehnică sau de concepţie şi analiză a elementelor din materiale speciale, cursurile de analiză aerodinamică şi cele de termofizica clădirilor şi multe altele, fac ca adaptarea specialistului să fie foarte rapidă şi eficientă, acesta putând lucra chiar şi în domenii de vârf care, aparent, nu au legătură cu profilul de construcţii (structuri aeronautice sau navale, IT, producţie de materiale de construcţii ş.a.). Cu alte cuvinte, meseria de inginer constructor îţi garantează pâinea pe masă cu o singură condiţie: să o respecţi.

Ca şi la oameni, o construcţie “obeză” suferă teribil de tensiuni interne, iar despre speranţele de viaţă ale celor “anorexice” nu cred că mai sunt necesare alte precizări

 

Din păcate, continui să aud aserţiunea că a fi inginer constructor este o meserie de băieţi şi că fetele ar face bine să se ţină departe de şantiere. Atunci, ar trebui să ne explice băieţii cum se face că Facultatea de Construcţii are şi cele mai frumoase şi cele mai deştepte fete şi ale căror performanţe sunt frecvent peste cele ale colegilor dotaţi şi cu bicepşi?! Pentru că munca în aer curat şi mersul pe jos nu te lasă să faci burtă şi face şi tenul frumos.

Icirc;n nici un caz nu pentru că preşedintele clubului de rugby din Iaşi a fost cadru didactic la Facultatea de Construcţii (profesorul univ. dr. ing. Eugen Popa) acesta continuă să fie unul dintre sporturile cele mai preferate de inginerii constructori, dupăcare urmează artele marţiale (în special judo). Doar seria mea a avut cel puţin patru jucători de rugby de elită, iar pe parcursul anilor aproape că nu a fost serie de studenţi care să nu aibă astfel de sportivi de performanţă. După cum bine ştiţi, se spune că rugby-ul este un joc de golani jucat de gentleman-i, spre deosebire de fotbal, care e un joc mai degrabă de domnişoare, decât de gentleman-i, dar jucat de golani. În rugby, essai-ul este marcat doar de un singur jucător, dar fără o echipă puternică nimeni nu va culege laurii victoriei. Şi, invers, o echipă puternică, dar fără cel puţin o minte sclipitoare şi cu un real de spirit de sacrificiu nu va face decât să împingă cu succes la grămadă şi atât. La fel şi în construcţii.



Aşa-i că nu vă plac drumurile din ţară? Aşa-i că nu vă plac clădirile şi ansamblurile în care locuiţi sau cele care s-au făcut în ultimii ani? Aşa-i că blestemaţi la fiecare pas că nu sunt autostrăzi şi că se aruncă bani pe soluţii tehnice proaste şi extrem de scumpe? Asta din cauză că, în general, unii ingineri constructori fie şi-au trădat meseria pentru alte interese meschine, fie au lipsit pur şi simplu de pe şantiere (ceea ce e cam acelaşi lucru), lăsându-l pe badea Ghiţă Scofâlc să facă el frumos, cum a văzut prin Burkina Faso sau pe ce alte coclauri o fi fost dus de vânturile drepturilor omului de a circula liber prin lume.

Şi, în final, ca în jazz, o altă observaţie tot a lui Herbert Hoover, pe care, pentru a nu-i ştirbi farmecul, o voi reda în original de data asta:

“When we are sick, we want an uncommon doctor; when we have a construction job to do, we want an uncommon engineer, and when we are at war, we want an uncommon general. It is only when we get into politics that we are satisfied with the common man.”

Da, merită să fii inginer constructor: doar pentru simplul motiv că a lucra din greu sau a lucra deştept sunt două lucruri total diferite. Iar alegerea e mâna voastră!



Date: 2015-12-24; view: 566


<== previous page | next page ==>
Tornadă (2013) - Vama Veche, România | 
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.007 sec.)