Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Uacute;loha Stalina 6 page

Konečně však existují rozpory uvnitř „západního“ imperialismu: V krátkodobém nebo v dlouhodobém horizontu je v německém zájmu použít kapacitu Evropské unie ke zpochybnění vedoucí pozice Spojených států ve světě a znovu se pokusit povznést se do postavení světové mocnosti. Tyto konflikty taktéž jednoho dne přijmou vojenské válečné formy, jestliže předtím imperialismus nebude svržen. Paměť druhé světové války je jasně viditelná připomínka této nezbytnosti: 65 milionů mrtvých, holokaust, německá vyhlazovací válka, použití atomových bomb neumožňuje jiný závěr.

V tomto smyslu je jasné, že pouze socialismus může zabránit jak válce, tak fašismu. Je zde proto úkol upřímných komunistických a socialistických sil vybavit dělnickou třídu a utlačované všeobecně třídním uvědoměním a revolučními myšlenkami, organizovat je a umožnit jim odstranit ze světa kapitalismus společně s imperialismem, fašismem a válkou jednou provždy.

 

(Přeložil René David)

 

Včera a dnes

Václav Svatek

 

V úvodu svého vystoupení si dovolím předeslat, že jedním z faktorů, které mě motivovaly k jeho dnešní prezentaci, byly myšlenky velkého francouzského básníka, spisovatele a filosofa devatenáctého století Victora Huga. Zvláště ta myšlenka, která říká: „Národy nikdy netuší, jak jsou bohaté na lotry. Je zapotřebí převratů, aby se objevili. Pak žasnou, co vstává z prachu.“ Já pokládám právě tuto myšlenku jako kardinální táhnoucí se jako červená nit dějinami lidské společnosti. Je neoddiskutovatelná pravda, že lotři byli, jsou a budou i v budoucnu, pokud ještě nějaká bude.

Je smutnou skutečností, že se dnes, sedmdesát let od vítězství nad fašismem, stále více a více aktivizují nejenom fašističtí pohrobci, ale i ti, kterým výsledky druhé světové války nikdy po vůli nebyly, ba spíše naopak. Záměrně proto překrucují dějiny a účelově využívají polopravd a lží, jak hlásal jejich vzor arcilotr Dr. Joseph Goebbels. Jeho heslo: „Stokrát opakovaná lež se stává pravdou“ je opět dnes životním krédem jeho následovníků. Lotrové, na jejichž rukou lpí krev jejich obětí, jsou nejenom glorifikováni, jako je tomu v případě ukrajinského válečného zločince S. Bandery, ale i beatifikováni (blahořečeni – pozn. red.), jako tomu bylo v případě chorvatského válečného zločince kardinála Alojzie Stepinace. Lidé prvního jmenovaného táhli Ukrajinou za německými fašistickými vojsky a vraždili neukrajinské obyvatelstvo – Rusy, Poláky, Čechy, cikány aj. Bandera má na svědomí přes sto tisíc zavražděných včetně cca 60 tisíc Poláků v tzv. volyňské řeži. O tom se ale dnes nemluví s odůvodněním, že by to mělo negativní vliv na polsko-ukrajinské vztahy, neboť dnes to jsou „spolubojovníci“ proti Rusku. Po druhé světové válce vzaly Banderu pod svá křídla Spojené státy a poskytly mu azyl v Západním Německu. Rusové však na něho nezapomněli a razantně se s ním vypořádali. Dnes jsou mu na Ukrajině stavěny pomníky a je mnohými oslavován coby hrdina, neboť se to americkým mocipánům hodí. Druhý jmenovaný, kardinál A. Stepinac, který nese přímou osobní odpovědnost za genocidu 800 tisíc pravoslavných Srbů, byl po válce odsouzen Nejvyšším národním soudním dvorem coby válečný zločinec k 16 letům nucených prací. Po zásahu Vatikánu mu byl ale trest zmírněn na domácí vězení. Vatikán prohlásil, že za rozsudkem nad tímto lotrem není nic jiného než komunistické intriky. Tato jedna rozhodně z nejproblematičtějších postav katolické církve byla nakonec, přes protesty široké veřejnosti, svatořečena papežem Janem Pavlem II., což bylo výsměchem všem jeho obětem. Nelze nikdy zapomenout na zrůdnosti, které byly páchány na Srbech právě chorvatskými kleriky, mezi nimiž dominovali františkáni. Zločiny chorvatských františkánů, jako byli např. Zvonko Brekalo, důstojník v koncentračním táboře v Jasenovaci, pověstný masovým stínáním hlav či františkánský stipendista Brzica, který povraždil svým speciálním nožem 1 360 lidí a další zločiny se děly pod ochranou A. Stepinace mj. od ledna 1942 i vojenského vikáře organizace Ustaša.



Situace už dnes došla tak daleko, že mnozí opravdoví hrdinové druhé světové války jsou umlčováni a jejich názory a postoje zpochybňovány. Naopak mnozí lotři mají zelenou. Napomáhá tomu i skutečnost, že předválečná a válečná generace zákonitě pozvolna z tohoto světa odchází a poválečné generace ve svém globálu o hrůzách války už nic nevědí a ani o nich vědět nechtějí. Žel, v naprosté většině jim pak stačí to, co jim naservírují naše „nezávislá“ masmédia. Známým faktem tak zůstává, že lidé, kteří nic neznají, se stávají nejenom předmětem cílené propagandy, v současné době té antiruské, ale jsou i snadno manipulovatelní těmi, kteří je formují k obrazu svému. Jinak by se nemohlo např. stát, že při nedávném propagačním průjezdu vojáků americké armády přes naše území se našli jedinci, kteří ať už z blbosti či tradičního českého rektálního alpinismu jim děkovali za osvobození naší republiky v roce 1945 a to v oblastech, které byly osvobozeny Rudou armádou. Jednoduše a krátce: „Náš věk – hlupáků dostatek“, jak praví jedno naše přísloví a rozhodně se nemýlí.

Současná protirusky cílená propaganda, opírající se o antikomunismus, nezná mezí ani hranic. Trnem v oku, jako tomu bylo už mnohokrát v minulosti, jsou jí levicově orientovaní lidé, především pak komunisté. Ty tam jsou doby, kdy pod tlakem vojsk Osy byli odpůrci Hitlera nuceni se z pragmatických důvodů spojit v protihitlerovské koalici s komunisty včetně „starého“ antikomunisty W. Churchilla, pro kterého byl tehdy německý nacismus horším zlem než sovětský socialismus. Ke konci války W. Churchill obrátil a byl ochoten udělat cokoliv, aby byl zamezen postup Rudé armády do střední Evropy, což viděl při pomalém postupu západních vojsk Itálií a její německé obraně za časově neproveditelné. Teprve pak byla konečně otevřena tak dlouho Sovětským svazem požadovaná druhá fronta v Normandii. Oficiálně udávaným cílem normandského vylodění bylo proniknout do Hitlerovy „evropské pevnosti“ a ukončit válku. Byl to ale jen jeden z cílů a nebyl hlavní pointou operace. Jejím primárním účelem bylo ve skutečnosti zabránit vpádu do Evropy nepříteli, kterého se Amerika a Británie obávaly ještě více než Hitlera – Sovětskému svazu. Druhá fronta byla otevřena, aby zamezila Sovětskému svazu převálcovat Německo a získat přístup k jeho pokročilé vědecké technologii, kterou nacisté usilovně vyvíjeli. Údajným úspěchem normandského vylodění a operací, jež po něm následovaly, bylo zabránit Sovětskému svazu získat rozhodující vliv v poválečné Evropě. Ve své, tehdejší antikomunistické fantasmagorii poručil W. Churchill počátkem dubna 1945, jak dokumentují otevřené americké a britské tajné archivy, vypracovat konečnou verzi plánu „Operation Unthinkable“ (Nemyslitelná operace). Tato obdoba Hitlerova plánu „Barbarossa“ měla připravit bleskový útok na Sovětský svaz naplánovaný na 1. červenec 1945 a vytvořit v Rusku čtvrtou Říši. Útočit mělo 47 anglických a amerických divizí za pomoci německých divizí. Počítalo se i s účastí vojsk Kanady, Polska a Maďarska. Američané však s výjimkou generála Pattona, který hanlivě nazýval Rusy „potomky Džinghischána“, které je nutno vyhnat z Evropy, neměli pro tuto Churchillovu patologickou iniciativu pochopení. Byli si totiž dobře vědomi, že tento plán byl v tehdejší době z vojenského hlediska neproveditelný, a to nejenom, že převaha sovětských pozemních sil byla v poměru tři ku jedné, ale byla tady ještě válka s Japonskem. Churchillova fantasmagorie tak vzala za své.

Přestože Sovětský svaz i Spojené státy patřily ve druhé světové válce mezi Spojence, neshodly se v politické filozofii a v názorech na uspořádání poválečného světa, což vyvrcholilo studenou válkou, která trvá s větší či menší intenzitou prakticky až dodnes. Jestliže je dnes všeobecně pokládána řeč W. Churchilla ve Fultonu 5. března 1946 za její počátek, tak já ho vidím už v časném létě roku 1944, kdy se uskutečnilo vylodění na normandských plážích. Ale to je věcí názoru či případné polemiky, které nic nemění na tom, že studená válka může kdykoliv přerůst ve válku horkou, která by neměla ani vítěze, ani poražené. A to by si měli hodně rychle uvědomit všichni její případní aktéři včetně Američanů, než bude pozdě. Stručně a jasně za blbost se platí. Ale tentokrát by už asi nebylo čím.

Pokud se jedná o nás, jsou v naší republice účelově přiživovány nejenom antikomunismus, ale i protiruské tendence. Ty jdou dokonce tak daleko, že kdejaký nic neznající trouba zasvěceně za pár dolarů hovoří o situaci na Ukrajině a o nebezpečí, které jí od Ruska a okolnímu světu hrozí. Smutné na tom všem je fakt, že všechno je trochu jinak. A mnozí lidé takovým blábolům díky našim „nestranným“ masmédiím, konjunkturálním politikům, nejrůznějším komediantům, kavárenským povalečům a jim podobným, stále ještě věří. Pro všechny takové platí dnes více než kdykoliv jindy Matoušovo evangelium 5.3 v pejorativním slova smyslu: „Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je království nebeské.“

A pak, že německý filozof Arthur Schopenhauer neměl pravdu, když před lety řekl: „Soudobé dějiny jsou infikovány lží jako děvka syfilidou“, jak jsem už poznamenal ve svém mottu. Anebo se snad mýlím? Ale na to si již musí odpovědět každý sám!

Pravda o druhé světové válce

Zbigniew Wiktor – Polsko


Date: 2015-12-17; view: 519


<== previous page | next page ==>
Uacute;loha Stalina 5 page | Stadia a charakter druhé světové války
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.008 sec.)