Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Det offentliga ordet. 5 page

Pjäsen är sjuk såsom dess författare och mottogs med tystnad först, tills damerna och ungherrarna hunno blåsa upp storm. I det starka, realistiska, osentimentala Berlin, blev den utskrattad. Men i Norden vann den genom skickliga och nitiska bearbetningar terräng, så att till och med en så klarsynt man som Georg Brändes blev duperad. Omedvetna eller medvetna könsimpulser verkade så sakteliga att Nora, hustyrannen, förfalskerskan, blev frikänd och Helmer, den älskande, hederlige mannen, blev dömd. Och den klara logiken blev bländad på båda ögonen av rampskenet och skådespelerskan. Och så kommo blåstrumpornas långa svärm och plockade buljongsben efter den stora slakten på mannen.

(Vi återkomma till ämnet längre fram.)

Samtidigt med Röda Rummet hade revolverpressen blivit introducerad i Sverige. Framtiden skall kanske kunna göra en studie över de hemvändande Amerikaemigranternas inflytande på svenskt kulturliv. Friheten, som i Amerika blivit ett anarkistiskt tyranni med omväxlande envåldshärskare, hade icke passat de svenska utvandrarna, som med en annan historisk utveckling genom europeisk medeltid och chevalerie fått sina begrepp om den svagares rätt något starkt invuxna i benstommen.

Kampen om ställningen blev dem i Amerika svår, men de hade lärt metoden: hugg för dig, här är

ingen som bjuder, och devisen: gå på, så bli de andra rädda, hade de gjort till sin.

Hemkomna till sina försagda landsmän skulle de naturligtvis segra. En sådan hemkommen lyckades nu för en tid att med skräckvälde hålla allmänheten till sitt förfogande. Mannen uppgavs hava börjat sin bana såsom »avskrämmare» åt en viss tidning, en befattning som bestod i att av syndare som råkat i polisen för ordningsmål eller fylleriförseelser avskrämma en summa pengar för notisens undertryckande, en utlovad åtgärd som icke alltid vidtogs. Vid sin sida hade han som krönikör en av Johan sedan hans tidningstid bekant personage, som av kamraterna öppet kristnats till »skurken». Tidningen kom till stånd och var en kombination av fransk sensation och skandal med tidsenlig gudsnådelighet, artistskvaller och kabaler, samt innerst soldad av en penningfirma. För att bli berömd måste man antingen betala eller söka revolvermannens personliga umgängeskrets, vilket icke var något lockande, helst han utövade sitt skräckvälde på källarmästare och restauratriser, hos vilka den obetalade räkningen blev liggande.

Allmänheten häpnade först över den otroliga djärvheten i uppträdandet, började skratta, och slutade med att böja sig, betala och begagna den till allmänt bruk sig upplåtande. Exemplet var givet och med åttiotalets ingång hade svenska tidningspressen inträtt i ett nytt skede. De konservativa tillägnade sig metoden och därmed hade revolverpressen framkallat reptilerna.

 


Date: 2015-12-18; view: 594


<== previous page | next page ==>
Det offentliga ordet. 4 page | Nere och oppe igen.
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.008 sec.)