Home Random Page


CATEGORIES:

BiologyChemistryConstructionCultureEcologyEconomyElectronicsFinanceGeographyHistoryInformaticsLawMathematicsMechanicsMedicineOtherPedagogyPhilosophyPhysicsPolicyPsychologySociologySportTourism






Nasrettin Hoca Hikayesi

Han gece kötü bir rüya görür. Ülkenin her tarafına haberciler göndererek, rüyasını yorumlayacak tabirciler aradığını bildirir. Fakat Han, rüyasını yanlış veya kötüye yoracak kişilerin de cezalandırılacağını söyler. Sonunda Han’ın sarayına yüzlerce rüya tabircisi gelir. Ancak bunların hemen hepsinin yorumu şöyledir: ‘Çocuklarınız ve akrabalarınız sizden once ölecekler.’ Han, bu yorumu yapanları birer birer cezalandırır; çünkü hepsi onun ve çocuklarının kısa zamanda öleceğini söylemektedirler. Birgün Han’ın rüyasını yorumlamak üzere saraya Nasrettin Hoca gelir. Hoca, rüyayı kötüye yorduğu zaman cezalandırılacağını bildiği için sözü şöyle bağlar:

‘Han’ım, siz o kadar uzun yaşayacaksınız ki, bütün akrabalarınız ve çocuklarınız sizden önce ölecekler’. Han bu cevaptan dolayı çok mutlu olur ve Hoca’ya birçok hediye verir.

Işte bu hikayede de görüldüğü gibi, dil ve kelimeler, kocaman bir dünyadır. Önemli olan onları nasıl kullandığınızdır.

‘ Hiç kimse, başarı merdivenine elleri cebinde tırmanmamıştır.’

A. Derse Hazırlık

· Rekor kırmak ne demek?

· Guinness Rekorlar Kitabı hakkında ne biliyorsunuz?

· Siz de rekor kırmak ister miydiniz? Hiç denediniz mi?

B. Okuma Parçası

GUINNESS REKORLAR KİTABI’NIN ÖYKÜSÜ

1951 yılının Ekim ayı idi. Sir Hugh Beaver (1890-1967), İrlanda’nın güney doğusunda, County Wexford dolaylarında, Slaney Nehri kenarındaki Slob tepelerinde, arkadaşlarıyla birlikte ava çıkmıştı. Avcılar, bir grup sarı yağmur kuşunu ellerinden kaçırdılar.

Aynı günün akşamı, Castleford House’da dinlenen avcıların arasında bir tartışma çıktı. Acaba sarı yağmur kuşu, Avrupa’nın en hızlı av kuşu muydu, değil miydi? Tartışma büyüdü. Ama sorunun cevabını bulamadılar. Çünkü, Avrupa’nın en hızlı av kuşunu belirleyen bir kaynak kitap yoktu.

Bu konu Guinness Bira Fabrikası’nın Genel Müdürü olan Sir Hugh Beaver’in çok ilgisini çekti. İngiltere’nin ve İrlanda’nın sayısı 81 bin 400’ü bulan birahanesinde, her akşam binlerce kişi, yüzlerce konuda iddiaya giriyordu ama, tartışmalara ışık tutacak bir kaynak kitap yayımlamayı kimse akıl etmemişti.



12 Eylül 1954 günü, Sir Hugh Beaver, Londra’nın en büyük araştırma kurumunun sahipleri olan Norris ve Ross McWhiter kardeşleri, bürosuna davet etti ve onlara bu konuda kendisine yardım edip edemeyeceklerini sordu. Birkaç gün sonra, 107 Fleet Street’te kurulan bir büroda, yoğun bir çalışma başladı. Çok geçmeden, 198 sayfalık ilk kitap baskıya hazırlandı. 27 Ağustos 1955’te , ilk Guinness Rekorlar Kitabı ciltlendi. Yılbaşına doğru, kitap, en çok satan kitapların listesinde birinci sıraya yerleşti, basılmadığı 1957 ve 1959 yılları dışında, her yıl, birinci sıradaki yerini korudu.

İngiltere dışındaki ilk baskısı, 1956 yılında ABD’de yapıldı. Bunu, 1962 yılında Fransa’da, 1963 yılında Almanya’da yapılan baskılar izledi. 1967’de Japonca, İspanyolca, Danimarkaca ve Norveççe, 1968 yılında ise İsveççe, Fince ve İtalyanca baskıları yapıldı. Daha sonraki yıllarda kitabın çevrildiği dillerin sayısı 24’ü, baskı adedi 193’ü buldu.

1974 Kasım’ında, Guinness Rekorlar Kitabı, Guinness Rekorlar Kitabı’ndaki yerini aldı. O yıl, 23 milyon 900 bin adet satılmış ve yayımcılık tarihinde bir rekor kırmıştı. 1984 yılında satış miktarı 49 milyon 400 bine ulaştı. Bu rakam da, her biri Everest Tepesi’nin yüksekliğine eşit 170 yığın demekti.

Şimdi size bu kitaptan birkaç rekor aktaracağım;

Dünyanın En Şişman İnsanı

Dünya tıp tarihine en şişman insan olarak geçen Jon Brower Minnoch, 29 Eylül 1941'de Washington'da doğdu. 1978 yılında rahatsızlandığı zaman, bir ilk yardım ekibi tarafından güçlükle Seattle'daki Üniversite Hastanesi'ne kaldırıldığında, Dr. Robert Schwatz tarafından 635 kilo olarak tartıldı. Yatağında bir yandan bir yana çevirebilmek için 13 kişinin yardımı gerekiyordu. 2 yıllık bir tedaviden sonra 216 kiloya düşürüldü. 1981 yılı Ekim ayında, yedi gün içinde 91 kilo alınca yeniden hastaneye kaldırıldı. 10 Eylül 1983'te ölen bu eski taksi şoförünün boyu 1 metre 85 santimdi ve 1963 te 180 kilo 1966 yılında ise 315 kilo gelmişti.

Dünyanın En Büyük ve En Ağır Hayvanı

Dünyanın en büyük en ağır hayvanı Sibbald balinası da denilen, mavi balinadır. Dişi bir balina günde yaklaşık 590 kilo süt verir. 20 Mart 1947 günü, Güney Okyanus'ta yakalanan 187 ton ağırlığındaki bir dişi balinanın dili 4 ton 270 kilo, kalbi ise 698 kilo 500 gram geldi. Bu balinaları 850 kilometre öteden görmek mümkündür.

Dünyanın En Büyük Ağacı

Yeryüzünde yaşayan en hacimli varlık Seguoia Ulusal Parkında (Kaliforniya ABD) bulunan 85 metre yüksekliğindeki Kaliforniya sekoyasıdır. "General Sherman" adı verilen bu ağacın gövdesinin çapı 24.32 metredir. Odunundan 5 milyar adet kibrit yapmak mümkündür.

Dünyanın En Uzun Yılanı

Dünyanın en uzun yılanı bir kobra. Uzunluğu 15 metreyi ağırlığı 450 kilogramı bulan bu yılan Endonezya’nın Sumatra adasında yakalandı. Guinness Rekorlar Kitabı'ndaki kayıtlarda en uzun yılan, 10 metre uzunluğunda. 1912 yılında öldürülerek ele geçirilen bu yılanın da Endonezya'da bulunduğu öğrenildi.

Dünyanın En Uzun İnsanı

Dünyanın en uzun boylu insanı artık bir Türk. Guinness Rekorlar Kitabı'nda dünyanın en uzun adamı olarak yer alan Çinli Bao Çi Shun'dan 10.5 santim daha uzun olan 2.47'lik Mardinli Sultan Kösen, dünyanın en uzun boylu insanı olduğunu rekorlar kitabına yazdırdı.
Guinness Rekorlar Kitabı'na girerek dünyanın en uzun boylu insanı ünvanını kazanan Mardinli Sultan Kösen, Londra'da gazetecilerin önüne çıktı.

Rekoru nedeniyle İngiltere'nin başkenti Londra'da dünya basınına poz veren Sultan Kösen, London Bridge'de çocukların çıkardığı "First News" adlı gazetenin minyatür bir kopyasıyla fotoğraf çektirdi.

Sultan Köse'nin rekorları bununla da bitmiyor. Dünyanın en uzun el ve ayakları da Sultan Kösen'e ait. Kösen'in elleri 27.5, ayakları ise 36.5 santim uzunluğunda.

Dünyanın En Büyük Alışveriş Merkezi

15 Eylül 1981 Kanada, Alberta'da açılan West Edmonton Mall, 492 bin 386 metre karelik bir alana (yaklaşık 48 apartman) yayılır. İnşâsına 927 milyon dolar harcanan yapıda 800'ü aşkın mağaza ve 110 restoran vardır. İlk yapıldığında 20 binlik kapasiteye sahip otoparka ilerleyen yıllarda 10 bin araçlık bir ekleme yapılmıştır. Ayrıca dünyanın en büyük kapalı oyun parkı olan Galaxyland (37,200 metre kare ile bu rekoru elinde tutuyor)'de bu alışveriş merkezinde bulunuyor.

Dünyanın En Büyük Yüzme Havuzu

Şili’deki bu havuz 8 hektar büyüklüğü ile dünyanın en büyük havuzu ünvanını taşıyor. Okyanusun hemen kenarındaki bu havuzu doldurmak için 250.000 metre küp su gerekiyor.

Dünyanın En Pahalı Transferi

Cristiano Ronaldo Mancher United'tan Real Madrid'e 6 yıl boyunca yıllık 13 milyon euro(toplamda 78 milyon euro) karşılığında transfer olması ile dünyanın en pahalı transferi rekorunu kırmıştır.

Dünyanın En Çok Ekmek Tüketen Ülkesi

Dünyada kişi başına en çok ekmek tüketen ülke şaşırmayacağınız gibi Türkiye. Türkiye'de bir kişi yılda ortalama 199 kilograma yakın ekmek tüketiyor.

Dünyanın En Büyük Ağacı


Date: 2015-12-17; view: 936


<== previous page | next page ==>
C. Kelimelerin dili | C. Kelimelerin dili
doclecture.net - lectures - 2014-2024 year. Copyright infringement or personal data (0.007 sec.)