Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Něco takového nepřichází v úvahu, tvrdí šéf rozvědky

Američané čtou vaše data na webu. Včetně Facebooku

Dnes, 7. 6. 2013, Washington, D.C.

Washington - Ve Spojených státech se zrodil skandál nebývalých rozměrů.

Deníky The Guardian a The Washington Post ve čtvrtek přišly s tvrzením, že americká Národní bezpečnostní agentura(NSA) roky lustruje obsah serverů devíti největších internetových společností, jako jsou Apple, Google, Microsoft neboFacebook.

NSA, což je jedna z amerických tajných služeb, která disponuje řadou mimořádných pravomocí, měla mít údajně přímý přístup k osobním účtům všech uživatelů.

Navíc v reálném čase a bez vědomí soudů nebo poskytovatelů služeb.

 

 

NSA (a podle The Washington Post také FBI) mají mít na základě přísně tajného programu PRISM přístup ke zvukové i obrazové komunikaci, fotografiím, e-mailům, dokumentům i záznamům o místech, kde se uživatel přihlásil, včetně historie jeho brouzdání na internetu.

Krom sbírání dat na serverech se NSA věnuje ve velkém také odposlechům telefonů. Její bývalý zaměstnanec William Binney prozradil agentuře AP, že NSA podle jeho odhadů denně odposlechne a nahraje okolo tří miliard hovorů.

Za Obamy roste špehování exponenciální řadou

Internetové společnosti, které něco takového popírají, se měly podle zmíněných deníků do programu PRISM zapojit dobrovolně, v rámci podpory boje s mezinárodním terorismem.

Program PRISM měl od svého zahájení v roce 2007 růst "exponenciální řadou" a stát se vůbec největším zdrojem informací NSA, jež má v USA na starosti mimo jiné právě dohled nad elektronickou komunikací.

Existenci doposud neznámého programu už potvrdil také nejmenovaný vládní zdroj agentury Reuters.

Něco takového nepřichází v úvahu, tvrdí šéf rozvědky

Ředitel amerických tajných služeb James Clapper něco podobného odmítá s tím, že oba deníky uvádějí nepřesné informace.



Zákon Foreign Intelligence Surveillance Act, jimž se NSA řídí a který upravuje monitorování potenciálních agentů cizích tajných služeb či teroristů, prý výslovně zakazuje sledovat aktivitu amerických občanů na území USA.

"Cílem (monitorování elektronické komunikace, pozn. red.) se nemůže stát americký občan ani kdokoliv jiný na území Spojených států. Data, jež jsou získávána v rámci tohoto programu, jsou jedny z nejdůležitějších a nejcennějších zahraničních zpravodajských informací, jaké sbíráme," prohlásil Clapper podle CNN s tím, že vyzrazení informací o zcela legálním, ale tajném programu PRISM představuje ohrožení americké národní bezpečnosti.


Date: 2015-12-24; view: 597


<== previous page | next page ==>
 | Expand on the basic values of the AM nation. Explain their importance. Expand on the notion “the frontier heritage”, the heroes. What is political correctness?
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.006 sec.)