Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Proč nebyla druhá fronta

Neexistovala druhá fronta, protože se až do konce války Británie a Spojené státy nevzdávaly svého dvojakého přání a svých pokusů dospět k porozumění s hitlerovským Německem, aby mu daly volnost k soustředění svých sil na sovětskou frontu, nebo kdyby se naskytla možnost, pochodovat ruku v ruce s nacistickým Německem na Moskvu.

V říjnu 1942, na vrcholu bitvy o Stalingrad, Churchill napsal tajné sdělení, jehož obsah vyšel na světlo v září 1949. Píše v něm: „Bylo by nezměrnou pohromou, kdyby toto ruské barbarství překrylo kulturu a nezávislost starodávných států Evropy.“ S ohledem na to blokoval otevření druhé fronty.

23. října 1954, Churchill pronesl řeč ve Woodfordu v Anglii, v které řekl: „Ještě před koncem války, když se Němci vzdávali, telegrafoval jsem lordu Montgomerymu a nařídil mu, aby shromáždil německé zbraně tak, aby mohly být opět vydány německým vojákům k blokování ruského postupu.“ Churchillovo chlubení v těchto věcech se ukázalo být nepříjemné dokonce pro imperialistické kruhy. Mimochodem řečeno, tyto Churchillovy intriky měly plnou podporu Attleeho a Bevana – prominentů údajně socialistické Labouristické strany.

V březnu 1945, když si nacisté uvědomili, že vše je ztraceno, pokusili se na poslední chvíli o zvrat v spojenectví. A tak v noci 23. dubna 1945 ve sklepě švédského konzulátu ve starém hanzovním přístavu Lübeck švédský hrabě Folke Bernadotte uspořádal tajné setkání s Heinrichem Himmlerem, hlavou SS, který hodlal podepsat dokument kapitulace Británii a Spojným státům za předpokladu, že by tyto země převzaly východní frontu a pochodovaly na Moskvu. Nic z toho nevzešlo, protože v době Himmlerova setkání s hrabětem Bernadottem byl Hitlerův osud v bunkru zpečetěný postupem sovětské armády.

Ještě dříve, na podzim 1944, Churchill, s plným vědomím Američanů, vstoupil v jednání s Kesselringem, německým velitelem v Itálii, o separátním míru. Stalin se o tom dozvěděl a otázal se na to Churchilla. Churchill byl donucen pronést omluvu, kterou Stalin přijal.



Během několika týdnů porážky Německa Churchill nařídil válečnému kabinetu sestavit plán pro mimořádné případy s cílem útoku na Sovětský svaz, aby ho eliminoval. Plán zahrnoval použití amerických, britských a 100 000 poražených nacistických vojáků. Plánu oponoval sir Alan Brooke, hlava imperiálního generálního štábu, a tak z toho nic nebylo.

Tolik tedy o antifašistickém kreditu britských a amerických vládnoucích tříd.

 


Date: 2015-12-17; view: 669


<== previous page | next page ==>
Postoj Sovětského svazu k válce s imperialismem | Uacute;loha Stalina 1 page
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.009 sec.)